Președintele Macron, omagiu emoționant pentru Jean-Paul Belmondo. «Prietenul pe care fiecare dintre noi l-ar fi vrut alături»

image
Emmanuel Macron, la ceremonia dedicată regretatului Jean-Paul Belmondofoto: EPA-EFE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prezent joi la Domul Invalizilor pentru a-l omagia pe Jean-Paul Belmondo, a spus despre marele actor că a fost „prietenul pe care fiecare dintre noi l-ar fi vrut alături”. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului a părăsit curtea pe muzica lui Ennio Morricone, coloana sonoră din emblematicul film „Le Professionnel”.

Multă emoţie, aplauze, joi, la Domul Invalizilor, în public şi printre actorii apropiaţi lui Belmondo: Jean Dujardin şi Gilles Lellouche. Publicul şi invitaţii au aplaudat în timp ce sicriul a părăsit curtea, purtat de Garda republicană. 

„Belmondo era surâsul Franţei”, a spus actorul Jean Dujardin, potrivit News.ro

Președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu emoționant. „Jean-Paul Belmondo era din familie. Erou cu mii de chipuri (...). Belmondo a fost chipul tuturor tulburărilor din Cei 30 de ani glorioşi ai noştri”, a spus Emmanuel Macron. ”Îl iubim pe Jean-Paul Belmondo pentru că ne seamănă. A fost prietenul pe care fiecare l-ar fi vrut alături. A fost fiul pe care orice părinte şi l-ar fi dorit. Adio, Bebel!”.

Citește și:

Ambasadorul României la Paris, despre Jean-Paul Belmondo. ”L-am văzut acum câteva luni. Am ciocnit ultimul pahar cu el”

Victor Belmondo: ”Acolo unde este, sunt sigur că zâmbeşte”

Victor Belmondo, unul dintre nepoţii lui Jean-Paul Belmondo, a vorbit la Domul Invalizilor: "Acolo unde este, sunt sigur că zâmbeşte. Mulţumim Papy, că ne-ai oferit atâta bucurie. Mulţumim că ne-ai împărtăşit din optimismul tău. Ne laşi plini de această fericire imensă. Ne gândim la tine, te iubim, şi distrează-te bine alături de colegii tăi care ţi-au lipsit atât de mult”. 

Înmormântarea va avea loc vineri, la Saint-Germain des Prés.

Ceremonia de la Domul Invalizilor, dedicată inițial numai militarilor

Mult timp, această ceremonie națională a fost rezervată în Franţa doar militarilor şi a câtorva civili care au luptat în rezistenţa franceză ori au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie franceză - Legiunea de Onoare. Șeful statului este cel care are iniţiativa acestei ceremonii cu totul speciale. Practic, el decide, împreună cu familia fiecărei personalităţi decedate, dacă va fi organizată, sau nu, o ceremonie naţională pentru a-i fi adus un omagiu.

În 2015, preşedintele François Hollande a inovat în momentul în care a decis să organizeze la Palatul Invalizilor o ceremonie pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie.

De atunci, vasta curte situată în centrul unei clădiri în care se odihneşte Napoleon a găzduit ceremoniile de omagiu adus soldaţilor francezi ucişi în operaţiuni externe dar şi pentru personalităţi precum Simone Veil şi Charles Aznavour. Un omagiu naţional i-a fost adus tot în Palatul Invalizilor şi jandarmului Arnaud Beltrame, decedat într-un atac terorist produs în martie 2018. Acesta i-a propus islamistului să ia locul civililor care au fost luaţi ostatici.

Jean-Paul Belmondo a murit pe 6 septembrie, la vârsta de 88 de ani. „Familia lui Jean-Paul Belmondo şi-a pierdut pilonul. Jean-Paul s-a stins astăzi. A plecat să se alăture vechilor complici de la Conservator. Zâmbetul lui sincer va fi mereu acolo”, a transmis familia într-un comunicat.

Citește și:

Femeile din viața lui Jean-Paul Belmondo. Și-a părăsit prima soție pentru actrița Ursula Andress

Jean-Paul Belmondo, Ilie Năstase și „amicalul” cu Virginia Ruzici

meghan markle harry regina jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
meghan markle harry regina jpeg
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
Regina Elisabeta
Ioana Petric jpg
BeFunky collage (12) jpg
Horoscop 29 septembrie sursa foto Pixabay
Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Noul stadion Farul FOTO Machetă Primăria Constanța jpg
image
image
image
image
BeFunky collage (12) jpg
Adda
cub nicoleta luciu animat gif
simona gherghe
Adelina Pestrițu
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf