Sabia veche de 1300 de ani a fost furată! Ar fi aparţinut legendarului cavaler Roland
Autorităţile franceze investighează furtul sabiei Durandal, despre care se crede că ar fi aparţinut legendarului cavaler Roland din secolul al VIII-lea şi care a fost găsită pe un deal din celebrul templu Rocamadour. Primarul comunei Rocamadour, Dominique Lenfant a declarat după dispariţia sabiei că este total dezamăgit.
„Ne va lipsi Durandal. A fost o parte din Rocamadour timp de secole!”, a spus acesta pentru ziarul La Dépêche. Sabia, despre care legendele spun că a fost luată de la îngeri de către împăratul Sfântului Imperiu Roman Carol cel Mare şi oferită celui mai bun soldat, a dispărut fără urmă pe 22 iunie, relatează Oddity Central. Sabia se afla de aproximativ 1300 de ani înfiptă într-o stâncă pe vârful unui deal cu o înălţime de 10 metri inaccesibil oamenilor.
Sabia Durandal este menţionată în poemul din secolul al XI-lea Cântecul lui Roland, care susţine că puterea sa magică provine din conţinutul său – fiind făcută din dinţii Sfântului Petru, sângele Sfântului Vasile şi părului Sfântului Denis. Se spune că Roland a încercat să-şi rupă sabia după ce a fost rănit în bătălia de la Pasul Roncevaux, pentru a nu cădea în mâinile sarazinilor. Cu toate acestea, Durandal era indestructibilă, aşa că în schimb l-a aruncat pe cavaler spre cer, iar sabia a aterizat într-o stâncă uriaşă, unde se presupune că a rămas de atunci. Asta până de curând.
Nimeni nu pare să ştie ce s-a întâmplat cu legendara sabie Durandal. Ea a dispărut pur şi simplu într-o zi, cel mai probabil furată. Este o lovitură grea pentru satul francez a cărui soartă a fost împletită cu legendara sabie. Acum, toată lumea speră că Durandal va fi recuperată, astfel încât totul să poată reveni la cum a fost. Templul din comuna Rocamadour, din sudul Franţei, este o atracţie turistică populară.
Localnicii speră acum ca preţioasa lor relicvă să fie readusă la locul cuvenit, în peretele de stâncă în care a fost aruncată de Roland, fie de hoţii care ar putea să fie încercaţi de remuşcări, fie de autorităţile locale.