35 de ani de când s-a filmat "Fram, ursul polar". Adrian Vâlcu: „Eram recalcitrant!”

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Inspirată de proza lui Cezar Petrescu, Elisabeta Bostan a adus, în urmă cu trei decenii, istoria plină de emoție a ursului polar Fram. Adrian Vîlcu, interpretul lui Geo din serial, îşi aduce cu plăcere aminte de filmările pentru îndrăgitul film care a debutat în 1985.

Nuvela „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu este, alături de „Colţ alb” sau „Fetiţa cu chibrituri”, e una dintre poveştile frumoase, deşi triste pe care le-am îndrăgit în copilărie. Poate tocmai din acest motiv au reuşit să dea multe lecţii de viaţă generaţiilor de copii şi adolescenţi.

În ultimile săptămâni, ecranizarea romanului “Fram, ursul polar” a fost difuzată pe micile ecrane de la TVR2 şi telespectatorii i-au putut revedea pe Octavian Cotescu, Carmen Galin şi Adrian Vâlcu (50 de ani). EI erau circarii care îl aveau în grijă pe ursul polar Fram. De fapt, Elisabeta Bostan a regizat o trilogie despre viața unei familii de circari, compusă din „Saltimbancii” (1981), „Fram” (1983) și „Un saltimbanc la Polul Nord” (1984). 

simeon stalpnicul png

Despre perioada aceea, Adrian Vâlcu a povestit mai multe pentru ziarul Adevărul. “Am copilărit pe platourile de filmare. Pentru cei care nu ştiu, mama mea, Georgeta Vîlcu, a lucrat foarte mulţi ani în cinematografie, ca director de producţie. Pe vremea aia nu existau agenţii de casting, aşa că, atunci când se mai făceau filme cu copii, evident că şi băieţeii sau fetiţele salariaţilor erau luaţi în calcul. Aşa am ajuns eu pe platourile de la „Veronica“, în 1972. Aşa s-a întâmplat şi cu Manuela Hărăbor, ai cărei tată era arhitect scenograf. Apropo de Manuela Hărăbor, îmi amintesc că a povestit la un moment dat că doamna Elisabeta Bostan a vizat-o şi pentru rolul principal, dar a ales altă fetiţă pentru că ea era prea încăpăţânată... Cam aşa s-a întâmplat şi cu mine. Am luat un fel de casting, după care trebuia să mergem la balet, dar eu eram foarte recalcitrant. De altfel, am avut restanţă la balet şi în facultate, nu mi-a plăcut absolut deloc. Doamna Bostan a vrut să mă dea afară, dar până la urmă m-a ţinut, ca să spun şi eu câteva replici. Eram însă recalcitrant şi la filmări, aşa că trebuit să mă bage sub un pat. De acolo am dat replicile. Sigur, eram şi foarte mic, nu împlinisem cinci ani când au început filmările”, povesteşte actorul. 

simeon stalpnicul png

Filmările cu ursul polar au avut un farmec aparte. “Nu era un singur urs. A fost un urs mic, care apare în unele secvenţe foarte drăguţe, dar destul de primejdioase, aş zice, dacă mă uit la ele cu mintea de astăzi. Şi a mai fost o dresură de urşi, cei mari erau şapte. Trupa Denisenko. Fiecare ştia să facă altceva. Urşii erau vedetele Circului din Moscova, ca să-i putem avea la filmări s-a făcut un contract cu Circul de Stat, iar urşii au jucat timp de o stagiune în manejul de la Bucureşti. Cam aşa funcţionau lucrurile la vremea respectivă. Urşii n-aveau decât vreo 4-500 de kilograme fiecare! Evident că era periculos. Era foarte cald, trebuia să mai tragem duble, urşii se enervau. Bine, normal că intra şi dresorul împreună cu noi, nu stăteam niciodată singuri cu ei, dar orişicât. Cu inconştienţa de atunci am rezolvat-o cumva, dar astăzi m-aş gândi de mai multe ori înainte să accept. 90% din scenele de acrobaţie care se văd în film le făceam chiar noi. Până să obţin rolul am trecut prin mai multe probe, după care am fost timp de trei luni la circ, la antrenamente. Nu a fost deloc uşor. Ca fapt divers, am primit chiar o ofertă, după ce am făcut filmul, de a merge în Italia, ca să devin circar de-adevăratelea. Într-o trupă de basculă. S-a insistat mult pe lângă ai mei, dar evident că nici n-au vrut să audă”, mai spune actorul.

Tot el mai spune că a apărut în mai multe seriale şi filme pentru copii. “Am apărut şi în „Veronica se întoarce“, „Ma-ma“, „Saltimbancii“ şi „Un saltimbanc la Polul Nord“, „Zâmbet de soare“, „Telefonul“. Şi doamna Bostan, ca şi Sergiu Nicolaescu, a avut un principiu destul de interesant de-a lungul carierei de regizor: îşi păstra echipa de la un film la altul. Câteodată aveai şansa să joci un rol important, altădată unul mai mic, dar erai mereu acolo”, a mai spus actorul pe care ultima oară l-aţi văzut în serialul “Iubire ca în filme”, de la Acasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Michelle Obama  sursa foto   Shutterstock jpg
image png
jkvhbklkl jpg
eva longoria rochie elie saab cannes2024 profimedia jpg
anca badiu jpeg
WhatsApp Image 2024 05 19 at 15 33 54 jpeg
banner loredana groza png
florin piersic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net