Adrian Fetecău de la grupul "Vouă", povești cu final fericit din izolare

Ultima actualizare:

    Adrian Fetecău a fost izolat la țară, la mama safoto: Arhivă
Adrian Fetecău a fost izolat la țară, la mama safoto: Arhivă

Vedetele au profitat de perioada de izolare la domiciliu, pentru a se dedica scrisului, printre cei care acum țin un volum drag în brațe numărându-se și actorul Adrian Fetecău (62 de ani), din trupa ”Vouă”. El ne-a povestit despre acest jurnal-pamflet, "autentic”, intitulat ”Prea puțin, prea târziu!", pentru care a făcut și nopți albe. Lansarea cărții va avea loc la toamnă.

Îndrăgitul actor din trupa ”Vouă”, dar și om de radio, Adrian Fetecău (62 de ani), ne-a povestit despre activitatea lui din această pauză impusă: ”Duminică, 15 martie, am plecat la casa de la țară, din comună Scorțoasă (jud. Buzău), aflată la doar 5 km de Vulcanii Noroioși, unde se află mama mea. Acolo m-a prins prima ordonanță militară care ne "fixa" practic în locuințe. Îmi luasem laptop-ul cu mine cu intenția să îmi trec pe net niște notății făcute cu pixul pe niște caiete mai vechi, eu scriind "electronic" de-abia din 2016. Aveam și o carte voluminoasă a lui Paul Goma și mai multe reviste literare care să-mi țină de urât”.

Alături de fiica lui, Irina, de la lansarea cartii "Tenis-sportul inventat de diavol", ultima scrisa de el
Alături de fiica lui, Irina, de la lansarea cartii "Tenis-sportul inventat de diavol", ultima scrisa de el

S-a gândit că n-ar fi rău să-și adune într-o carte toate gândurile din timpul izolării: ”Când am deschis pentru prima oară laptop-ul am simțit nevoia să scriu despre ce ni se-ntâmplă. Așa că am lăsat la o parte caietele vechi și am scris cu o fervoare de care nu mă mai credeam capabil cam 8-9 ore pe zi. Totul parcă se înlănțuia ca să nu am sincope și cartea să "curgă". Toate lecturile din reviste ("Convorbiri literare", "Contemporanul", "România literară", "Ramuri") și volumul lui lui Goma, "Scrisuri"- Editura Nemira, 1999, îmi ofereau, parcă "pe tavă", citate care să-mi susțină afirmațiile, pentru că notațiile au căpătat accente pamfletare la adresa celor care au adus România în situația să umble "desculță" după trei decenii de democrație originală. Atât de mult m-am încărcat cu tensiunea celor scrise, că, în fiecare dimineață m-am trezit invariabil pe la ora 4.30-5.00, după ce mă culcăm mult după miezul nopții. Încercăm să adorm la loc, dar îmi veneau anumite gânduri în cap, despre ce ar trebui să scriu, după amiază, când urmă să mă așez din nou în față laptop-ului. Aprindeam veioza, notam într-un caiet "de creație", stingeam lumina, mă culcăm la loc și iar îmi mai venea o idee! Și tot așa, timp de o oră. Era extrem de chinuitor, dar știam că dacă nu notez atunci anumite lucruri, n-o să-mi mai aduc aminte de ele".

Și-a pierdut inspirația în București?

Așa arăta Adrian Fetecău, la debut, în anii studenției
Așa arăta Adrian Fetecău, la debut, în anii studenției

"Am crezut că voi continuă să scriu când mă voi reîntoarce la București pentru a reîncepe serviciul la Radio România Actualități, însă, sâmbătă, 28 martie, în ultima zi petrecută la țară, am simțit că "magia" s-a sfârșit și că nu prea am multe de adăugat. După primele două săptămâni de izolare a rezultat cartea "Prea puțin, prea târziu!" pe care, probabil, o voi lansa în toamnă, când, poate, această perioada dificilă va fi o amintire, așa cum a devenit, între timp, și Paul Goma, autorul pe care am ajuns să-l apreciez enorm! E un jurnal-pamflet din izolare, "autentic", iar perioada când l-am scris a fost una deosebit de intensă, dovadă că vreo două săptămâni după aceea, m-am trezit la cinci dimineață. Mă bucur că nu am "ruginit" complet și că mai pot trăi astfel de stări", a mai povestit actorul om de radio. 

image
image
image
image
image
image
image png
image png
cub iulia vantur png
radu valcan instagram jpg
bogdan ene logo logo webp
actorii jpg
zendaya covorul rosu getty (3) jpg
catalin scarlatescu urgenta spital accident 808545 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net