Aici vine Ion Ţiriac să mănânce oaie la ceaun

Ultima actualizare:

    Miliardarul  s-a fotografiat  alături de  Marioara Babu,  ciobăniţa  de la stână
Miliardarul s-a fotografiat alături de Marioara Babu, ciobăniţa de la stână

Soţii Marioara şi Dede Babu şi-au transformat stâna într-un loc pe care turiştii îl vizitează atunci când urcă pe Transalpina. Unul dintre obişnuiţii locului este nimeni altul decât afaceristul Ion Ţiriac. Ciobăniţa de la Stâna Ştefanu spune că miliardarul mănâncă de fiecare dată oaie la ceaun.

Marioara şi Debe Babu sunt doi ciobani din localitatea Novaci care au transformat Stâna Ştefanu într-un loc minunat. Situată pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina (2.145 metri), între Rânca şi Obârşia Lotrului, Stâna Ştefanu e vizitată zilnic de sute de turişti.

Vin mai ales pentru mâncare şi peisaje: „Tocanul este cel mai căutat. I-am dat reţeta lui Horia Vîrlan, dar m-a sunat să-mi spună că nu i-a ieşit”, ne-a mărturisit Marioara Babu.Marioara şi soţul ei se ocupă de mâncarea pe care o servesc, contra cost, turiştilor, dar şi de stână. Printre clienţii fideli se numără şi Ion Ţiriac.

„Vine aproape în fiecare an la stână. Mănâncă preparatele făcute în acelaşi fel pentru toată lumea şi nu strâmbă din nas atunci când mai găseşte câte un rest de la un tăciune care trosneşte în foc. Îi place oaia la ceaun, doar cu sare, pe care o facem aici”, a adăugat ciobăniţa. Dar nu numai mâncarea îi atrage pe turişti, ci şi felul în care cei doi ciobani au amenajat stâna, transformând-o într-un loc rustic, plin de obiecte tradiţionale, specifice unei stâni: cojoace din lână, toiege, burdufuri cu brânză, coarne de berbeci. Mai mult, în interior, Marioara şi Dede au amenajat şi o mică odaie ţărănească.

Marioara povesteşte cum le-a venit ideea să deschidă o stână pentru turişti: „Le era mare drag să oprească aici. Mâncau direct din ceaune, deşi mâncarea era pentru noi. Atunci mi-a venit ideea să amenajez un mic cort şi în fiecare zi să prepar oaie la ceaun, la care nu punem decât sare şi nimic altceva”.Bogdan Babu, fiul băciţei Marioara, spune că turiştii care trec pe la Stâna Ştefanu pot mânca brânză de oaie şi tocan cu 15 lei de persoană. „Avem 60 de oi. Avem şi vaci, şi găini. Putem face tocan de viţel sau celebrul tocan de oaie, în funcţie de ce preferă turistul. Le mai servim mămăligă şi smântână şi suntem darnici! Vindem brânza de oaie cu 20 lei/kg şi cea veche, maturată, o dăm cu 25 lei”, a declarat Bogdan Babu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
Ilinca Vandici DSC 6510 (1) jpg
alec baldwin proces profimedia jpg
Banner Ecaterina Ladin
Banner Fuego
adriana bahmuteanu jpeg
Sătul să i se tot adreseze întrebarea pe care nu mai vrea să o audă, și anume de ce a plecat din juriul emisiunii de la Antena 1, Mihai Bendeac a rupt tăcerea într-un mesaj postat pe rețelele de socializare
oana roman mioara roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net