„Am cancer la ficat, hepatită şi piatră la rinichi! Aştept sfârşitul”. Declarații sfâșietoare ale unui artist român

simeon stalpnicul png

Se numeşte Rodion Ladislau Roşca, a împlinit 65 de ani pe 4 aprilie şi și-a dedicat întreaga viață muzicii electronice. Este omul care, în anii ’70, aducea în difuzoare muzica din viitor. Acum nu e nici măcar pensionar şi îşi aşteaptă sfârşitul, pentru că trupul îi e măcinat de cele mai cumplite boli. Din păcate, nu poate fi operat, căci o intervenţie chirurgicală ar costa 160.000 de euro.

Pe vremea când la modă erau trupe şi solişti de top precum Savoy, Sincron, Pheonix, Dan Spătaru, Marina Voica sau Pompilia Stoian, Rodion Ladislau Roşca inova într-o indutrie care bătea pasul pe loc. “Eu făceam muzica viitorului în 1977, iar trupa mea se numea «Rodion G.A.», îi aveam alături pe Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar. Am crezut că mă ajută, dar m-au tras în jos. Formaţia a fost considerată revelaţia rock a României şi am activat pâna în 1983. Am lansat principalele compoziţii, precum «Stele şi Lumini», «Imagini din Vis», «În liniştea nopţii» sau «Uneori». Piesele au ajuns pe rând pe primele poziţii ale clasamentelor alcătuite de radiourile şi revistele vremii. Formaţia continuă să ocolească studiourile profesioniste de înregistrare şi experimentează, înregistrând în apartamentul liderului. Aveam mereu idei noi de instrumete muzicale modificate, am scos şi sunete din jucării, cu care am făcut piese, am avut la vremea aceea 4 magnetofoane Tesla. Am fost primul care am folosit sample - uri… Copiam muzica de pe o bandă pe alta… ce se face acum cu diverse aparaturi eu făceam atunci. Am scos la Londra patru albume, aici sunt ignorat şi nebăgat în seamă”, ne-a povestit solistul, care acum e grav bolnav.

simeon stalpnicul png
Artistul suferă de cele mai cumplite boli

Dramele prin care a trecut

În 1983, trupa se destramă din cauza instabilităţii formulei sale, în cei 6 ani schimbând câteva zeci de instrumentişti. Rodion Roşca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, nu mai găseşte resurse să meargă înainte. Ia o pauză de la ceea ce face şi nu mai compune nimic o bună perioadă de timp. În 2008, casa de producţie Roadrunner Music România readuce trupa Rodion G.A. în atenţia fanilor după 19 ani de absenţă.

simeon stalpnicul png
Rodion Ladislau Roșca suferă pentru că este ignorat în industria muzicală

Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se opreşte odată cu falimentul casei de discuri. În 2012, Rodion e redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producţie londoneză Strut Records şi mediaţi de Ambassador's Reception, lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A. Au mai urmat încă 3, însă în străintate. “Pot spune că sunt victima ignoranţei sistemului muzical românesc. Am luat multe premii şi am făcut filmul «Imagini din vise», pentru care în 2016 am luat premiu la Festivalul DocuArt. Mă deranjează că nu sunt chemat la festivalurile mari, la Untold, iar primăria din Cluj nu face nimic pentru mine”, ne-a mai povestit muzicianul. Din păcate, starea lui de sănătate nu este deloc roz şi, cum spune chiar el, “am zilele numărate, îmi aştept sfârşitul”. “Am o piatră la rinichi, am cancer la ficat şi am fost infectat cu hepatita C şi D, de la un cabinet stomatologic. Am o piatră de 2 centimetri la rinichi, urinez sânge şi nu mă pot opera din cauza hepatitei. Sunt condamnat la moarte, aştept să mă sting încet. Mă împac cu gândul că au fost oameni mai săraci şi mai bolnavi ca mine, care s-au stins”, ne-a mai spus muzicianul.

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
BeFunky collage (22) jpg
cub andreea banica animat gif
BeFunky collage (18) jpg
Roxana, alături Liviu Guță
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
camioane   shutterstock 1978869203 1 jpeg
umit yildirim m9FBEtUTRXY unsplash jpg
image
image
image
image
andreea esca si alexia eram
cub larisa iordache png
BeFunky collage (22) jpg
cub laura cosoi png
3 paula seling png png
cub ioana ginghină alexandru arsinel png