«Am fost comentatorul Nadiei, al lui Ilie şi al Generaţiei de Aur"»

Ultima actualizare:

    foto: hepta
foto: hepta

Cristian Ţopescu (81 de ani), crainicul care ţinea conectate 22 de milioane de inimi la tensiunea marilor evenimente sportive, a murit marți, 15 mai, la Spitalul Elias din Capitală. Omul care ne-a vestit primul 10 din istoria gimnasticii, al Nadiei, într-o noapte fierbinte din iulie 1976, se afla de o săptămână la Terapie Intensivă.

A fost cel mai iubit comentator sportiv din România! Cristian Ţopescu a fost internat la Spitalul Elias din Bucureşti pe 8 mai, după o criză de diabet zaharat. Ieri, în jurul orei 16.00, omul care ne făcea să ţinem pumnii strânşi, în faţa televizoarelor, pentru sportivi de legendă ai României, a suferit un stop cardio-respirator.

La 61 de ani  s-a căsătorit cu  Christel Ungar
La 61 de ani s-a căsătorit cu Christel Ungar

Între 1964 şi 1999, Cristian Ţopescu a lucrat la TVR, unde a fost reporter sportiv, realizator, comentator sportiv şi redactor-şef. La alegerile parlamentare din 2008, el a fost ales senator PNL. 

1970. La începutul  carierei în TVR
1970. La începutul carierei în TVR

Născut în 1937, l-a avut ca model pe tatăl său, Felix Ţopescu, participant la Olimpiada de la Berlin, în 1936, la proba de hipism. Micuţul Cristian a moştenit de la părinte dragostea pentru cai şi a participat, la rândul lui, în competiţii sportive. “Am câştigat două campionate naţionale cu doi cai, Gelu şi Răsunet, în 1960 şi 1962. Reprezentam atunci echipa clubului Steaua, club în care am activat mulţi ani, până când m-a răpit televiziunea”, povestea, într-un interviu pentru adevarul.ro, faimosul gazetar.

Ţopescu obişnuia să se prezinte, cu mândrie, drept “comentatorul Nadiei Comăneci, al lui Ilie Năstase şi al Generaţiei de Aur”. De altfel, cel mai important triumf al sportului românesc, înregistrat la Olimpiada Montreal 1976, a rămas în memoria a milioane de români, care au urmărit, în puterea nopţii, imaginile şi comentariile din sala “Forum”. Nadia Comăneci, zeiţa noastră, obţinea primul 10 din istoria gimnasticii, uluind planeta. “Eram copleşit de uimire, precum toţi comentatorii, care nu înţelegeau ce înseamnă pe ecran nota 1.00, pentru că tehnica de-atunci nu era pregătită să afişeze nota 10.00”, spunea Ţopescu în acelaşi interviu. “După concurs, m-a oprit o doamnă de 60 de ani. Eu aveam o insignă cu România şi m-a rugat: «Ajutaţi-mă să obţin şi eu un autograf de la Nadia, că nu vreau să mor până nu-l am!». M-am dus la Nadia şi mi-a dat o fotografie cu autograf. A doua seară, la sală, am găsit-o pe doamnă. Era în culmea fericirii”.

1987. Alături de Gicu  Dobrin, “Fachirul  din Trivale”
1987. Alături de Gicu Dobrin, “Fachirul din Trivale”

Un alt moment important din cariera gazetarului a fost comentariul meciului Suedia – România 0-1, în iunie 1983. Ţopescu a spus atunci, în direct, că Ilie Balaci, Laszlo Boloni şi Rodion Cămătaru, care aveau oferte din străinătate, ar trebui lăsaţi să plece, pentru binele fotbalului românesc. Curajul său a fost pedepsit de Elena Ceauşescu, care l-a suspendat de la TVR. “Ea a dat decizia, dar prim-ministrul de atunci, răposatul Dăscălescu a informat-o că Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară. Eu nici nu mă referisem la tinerii din România, nici măcar la fotbalişti, doar la câţiva dintre ei care aveau o ofertă. Şi a zis: «Daţi-l afară!». Şi mi-a făcut un bine, doar era perioada în care programul televiziunii ajunsese la două ore. Ne uitam la  bulgari, învăţasem bulgăreşte (râde). Şi m-am întors la clubul Steaua, unde m-am simţit foarte bine, până în 1990, când m-am întors în TVR”, rememora el.

2004. Împreună cu  Andreea Răducan,  la Olimpiada  de la Atena
2004. Împreună cu Andreea Răducan, la Olimpiada de la Atena

A avut trei copii cu trei neveste

2010. Click! l-a vizitat  în locuinţa sa  din București
2010. Click! l-a vizitat în locuinţa sa din București

Cristian Țopescu a avut trei copii din trei căsnicii, o fată și doi băieți. Prima soție a comentatorului a fost Rodica, femeia care i-a dăruit primul copil, pe Cristina Ţopescu (57 de ani), care s-a consacrat și ea în lumea televiziunii. Cristian Țopescu a divorțat de prima soție după 11 ani și s-a căsătorit cu Rosemarie, o economistă din București, care i-a dăruit primul băiat, Cristi, acum în vârstă de 42 de ani. Regretatul comentator sportiv și Rosemarie s-au despățit după 15 ani de mariaj, apoi acesta a luat-o de soție pe Christel Ungar, colega sa din TVR, mai tânără cu 29 de ani decât el. El avea 61, ea 32. Și aceasta i-a dăruit un băiat, Felix Sebastian (20 de ani). Ţopescu avea şi un nepot. (T.S.)

simeon stalpnicul png

«A fost un idol şi un mare prieten»

Nadia Comăneci (campioană olimpică la gimnastică): ”E o zi tristă. Un om extraordinar, care va rămâne în inimile noastre. Mulţumesc, Cristian pentru momentele minunate!”

Gică Hagi (antrenor de fotbal): ”România pierde un om de o valoare imensă, un profesionist desăvârşit, un patriot. Vocea lui Cristian Ţopescu va rămane vie şi inconfundabilă. Odihneşte-te în pace, Cristian Ţopescu!”

Cristian Gațu (campion mondial la handbal): ”Dumnezeu să-l ierte! Cristi Țopescu a fost un idol, un prieten. Un mare prieten. A fost întotdeauna alături de mine. Și la bine, și la rău”

Ivan Patzaichin (campion olimpic la canoe): ”Regretăm cu toți această pierdere. Cu Cristian Țopescu dispare o parte din istoria sportului românesc. A știut să comenteze momentele importante. Să-i apropie pe români de campioni. Am fost prieteni. După Olimpiada de la Munchen, în 1972, mi-a luat primul interviu”

Ilie Balaci (fost mare fotbalist): “Sunt şocat de dispariţia domnului Ţopescu. M-a comentat de multe ori în carieră. Un om extraordinar de citit, care cunoştea foarte bine fenomenul. De fapt, cam toată lumea ştia atunci că sunt doi comentatori adevăraţi în ţară: Domozină la radio şi Ţopescu la TV. Acum, orice piţigăiat poate să comenteze. La Ţopescu comentariul unui meci era o lecţie de fotbal. Dumnezeu să-i ierte”

Cornel Dinu (fost antrenor de fotbal): “Ţopescu mi-a fost prea bun prieten ca să pot să vorbesc în aceste momente grele despre el cum ar trebui. Şi nici nu-mi place acest gen de notorietate. La români, mortul şi mireasa sunt tot timpul vedete”

Emeric Ienei (fost antrenor de fotbal): “Am rămas fără voce când am auzit. Am fost buni prieteni şi ne-am întâlnit de multe ori şi în afara fenomenului fotbalistic. Pe lângă meciurile comentate, am fost şi la multe chefuri împreună. Suntem născuți în acelaşi an, în aceeaşi lună, la 4 zile distanţă. Era un om extraordinar şi un ziarist foarte bun”

Click! spune

Cristian Țopescu s-a născut în București, la 26 martie 1937. La 13 ani, a debutat în concursurile hipice de sărituri peste obstacole şi a câștigat două titluri de campion național. În 1964, a devenit comentator sportiv la Televiziunea Română și a continuat până în 2004. A comentat peste 5.000 de transmisiuni live, 13 ediții ale Jocurilor Olimpice, dar şi campionate mondiale şi europene. Era pensionar militar, cu 35 de ani de vechime în armată. Din octombrie 2016 a fost avansat la gradul de general de brigadă. Fusese decorat cu ”Steaua României”, Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur și Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner Dana Budeanu
image png
banner laura cosoi png
image png
banner viorel lis png
banner tavi clonda png
Banner Gabriela Lucuțar
banner andreea Bălan png
image
actualitate.net
image
actualitate.net