Amalia Enache sărbătorește Paștele de două ori pe an. La ce tradiție nu renunță niciodată

Ultima actualizare:

    Amalia Enache și fetița ei, Alma, își pregătesc hăinuțe noi de Paște
Amalia Enache și fetița ei, Alma, își pregătesc hăinuțe noi de Paște

În familia Amaliei Enache, prezentatoarea știrilor de noapte de la PRO TV, Paștele se sărbătorește de două ori pe an. Asta deoarece ea este de religie ortodoxă, iar fetița ei, Alma (4 ani și jumătate) este catolică. Dublă sărbătoare, dublă bucurie, pentru că această perioadă are, pentru ele, un farmec aparte.

Paștele înseamnă, pentru Amalia Enache, „înnoire”. Atât trupeasă, exterioară, cât și sufletească. Și îi aduce aminte de copilărie. Primii 14 ani de viață i-a petrecut la țară, într-un sat de munte din Hunedoara.

A păstrat tradiția hainelor noi de Paște

„Îmi amintesc ce emoții aveam când eram copil să văd cum o să mă înnoiesc de Paște. Primeam un rând de haine nou-nouțe, cu care mergeam cu bucurie la slujba de Înviere. Era foarte frumos drumul de acasă până în vârful dealului, în noapte, cu toții îmbrăcații nou-nouț din cap până în picioare. Și tot drumul acela pentru Slujba de la miezul nopții – la care nu lipseam nici noi, copiii, oricât de mici am fi fost. Aveam locul nostru, al copiilor în micuța biserică în care intram după ce o înconjuram de trei ori, cântând cu toții. Și marea bucurie era după slujbă, la 1-2 noaptea, să ciocnim primele ouă, acolo în curtea bisericii. Nu-mi imaginez un Paște mai frumos! Noi aveam și obiceiul păgân să facem vânătoare de ouă a doua zi, prin curte. Aveam o curte foarte generoasă, dar eu am crescut alături de un cățel lup care abia aștepta să mă trezesc în ziua de Paște ca să mă ducă el exact în locul din grădină unde ai mei ascunseseră cadoul, așa că îl găseam foarte ușor”, își aduce aminte prezentatoarea PRO TV.

Păstrează tradițiile și acum, pentru că vrea să-i insufle și fetiței sale, Alma, farmecul și bucuria acestei sărbători. „Pentru fetița mea, o să încerc să reproduc asta – să simtă mult din bucuria mersului la biserică, a înnoirii. Așa cum alții simt foarte puternic să facă lucrul acesta de Revelion, pentru cei crescuți ca mine așa, într-o comunitate de la țară, este foarte importantă acum, de Paște. Și vreau să-i transmit asta Almei care, de altfel, este catolică și Paștele ei l-am sărbătorit deja. Ea are parte de două sărbători de Paște”, a declarat, într-un interviu pentru Click! Amalia Enache.

Lucrul de acasă nu înseamnă mai mult timp cu familia

Recunoaște că și pentru ea acest ultim an a fost foarte greu și foarte ciudat. Ca de altfel, pentru noi toți. „Cel mai dificil pentru mine a fost să mă împart între responsabilitățile mele de adult, cele de la serviciu și responsabilitățile de mamă. Copiii, în acest an, au stat mai mult acasă cu noi și a trebuit, cumva, să găsim resurse, să fim creativi, să ne concentrăm, să vorbim la telefon, să răspundem la email-uri, să avem întâlniri pe zoom, să facem tot ce aveam de făcut, nu doar sub ochii copiilor, ci gestionând cumva sentimentul de vinovăție că, deși suntem în prezența lor, nu le putem acorda atenție permanentă. Cred că am idealizat un pic la început perioada aceasta și ne-am spus că vom avea mai mult timp de petrecut în familie, în intimitatea casei noastre, dar, de fapt, nu avem acel timp”.

Doarme doar câteva ore pe noapte

Pentru că prezintă jurnalul de noapte, Amalia ajunge să pună capul pe pernă abia pe la orele 2-3 dimineața. „Așa a fost ultima perioadă cu aceste mini-cutremure politice care ne-au ținut până târziu la știri”, explică ea. Dimineața devreme – deșteptarea, căci Alma are nevoie de mămica ei. Fac de toate împreună, inclusiv sport. „Avem un program bine stabilit, din care nu lipsește sportul. De două ori pe săptămână reușesc să fac pilates (online, desigur) cu copilul în casă. Face și ea cât poate din programul meu. Ea face afară, în parc, puțină engleză, în aer liber – așa cum se poate în vremurile acestea. Cel mai dificil în această perioadă mi s-a părut să găsesc resurse de creativitate. Adică mi-am dat seama, pe lângă dependența de natură pe care mi-am constatat-o în perioada de carantină, că am o foarte mare nevoie de un spațiu mental, ca să pot să-mi aud gândurile. Și spațiul acesta mental a fost mai greu de găsit în condițiile pandemiei, dar cumva am reușit. Cred că dacă am reușit să răzbim până acum, de acum încolo ni se arată un orizont mai bun în față”, spune ea, optimistă.

O vedeți în această seară la „Pe bune?!”


    În seara această în cadrul emisiunii de la PRO TV, alături de Amalia Năstase, Bobonete, Costi Diță și Cosmin Natanticu
În seara această în cadrul emisiunii de la PRO TV, alături de Amalia Năstase, Bobonete, Costi Diță și Cosmin Natanticu

Joi, de la ora 22.30, Amalia Enache participă la emisiunea „Pe bune?!” de la PRO TV. Întrebată, cu această ocazie, ce experiențe au făcut-o să exclame „pe bune?!”, prezentatoarea a arătat cu degetul spre politică: „Cumva, parcă în ultima vreme și în ultima actualitate politică spun din ce în ce mai des: Pe Bune?! . Spun în sinea mea, când văd tot felul de personaje”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
monica birladeanu instagram jpg
FotoJet (20) jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (16) jpg
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net