Amintiri ale vedetelor, din prima zi de şcoală

Ultima actualizare:

    Anul şcolar 2016-2017  va avea 35 de săptămâni  de cursuri
Anul şcolar 2016-2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri

Clopoţelul sună din nou luni (12 septembrie) în şcolile din România şi strânge la careu elevii. Emoţii pentru bobocii care păşesc pentru prima oară în şcoală. Emoţii pentru părinţi şi bunici şi emoţii pentru dascăli, pentru că aşa simt de fiecare dată la început de an şcolar. Ce amintiri au vedetele despre prima zi de şcoală din viaţa lor vă spunem chiar acum!

Cine nu-şi aminteşte de prima zi de şcoală? Ghiozdanul cel nou, pantofiorii mult-râvniţi, uniforma proaspăt călcată, buchetul de flori pentru doamna, zâmbetul părinţilor şi vorbele lor de încurajare, figurile vesele şi puţin speriate ale colegilor de careu. Nimic nu se poate uita din această zi! E unică pentru fiecare dintre noi şi ne-o aducem aminte cu mare drag în fiecare an, când începe şcoala.

Astăzi, e acea zi, când clopoţelul sună pentru peste 3 milioane de elevi şi preşcolari din întreaga ţară. 18.700 de unităţi de învăţământ îi aşteaptă pe copii. Din păcate, veselia lor va fi umbrită, ca în fiecare an, de nenumărate lipsuri din şcoli, precum absenţa grupurilor sanitare, mobilierul foarte vechi şi şubrezit, pereţii scorojiţi şi lipsa manualelor de pe bănci.Trecând peste aceste neajunsuri, vedetele au povestit, pentru News.ro, cum a fost pentru ele prima zi de şcoală. Ce le-a rămas în suflet şi în minte şi cum au perceput acele momente unice în viaţă.

Simona Pop

Simona Pop, campioană olimpică la spadă: „Era o doamnă învăţătoare acolo care ţipa şi speram să nu fiu în clasa dânsei. Am avut noroc, nu am ajuns în clasa ei şi am prins şi o învăţătoare foarte bună, calmă şi iubitoare. Şi m-am mai liniştit după prima zi. Emoţiile au fost foarte mari. Ţin minte că în seara de dinainte m-am spălat foarte, foarte bine ca să fiu cea mai curată şi cea mai frumoasă fată dintre toate”.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, fost tenismen: „Era o bucurie la fiecare început de an pentru că primeam un trening pe care îl foloseam tot anul. Mama îmi cumpăra câte un trening nou pentru fiecare început de an şcolar. Nu putem compara cu vremurile de astăzi. Acum sunt şi şcoli private, sunt avantaje care nu existau atunci. Ca să poţi să faci şi sport de performanţă şi să te ţii şi de şcoală e cam greu”.

Helmuth Duckadam

Helmuth Duckadam, fost portar al Stelei şi al Naţionalei: „Aoleo, a fost cam de mult prima zi de şcoală. A fost frumos, am avut emoţii. Am mers cu flori, chiar dacă eram la ţară, în comuna Semlac. Aveam uniformă şi matricolă. Dar era mult mai simplu şi cred că era mult mai frumos. Mă uitam la fiică-mea ce făcea în clasa I şi mă îngrozeam. Noi făceam bastonaşe, liniuţe. A mea trece în clasa a II-a şi ştie să citească”.

Aşa arată multe  dintre WC-urile  şcolilor dâmboviţene  în 2016
Aşa arată multe dintre WC-urile şcolilor dâmboviţene în 2016

Gabriela Szabo

Gabriela Szabo, fostă campioană olimpică la atletism: „Nu voi uita niciodată acele momente. Eram mii de copii care aştepam să intrăm la clasă. Abia aşteptam să-mi cunosc învăţătorul. Aveam uniforma regulamentară, cordeluţa pe cap, ghiozdan. Cărţile le-am primit în clasă, le-am găsit pe bancă, împreună cu o floare. Apoi ţin minte că au venit întrebările clasice, ce e mama, ce e tata, dacă ne place”.

Uşa clasei a VIII-a,  aproape distrusă
Uşa clasei a VIII-a, aproape distrusă

Ion Caramitru

Ion Caramitru, actor: „Am o amintire tristă. Când am plecat, ni s-a dat o hârtie de către învăţătoare pentru părinţi, cu nişte întrebări. Eu nu eram la curent, eram prea mic. Era vorba de prima filă dintr-un viitor dosar de securitate. Puneau întrebări - ce a fost mama, ce a fost tata, ce politică au făcut, dacă au rude în străinătate şi aşa mai departe. Asta e prima amintire neplăcută. Şcoala era obligatorie la ora aia”.

Stela Popescu

Stela Popescu, actriţă: „Din prima zi de şcoală primară, când încă eram în Basarabia şi eram foarte mică, nu îmi amintesc prea multe lucruri. Dar pentru mine şcoala a fost întotdeauna o plăcere. Nu am avut nici un fel de tristeţe. Mi-a plăcut la şcoală. Am fost creativă, aşa, şi nu am fost încăpăţânată pe anumite materii. Toate mi se păreau plăcute şi am învăţat cu drag”.

George Ivaşcu

George Ivaşcu, actor: ”Îmi amintesc că m-a lăsat mama la şcoală şi m-a apucat plânsul că mă abandonează, că, de fapt, m-a adus acolo să mă părăsească. Nu am înţeles eu prea bine ce e cu şcoala, aveam 6 ani. După aceea m-am obişnuit, am văzut că intră în programul zilnic. Elevii trebuie să vadă şcoala ca pe un factor de educaţie foarte important, indiferent ce materie le place”.

Mircea Baniciu

Mircea Baniciu, interpret şi compozitor: „La 7 ani am mers la şcoală. Părinţii mei erau de părere că nu avea rost să chinui copiii aşa devreme. Îmi amintesc prima zi. Îmi amintesc când am ajuns. Învăţătoarea ne-a luat în clasă. Mama plângea afară, la fel şi celelalte mame venite acolo. Prima zi de şcoală e un punct foarte important în viaţa fiecărui copil şi părinte, deopotrivă”.

Flash news

  • În octombrie, următoarea vacanţă. Anul şcolar 2016 - 2017 are 35 de săptămâni de cursuri (169 de zile lucrătoare) şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017). Vacanţa de iarnă e programată între 24 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017.  Următoarea este între semestre, 4 - 12 februarie. Vacanţa de primăvară  va fi între 19 şi 30 aprilie 2017, iar cea de vară între 17 iunie şi 10 septembrie 2017. În perioada 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele mici şi grupele de grădiniţă sunt în vacanţă. Pentru clasa a XII-a, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.
  • Peste 1.000 de şcoli nu au apă curentă. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cristina-Monica Anisie, a declarat pentru News.ro că între 1.000 şi 1.500 de şcoli nu au autorizaţie sanitară, ceea ce înseamnă peste 4.000 de clădiri aparţinând acestor şcoli. „Cele mai multe unităţi nu primesc autorizaţie sanitară, întrucât nu au apă curentă. Dar acolo nu există apă curentă în toată localitatea. Sunt probleme nerezolvate de decenii”, a explicat secretarul de stat. Implicit, aceste şcoli nu au grupuri sanitare în interior.
  • Peste 4.000 nu au autorizaţie de siguranţă la incendiu. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), din cele peste 6.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ care necesitau autorizaţie de securitate la incendiu, doar 1.999 au obţinut aceste documente. În România, există peste 18.700 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, ce funcţionează în 26.700 de clădiri. Dintre acestea, 22.000 nu necesită autorizare ISU pentru că au fost construite înainte să intre în vigoare legislaţia privind securitatea la incendiu. În Bucureşti au autorizaţie de la ISU doar 39 de clădiri ale şcolilor, din 1.139.
  • Masă caldă, în loc de corn şi lapte. Proiectul-pilot privind acordarea unei mese calde şi subvenţionarea navetei elevilor ar putea fi aprobate în şedinţa viitoare de guvern. 50 de instituţii de învăţământ ar urma să fie incluse în proiectul-pilot, dar reprezentaţii unora dintre acestea spun că nu li s-au dat informaţii despre program şi nici nu au posibilitatea să le ofere copiilor o masă caldă, fie pentru că nu au spaţiul necesar, fie că nu au angajaţi destui sau bani. Proiectul-pilot ar urma să înlocuiască programul ”Cornul şi laptele”, ”care nu mai este actual”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

Unităţi de învăţământ cu toalete în fundul curţii!

Pereţi scorojiţi, parchet deteriorat şi uşi rupte  – iată ce vor găsi, la primul clopoţel al anului şcolar 2016 – 2017, elevii mai multor şcoli din Dâmboviţa!

Deşi şcoala are grupuri sanitare, elevii din comuna Glodeni vor merge tot în fundul curţii pentru a-şi face nevoile, pentru că fosa septică a fost construită prost. „E nevoie de fonduri suplimentare. Grupurile sanitare nu pot fi folosite pentru că fosa este subdimensionată”, spune profesorul Gabriela Istrate, inspector adjunct la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa. “Şi la Şcoala Radu cel Mare din Găeşti este o problemă cu igiena. E mai rău ca în mediul rural”, adaugă inspectorul adjunct.


    Aşa arată multe  dintre WC-urile  şcolilor dâmboviţene  în 2016
Aşa arată multe dintre WC-urile şcolilor dâmboviţene în 2016

Aproape 300 de unităţi de învăţământ din Dâmboviţa nu au autorizaţii sanitare de funcţionare şi avize împotriva incendiilor. Comuna Corbii Mari e “fruntaşă”, cu 11 şcoli şi grădiniţe neautorizate, urmată de comuna Glodeni, cu cinci unităţi de învăţământ neautorizate. Grădiniţa Cârlăneşti din comuna Vârfuri e într-o stare deplorabilă de multă vreme. Cei cinci preşcolari învaţă, cu acordul părinţilor, într-un container!Şcolile cu probleme îşi pot deschide însă porţile luni, întrucât avizele pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (PSI) pot fi obţinute, potrivit legii, până la 30 iunie 2017.


    Uşa clasei a VIII-a,  aproape distrusă
Uşa clasei a VIII-a, aproape distrusă

Ce aduce nou anul şcolar 2016-2017

Noul an şcolar începe cu o mulţime de noutăţi. Prima este că şcoala începe cu trei zile mai devreme decât a fost până acum. Şi admiterea la liceu se schimbă.

  • EXAMENE. Atenţie! Media din gimnaziu va conta doar 20%, la media de admitere la liceu, faţă de 25% cât a fost anul acesta. Repartizarea computerizată se va face într-o singură etapă, iar cei rămaşi fără loc vor fi repartizaţi, de la caz la caz. Examenul de Bacalureat nu se schimbă, dar Ministerul Educaţiei vrea să facă mai atractive şcolile profesionale.
  • MANUALE. Vor fi manuale noi şi gratuite pentru clasele I – IV şi IX – XII, a promis Ministerul Educaţiei. Doar la clasa a IV-a vor lipsi cinci manuale, la cele mai importante materii, din pricina licitaţiilor contestate de mai multe ori. Aşadar, cărţile de Română, Matematică, Ştiinţele naturii, Istorie şi Geografie vor întârzia.
  • DISCIPLINĂ. Pentru prima dată după 1990, elevii vor avea un Statut care stabileşte drepturile şi îndatoririle şcolarilor. Fără telefon mobil la ore, fără alcool sau ţigări în şcoală, fără violenţe, fără absenţe. Toate aceste abateri vor fi sancţionate cu scăderea notelor la Purtare.
  • “ŞCOALA ALTFEL”. Va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi programată de fiecare şcoală în parte. Perioadele ar putea fi: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (pentru clasele V-XII).
  • TEZE. Vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Şi în acest an se vor face Evaluare naţională la clasele a doua, a patra, a şasea, a opta şi simulările examenelor.
  • ZILE LIBERE. Prin lege aceste zile sunt nelucrătoare, pe lângă cele religioase: 5 octombrie -Ziua internaţională a educaţiei, 5 iunie -Ziua învăţătorului şi 1 iunie -Ziua copilului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
oana zavoranu colaj instagram jpg
cristina siscanu madalin ionescu jpg
banner black friday png
Florin Petrescu Axinte FOTO Mediafax
dan diaconescu jpg
carmen grebenisan jpg
Bunica din Chinteni, la lansarea filmului Moartea în vacanță foto: Arhiva personală
image
actualitate.net
image
actualitate.net