Anca Sigartău și primarul Bacăului, colaborare de excepție: «Nimic despre politică» VIDEO EXCLUSIV

Ultima actualizare:

    Romeo Stavarache (53 de ani) și Anca Sigartău (48 de ani) și-au unit forțele pentru o colaborare inedităfoto: Arhiva Personală
Romeo Stavarache (53 de ani) și Anca Sigartău (48 de ani) și-au unit forțele pentru o colaborare inedităfoto: Arhiva Personală

Renumita actriță Anca Sigartău (48 de ani) și primarul orașului Bacău, Romeo Stavarache (53 de ani) au realizat împreună un proiect care va pune Bacăul pe hartă. Deși pare a fi legată de lumea politică, colaborarea dintre cei doi este legată, mai degrabă, de lumea culturală.

Primarul Romeo Stavarache este foarte mulțumit de ceea ce se întâmplă în Bacău în luna august. Acesta este de părere că noul proiect va fi unul de succes și că acesta va face Bacăul remarcat în lumea artelor. Iar Anca Sigartău este cea care a preluat inițiativa, făcând toate acestea posibile.

Anca Sigartău și Romeo Stavarache pun Bacăul pe hartă

Prima ediție a „Festivalului  Internațional  de Artele Spectacolului Theaterstock” a avut un real succes în Bacău, strângând peste 30.000 de spectatori zilnic. Nimeni nu se aștepta la acest lucru, nici chiar primarul orașului, Romeo Stavarache, care atunci când Anca Sigartău i-a propus ideea, nu a fost prea încrezător: „Prima discuție pe care am avut-o cu Anca după ce a câștigat postul de director al Teatrului «Bacovia», a venit în biroul meu și mi-a spus că vrea să facă un festival de teatru la Bacău. Am întrebat-o «La Bacău, un festival de teatru?» și a zis «La Bacău un festival de teatru» și am mai întrebat ceva:  «Dar știi câți spectator au fost timp de un an de zile și vin într-un an de zile la teatru? Crezi că poate fi Bacăul un motor în sensul ăsta?» și ea zice «Da, cu siguranță vom face să fie bine» și a spus că dorește să aducă la Bacău tot ceea ce înseamnă teatrul din România și nu numai. M-am uitat și eu un pic așa, foarte circumspect și am spus «Bine, mai discutăm peste o săptămână, să vedem ce înseamnă buget, să vedem ce înseamnă, practic, finanțarea» și a pus o singură condiție, Dumnezeu mi-e martor și cei care au fost la mine în birou. Mi-a spus așa: «Nimic despre politică»”.

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a vorbit la conferința de presă despre Festivalul de Teatru

Iar în cele din urmă, cei doi au mers înainte cu proiectul, însă nici unul dintre ei nu știa că va merge atât de bine. Cu greu, au reușit să obțină un buget din partea mai multor sponsori, care și-au asumat riscuri foarte mari atunci când au investit în prima ediție a „Theaterstock”. Cu toate acestea, atât Romeo Stavarache, cât și Anca Sigartău, au reușit să obțină fondurile necesare: „A mai fost o discuție, și anume, că ar fi bine să implicăm comunitatea și, mai ales, ar fi bine să implicăm tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri care vrea să investească în actul de cultură, pentru că numai așa îi vom aduce alături de noi. Și iată că suntem în acest loc și vreau să mulțumesc tuturor și mulțumesc din suflet, din inimă, că ați fost alături de cei care au crezut în acest proiect. ”, a mai declarat primarul.

După ce s-a dovedit că proiectul a meritat toate eforturile, Stavarache a recunoscut meritele actriței. Deși atunci când Anca a venit în biroul lui primarul avea unele îndoieli, până la sfârșitul festivalului acesta s-a convins că a luat decizia potrivită: „Acum trebuie să afirm că Anca și colaboratorii ei au reușit să facă acest festival pentru că au crezut cu tărie în el și pentru că au crezut că pot să facă acest lucru. E foarte greu să crezi în ziua de astăzi că poți să faci ceea ce au făcut ei la Bacău și asta s-a datorat, în primul rând, sponsorilor, celor care lucrează în teatru și tuturor celor care au crezut în acest festival”.

Ce înseamnă «Theaterstock» pentru Bacău

A durat 14 până s-au convins, iar concluzia este că se poate. Romeo Stavarache și Anca Sigartău au pus pe picioare un proiect care promite să pună Bacăul pe hartă: „Suntem acum pe finalul acestui festival. Ceea ce a însemnat și va însemna pentru Bacău acest festival vom vedea peste timp, nu acum. Ceea ce va însemna pentru Bacău actul de cultură care a început aici odată cu acest festival vom vedea peste ani și ani, dacă el va continua sau dacă a fost doar un foc de paie. Dar ca el să continue, toți care sunt aici și toți care au umplut până la refuz de multe ori sălile de teatru trebuie să creadă în continuare că Bacăul merită acest lucru și noi, comunitatea, merităm acest lucru. Cu ani puțini sau mulți, Dumnezeu știe.”

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a vorbit despre „Festivalul Internațional de Artele Spectaco

Iar ceea ce îi era necesar orașului era un brand, un nume, un lucru care să îl facă remarcat. Se pare că «Theaterstock» a venit la momentul potrivit în locul potrivit. Într-un oraș care nu se laudă cu prea multe lucruri cunoscute de restul țării, festivalul s-a făcut remarcat într-un oraș pe care urmează să îl scoată în evidență. Deși meritele sunt mai degrabă unele imateriale, primarul nu pune atât de mult preț pe bani, ci pe ceea ce înseamnă acest act cultural pentru oraș și pentru comunitatea băcăuană: „În primul rând, trebuie să vă spun că nu putem cuantifica în bani actul de cultură niciodată. Cine crede că suntem la piață să cântărim cât de bine, cât de mult, cât de bine am făcut și cât de corect actul de cultură, e greu de crezut. Nu știu foarte bine ce înseamnă să cuantifici trăirile oamenilor atunci când participă la un spectacol. I-am spus Ancăi un lucru, și anume că îmi doresc foarte mult ca la Bacău să se întâmple ceva și ca Bacăul să aibă un brand. Ma gândesc de 10 ani care ar putea fi un brand al Bacăului, al comunității băcăuane. Și aici nu mă refer la faptul că... avem brand, Aerostar, Agricola Internațional și celelalte societăți de marcă și toți ceilalți care, atunci când spui de Bacău, dacă nu spui de aceste trei – patru societăți, practic nu există Bacăul pe hartă. Dar un brand al comunității băcăuane nu avem. Și de ce nu avem? Pentru că trăim într-un oraș din epoca comunistă, un oraș în care au fost, practic, aduși de pe toate colțurile Moldovei la Bacău oameni, și acum suntem cu toții aici și formăm o comunitate pe care ne dorim să o dezvoltăm. Nu este ușor să facem un brand, nu este ușor să construiești un brand, să construiești un nume”.

Cât despre Anca, primarul a fost plăcut impresionat. După ani de zile în care s-a străduit să realizeze ceva bun și frumos pentru orașul Băcău, o actriță bucureșteancă a venit în ajutorul lui. Iar acesta a fost bine-primit de către Stavarache, care s-a aliat cu Anca spre binele orașului pe care îl conduce: „Anca, care nu este băcăuancă, a reușit să pornească construcția unui brand și eu sunt convins că acest festival poate reprezenta un brand pentru Bacău. Așadar, tuturor celor care au crezut în acest festival, eu personal le mulțumesc. Le mulțumesc tuturor actorilor care au crezut că se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat la Bacău și mulțumesc tuturor care au venit la Bacău, au jucat la Bacău”. Devotamentul Ancăi Sigartău a fost unul total. Pentru cariera ei și pentru proiectul pe care l-a inițiat, actrița a lăsat locul în care a copilărit și s-a mutat la Bacău împreună cu motanii ei.

Ce cred băcăuanii despre «Theaterstock»

La început a fost intens criticat, iar prezența Ancăi Sigartău la conducerea Teatrului Municipal „Bacovia” nu a fost privită cu ochi buni. Cu toate acestea, sondajele spun totul. Se pare că locuitorii orașului în care Anca a venit să muncească cot la cot cu primarul se bucură de inițiativa ei: „Orice lucru pe care ai curajul să îl faci, cu siguranță că poate fi de foarte multe ori și aplaudat, dar și criticat. Dacă aplauzele sunt mai multe decât criticile, înseamnă că am câștigat. Întotdeauna majoritatea contează. Din toate timpurile, dacă ai un vot, un procent peste 50%, înseamnă foarte bine. Am văzut un sondaj pe un site. Am văzut și alte sondaje vizavi de acest spectacol, acest festival, important este că, atunci când pe stradă întrebi oamenii cum li se pare și cum percep acest festival, important este că un număr semnificativ spun că e ceva nou și bun pentru Bacău. Să dea Dumnezeu să ne găsim și la anul sănătoși și să credem că se poate face ceva”.

 Iar colaborarea dintre Romeo Stavarache, primarul Bacăului, și Anca Sigartău, o actriță cunoscută din București, se dovedește a fi una prolifică pentru oraș, pe care l-ar putea propulsa în lumea culturii românești și din Europa: „În final o să vă spunem că eu chiar cred și, împreună cu Anca și cu cei care au crezut în acest lucru, eu chiar cred că acest lucru poate deveni un brand pentru Bacău și trebuie să facem tot ce este posibil să-i continuăm finanțarea. Că va fi finanțare de la bugetul local, că va fi finanțare de la sponsori, că va fi finanțare de la Uniunea Europeană, că avem, să zicem, pe hârtie pus acest lucru, deocamdată, ne poate ajuta să obținem această finanțare, ca acest festival să devină numărul unu în România, și de ce nu, aici la Bacău. Dar să credem în el”.

Vezi aici programul Festivalului «Theaterstock» din acest Weekend!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner dan negru jpg
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
liviu guta jpeg
Banner Ana Ularu
Alina Puscas Foto Antena 1 jpg
helena christensen instagram jpg
g cristea facebook jpg
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net