Andreea Marin: «Mănânc din roadele grădinii mele»
S-a născut şi a crescut în Moldova, într-o familie care avea cultul mâncării bune. Obişnuită din copilărie cu felul întâi, doi şi trei, plus desert delicios la urmă, nu i-a fost deloc uşor, mai târziu, să-şi schimbe obiceiurile de viaţă. Dar a reuşit şi a devenit, încet, încet, expertă în alimentaţie sănătoasă.
„Bucatele erau, la noi în Moldova, destul de grele, cu sosuri în care înmuiam pâinică şi mâncam cu nesaţ, adică exact opusul a ceea ce fac astăzi. Norocul meu a fost că am făcut sport şi dans în mod serios, încă din copilărie, şi asta m-a ţinut în formă. Apoi, la maturitate, mai ales după naştere, metabolismul nu şi-a mai arătat eficienţa la fel de mult şi a trebuit să reînvăţ să trăiesc, de data aceasta pe baze cu adevărat sănătoase”, povesteşte Andreea Marin. Astfel, a devenit mult mai disciplinată în privinţa respectării meselor la anumite ore din zi, nu mănâncă noaptea, se abţine de la alimente nesănătoase şi are grijă ca ingredientele folosite la gătit să fie naturale, din surse sigure. Salatele şi supele sunt la ordinea zilei, dulciurile sunt dietetice şi rare, zahărul nu există la ea în casă, iar pâinea şi carnea sunt în cantităţi reduse, fără a renunţa total la ele.
„Nu vreau să se înţeleagă cumva că trăiesc numai din restricţii. Caut să mănânc sănătos. Ouăle şi carnea de pui sau de curcan le iau de la o fermă unde păsările sunt crescute în libertate, nu înghesuite în baterii şi hrănite cu pastile. Iar lucrul acesta poate fi verificat de oricine, pentru că ferma este împânzită cu camere video care transmit imagini live online. Avem în familie şi o bunică la ţară care ne trimite din timp în timp bunătăţi. În plus, eu m-am apucat de grădinărit la 40 de ani şi nu numai că am învăţat să gătesc sănătos cu roadele din propria grădină, dar a devenit chiar o pasiune. Dacă respecţi nişte principii de bază, îţi poţi permite şi excepţii, fără ca asta să aibă efecte nedorite. Încerc să îmi învăţ şi copilul aceleaşi principii sănătoase, fără a fi exagerată”, mai spune vedeta tv.
A devenit pasionată de grădinărit mai ales când a văzut că toate cele plantate şi îngrijite cu atenţie dau roade. Găteşte orice în casă, cu ingrediente sănătoase. „Îmi place să îmi încep ziua adulmecând miresmele grădinii şi mergând cu tălpile goale prin iarba plină de roua dimineţii. E o grădină plină de flori multicolore, am un foişor cu pomi exotici (mandarin, rodie, măslin, lămâi) care rodesc de două ori pe an şi florile lor răspândesc o mireasmă minunată. Plantele căţărătoare urcă până sus pe garduri, iar animalele noastre înviorează acest mic colţ de rai. Avem veveriţă, pisici, căţei, păsări multicolore, peştişori... e o oază de relaxare”, mai spune ea.
E o plăcere să-şi bea ceaiul dimineaţa într-un asemenea loc plin de verdeaţă, culori şi miresme. Micul dejun şi prânzul le ia pe o măsuţă în grădină şi nu există satisfacţie mai mare decât să-şi facă salata cu legume “bio”, cultivate de ea. „Rar obişnuiesc să iau micul dejun sau prânzul în oraş. Poate pentru că mi-am construit colţul meu de rai aici, pe pământ”, explică Andreea.
Click! spune
Prezentatoarea de televiziune Andreea Marin este în prezent implicată în proiecte de advertising şi PR ale propriei companii, are campanii de social media, organizează şi prezintă evenimente de lansare, gale şi evenimente corporate.
Ţine cure de detoxificare pe bază de lichide
Recunoaşte că, de-a lungul timpului, a încercat mai multe diete, însă de fiecare dată sub îndrumarea unui nutriţionist, nu cu reţete “din vecini”. Ultima dietă urmată e cea tisanoreică, compusă din siropuri şi ingrediente săţioase, concepute special pentru cei care vor să dea jos câteva kilograme. A devenit expertă şi în cure de detoxificare. Ştie că trebuie făcute fie de maximum două ori pe an, câte 8-10 zile, fie de 4 ori pe an, câte 4 zile. „Eu urmez programul master detox, adică acela în care dieta este doar pe bază de lichide (supe, ceaiuri, sucuri naturale), dar mesele sunt dese (la fiecare oră şi jumătate), gustoase şi consistente, iar de dimineaţa până seara sunt angrenată într-un program care include diferite tipuri de antrenamente sportive, de meditaţie, corporale şi faciale”.