Andrei, câștigătorul iUmor, despre trauma din copilărie care i-a declanșat sindromul Tourette
Andrei Ungureanu, "omul cu Tourette", a demonstrat că autoironia îți poate aduce un premiu de 20.000 de euro la iUmor. Tânărul din Miercurea Ciuc a câștigat sezonul cu numărul 9 al emisiunii de la Antena 1, reușind să treacă peste tulburarea neurologică de care suferă și demonstrând că poate avea o viață normală.
De pe TikTok, unde vorbește despre cum este viața sa influențată de sindromul Tourette, Andrei Ungureanu, a urcat direct pe scena iUmor cu un bagaj plin de autoironie și a ridicat sala în picioare și cu glume bine gândite, dar și cu umor involuntar. Și a câștigat. ”Am început să fac TikTok de un timp și mă filmez pentru a le arăta și altora ce înseamnă să trăiești cu acest sindrom. Cumva este o parte din mine acum, Tourette e atunci când corpul meu se mișcă involuntar, scoate sunete învoluntar și vă înjură involuntar”, le-a explicat Andrei juraților. Cheloo i-a promis că vor face o piesă împreună, iar în finala de duminică seara i-a reamintit acest lucru.
Andrei Ungureanu îşi aminteşte că sindromul s-a declanşat în copilărie, din cauza unor traume suferite. „Mi s-a declanşat şi pentru că mama a plecat din ţară, dar şi după o sperietură pe care am tras-o din cauza unui prieten. Există un moment declanşator“, povestește Andrei, într-un interviu pentru Adevarul.ro. El spune că că boala se transmite genetic. „Dacă eu aş avea un copil, există un risc de 50% să aibă şi el acest sindrom. Părinţii mei n-au avut, iar asta e ciudat. Mama îşi mişcă piciorul des, dar nu cred că e Tourette. Nici nu ştiu rude mai îndepărtate care să fi avut. Asta e ciudat la mine“.
ATENȚIE, ACEST VIDEO POATE CONȚINE LIMBAJ LICENȚIOS!
Primele semne ale bolii s-au instalat pe nesimţite. În cazul tânărului originar din Miercurea Ciuc, Tourette a debutat cu „Hă-hă!“. A fost primul tic verbal, pe care încă îl mai are. Nu şi-a dat seama că e ceva în neregulă, însă familia a observat micile lui mişcări ciudate. „Părinţii au descoperit că am ceva. Am început să mă strâmb foarte des, să mişc din umeri, să fac gălăgie. Mie nu mi se părea ceva ieşit din comun. Nu m-a speriat“, îşi aminteşte tânărul.
Cu trecerea timpului şi cu intensificarea ticurilor verbale şi musculare, părinţii au hotărât să-l ducă pe Andrei la mai multe consultaţii medicale. N-au avut însă niciun rezultat. Pe cont propriu, în timp, a adunat informaţii din varii surse, care au arătat că ceea ce avea tânărul se numea Tourette.
„Înainte de a merge la medic, eu deja ştiam că am Tourette. M-am documentat. Prin 2010, am avut o criză de distonie acută (n.r. – dereglare funcţională a sistemului nervos vegetativ). Atunci am fost la spital în Italia, unde mi-au făcut rezonanţă magnetică – pentru asta m-au anesteziat, pentru că eu nu puteam să stau nemişcat. Şi s-a confirmat oficial că am sindromul Tourette. După 12 ani!“.
Citește continuarea poveștii lui Andrei pe www.adevarul.ro
Ce este Sindromul Tourette (ST)?
Sindromul Tourette (ST), descris pentru prima dată de Gilles de la Tourette în 1885, se caracterizează prin ticuri polimorfe vocale şi motorii care se modifică frecvent. (Ticurile sunt mişcări involuntare, rapide, repetitive şi stereotipe ale unor grupe musculare individuale). Sindromul Tourette constă într-o serie de mișcări și sunete incontrolabile cunoscute sub numele de ticuri. Este o afectiune neurologică relativ rară, numită și “boala ticurilor”. În afara ticurilor, apare și tendința de a rosti cuvinte obscene și de a repeta automat cuvinte sau zgomote auzite de la alții. (sursa bioclinica.ro)
Citește și: