Au gătit 14 ore pentru prânzul preşedintelui Franţei
Preşedintele Franţei nu va uita curând vizita făcută în România. A avut parte de un regal culinar, pregătit româneşte de doi dintre cei mai apreciaţi maeştri bucătari din România: Adrian Hădean şi Nicolai Tand.
François Hollande a venit într-o vizită importantă în ţara noastră şi a avut un program încărcat. Dar, după atâta muncă, o masă e binevenită, iar cei care au avut ocazia să gătească pentru delegaţia franceză şi pentru premierul Dacian Cioloş nu au fost aleşi la întâmplare.
“Eram în restaurant, pregăteam diverse lucruri prin bucătărie, când am primit un telefon care m-a lăsat mut. Urma să gătesc pentru premierul României, Dacian Cioloş şi pentru preşedintele Franţei, François Hollande. Acum mulţi ani am ajuns la Paris şi lucram ca şofer pe ambulanţă, iar dacă cineva mi-ar fi spus că voi ajunge să gătesc pentru premierul României şi pentru preşedintele Franţei i-aş fi spus că e nebun de legat”, povesteşte chef Nicolai Tand. Au bucătărit 14 ore ca să fie gata la timp. ”O demonstraţie de haute cuisine à la roumaine, cu produse de sezon, 100% româneşti”, s-au lăudat cei doi bucătari celebri.
„Am deschis masa cu o cremă de dovleac, combinată cu un piure din păstârnac copt, cu hribi fripţi în unt. Am folosit doar ce am găsit în acest sezon şi toate legumele au fost cumpărate de la producători români”, a spus Adi Hădean. “Felul următor a fost file de păstrăv cu un bisque din raci (bisque fiind o supă groasă), în care am pus şi cozi de raci şi în care am mai pus un piure din morcovi copţi. La felul principal am avut muşchiuleţ de berbecuţ fript simplu, după ce l-am marinat cu mentă, cimbrişor, sare, piper şi puţin ulei de rapiţă. Cu un piure din ardei copţi, cu vinete afumate şi am mai pus nişte fasole verde şi arpagic. A fost un meniu de degustare, cu feluri mai multe, dar cu porţii ceva mai mici”, a explicat Adi Hădean, fostul jurat de la “MasterChef”.
Masa a fost stropită cu vin roşu şi alb şi s-a încheiat cu un desert delicios: quenelle din brânză de vaci tras în unt – un fel de papanaş, lapte de pasăre, frişcă şi piersici confiate cu vanilie. N-au lipsit brânzeturile româneşti maturate în grotă şi trufele negre. El mai spune că premierul a ajuns mai devreme, pe de o parte pentru că a fost gazdă, pe de altă parte pentru că a vrut să se asigure că sunt gata preparatele. S-au trezit apoi cu o problemă: au venit SPP-iştii să guste din mâncare. Totul s-a încheiat cu aprecieri maxime de la cei 24 de membri ai delegaţiei care au mâncat ce au gătit chefii.
Iată meniul servit la dejun