Bendeac nu dă un ban pentru Cumințenia pământului: «Brâncuși e al francezilor»


    Mihai Bendeac va fi protagonistul unui nou serial de comedie la acelaşi postFoto: arhivă personală
Mihai Bendeac va fi protagonistul unui nou serial de comedie la acelaşi postFoto: arhivă personală

S-au făcut clipuri peste clipuri, premierul Dacian Cioloș și multe persoane publice au declarat sus și tare că donează pentru ca opera lui Constantin Brâncuși, "Cumințenia pământului", să ajungă în posesia statului. Nu mai puțin de 11 milioane de euro trebuie pentru ca sculptura să fie recuperată din proprietate privată. În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși, în anul 1911.

Mihai Bendeac este hotărât: nu scoate niciun ban din buzunar pentru "Cumințenia pământului" .Actorul nu contestă valoarea operei lui Brâncuși, dar consideră că poporul român se laudă cu ceva ce nu-i aparține. Chiar dacă s-a născut pe tărâm românesc, marele sculptor a fost apreciat mai mult de francezi și a creat mai mult acolo, unde a devenit cu adevărat cunoscut.

"NU DONEZ NIMIC pentru "Cumințenia pământului". Mi se pare grețoasă chestia asta cu "Brâncuși e al meu, al nostru etc." Brâncuși, dacă ar fi rămas în România, nu ar fi reprezentat nici 10% din ce reprezintă acum. Brâncuși e al francezilor. Pentru că îl merită. Nu o spun eu. A spus-o Brâncuși. Și-atunci, nu e de porc să ne fălim cu ceva ce nu e al nostru? De ce e român? Că s-a născut aici? Zona geografică în care te naști este o întâmplare. Pentru el, a fost un ghinion. Pe care l-a îndreptat, plecând.

Decât să strângem bani ca să ne mințim, mai bine strângem bani ca să ne păstrăm "brâncușii" de azi, că-i mănâncă ploșnițele prin căminele studențești...", a scris actorul pe pagina sa de Facebook.

"Cumințenia pământului" costă 11 milioane de euro. Guvernul României contribuie cu cinci
"Cumințenia pământului" costă 11 milioane de euro. Guvernul României contribuie cu cinci

Dacă nu rezonați cu oprinia lui Bendeac și vreți să donați pentru a aduce sculptura în proprietatea statului, o mai puteți face până la sfârșitul lunii septembrie direct pe site-ului campaniei, brancusiealmeu.ro.  Totodată, donații sunt acceptate pe emag.ro, sau în conturile deschise la băncile partenere pe numele Ministerului Culturii (în lei, dolari sau euro). Românii pot dona doi euro printr-un mesaj ce conţine cuvântul “BRANCUSI” la numărul de SMS 8833

FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Oana Roman si Isa jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub isabela onoriu png
FotoJet (2) jpg
Shakira jpg
cub raluca podea png
image
image
image
image
image
image
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (3) jpg
FotoJet (2) jpg
Shakira jpg
cub morris png
foto 1   Dan Negru (1)B jpg