Benone Sinulescu: «Cel mai frumos cadou la 80 de ani e că am analizele bune»
Îndrăgitul interpret de muzică populară a fost toată viaţa cu zâmbetul pe buze, chiar dacă de-a lungul anilor s-a întâlnit şi cu drame, nu doar cu bucurii. Pe 24 mai a împlinit 80 de ani, iar reporterii Click! l-au întâlnit în weekend, la Buzău, la festivalul care-i poartă numele. A avut tolba plină de poveşti şi un optimism incurabil.
Benone Sinulescu, considerat al doilea mare brand al oraşului Buzău, după Târgul Drăgaica, a fost desemnat recent “Omul anului 2017” de către primarul din localitate. Distincţia l-a emoţionat şi l-a onorat pe marele artist, care a mai primit în dar şi un festival de muzică populară. Un cadou îndreptăţit, am spune noi, pentru că nea Beni slujeşte folclorul de 6 decenii încoace.
Şi, datorită acestei profesii, a avut o viaţă frumoasă, dar şi tumultuoasă. A colindat lumea în lung şi-n lat, dar acum nu mai suportă să zboare cu avionul, de teamă. Tatăl său a fost tâmplar, iar mama sa, casnică. “Mama a avut doi golani, pe mine şi pe tata”, spune cu umor artistul.
Fratele său mai mare s-a stins la o vârstă fragedă. “Am avut un frate mai mare ca mine cu vreo 4 ani, care a murit la 6 luni. Avea tuse convulsivă, iar pe atunci nu erau tratamente speciale pentru această boală. A fost doliu în familia noastră, fratele meu era primul nepot al bunicilor mei şi s-a dus atât de repede. Părinţii au suferit enorm. Apoi am venit eu pe lume”, ne-a povestit artistul despre una dintre dramele familiei.
În decursul carierei, el a înregistrat peste 600 de cântece despre dragoste, dar mai ales despre locurile sale natale, comuna Siriu, judeţul Buzău. Tot acolo s-a aflat şi zilele acestea, pentru Festivalului Concurs de Muzică Populară “Benone Sinulescu”, care se încheie duminică cu recitaluri de marcă.
“Sunt fericit de tot ce se întâmplă aici. Mă bucur că acest festival este o rampă de lansare pentru tinerele talente. Şi au am spiritul veşnic tânăr, chiar dacă am împlinit 80 de ani. La vârsta asta, cel mai frumos cadou a fost faptul că, analizele pe care le-am făcut recent, au ieşit bune”, a declarat nea Beni pentru Click!
Duminică, pe scena din Piaţa Dacia vor cânta Gheorghe Zamfir, Vasilica Tătaru, Lucia Dumitrescu, Florica Bradu, Mioara Velicu, Angela Buciu etc. Tot cu ocazia acestui eveniment s-a rezolvat şi o neînţelegere mai veche, pe care nea Beni a avut-o cu autorităţile buzoiene. El a cedat acum drepturile de autor pentru piesa “Cât e Siriul de mare”, al cărei refren se aude în Băzău, de fiecare dată când orologiul din turnul Palatului Comunal dă ora exactă.
În 2010, melodia a ajuns motiv de dispută între artist şi vechea conducere a primăriei Buzău. Artistul solicita o taxă de 500 de lei pentru această melodie, bani pe care ar fi dorit să-i doneze unei şcoli. “Am decis să donez Primăriei municipiului Buzău melodia «Cât e Siriul de mare», o piesă pe care am compus-o în urmă cu aproape 60 de ani”, a declarat Benone Sinulescu.
«Un an de zile m-am chinuit să o cuceresc pe Leni»
În tinereţe, femeile roiau în jurul lui Benone Sinulescu. Artistul s-a căsătorit foarte târziu cu Leni, absolventă de Chimie Alimentară, femeia care îi este alături de 40 de ani. ”Leni a fost o ardeleancă mai băţoasă, s-a ţinut tare. Un an de zile am încins telefoanele ca să o cuceresc”, îşi aminteşte rapsodul despre începutul poveştii de iubire cu soţia sa.
”Am cunoscut-o prin intermediul regretatei Ileana Sărăroiu, care a invitat-o la masă, după un spectacol. Ne-am înţeles bine, încă de la început. Ne iubim şi acum. Soţia este cel mai bun critic al meu”, spune nea Beni. Soţiei artistului nu i-a plăcut niciodată să iasă în faţă. Din păcate, nu au copii, dar au foarte mulţi nepoţi din partea rudelor soţiei. ”Nu avem copii, ea a pierdut câteva sarcini”, spune interpretul.