Bucătarii de pe micul ecran te învaţă cum să pui cele mai bune murături. Secretul castraveţilor perfecţi

Ultima actualizare:

     Horia Vîrlan  este specialist  în saramură  crocantă
Horia Vîrlan este specialist în saramură crocantă

Vedetele şi bucătarii celebri au cu ce se lăuda căci, în cămara lor, stau, la loc de cinste, borcane imense şi butoaie pline cu murături, varză şi castraveţi în saramură. Pregătiţi-vă carneţelele şi luaţi notiţe, căci sfaturile lor vă vor ajuta să vă impresionaţi invitaţii la masa de Crăciun şi de Revelion, unde murăturile sunt nelipsite de pe masa plină cu bunătăţi. Dacă urmaţi toţi paşii, în trei săptămâni sunt gata!

Maestrul bucătar Horia Vîrlan (56 de ani), de la Prima TV, e priceput la saramură crocantă: ”Murăturile trebuie să le trecem mai întâi prin apă fiartă. Prin acest proces înlături toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat“, spune bucătarul-şef, pentru adevarul. ro. 

Acesta adaugă  o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. „Opăresc legumele, fierb saramură, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeamă o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important că murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice din cauza fluctuaţiilor de temperatură“, mai spune Vîrlan, care foloseşte sare neiodată de salină şi apă de izvor. El adaugă la final frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute, care dau aromă murăturilor.

Chef FOA, despre secretul castraveţilor muraţi

Florin Scripcă (37 ani) sau Chef FOA, care a prezentat emisiunea ”Cine-i Cheful? ”, la Kanal D, şi a fost jurat la MasterChef (PRO TV), ne învaţă să preparăm castraveţi muraţi tradiţional: “Se aleg castraveţii sănătoşi se spală bine. Borcanul în care dorim să punem murăturile se spală şi se clăteşte bine, apoi se pune mai întâi mărarul uscat cu o parte din usturoi, castraveţii care să umple borcanul în proporţie de 75 la sută. Se adaugă restul ingredientelor deasupra şi apoi saramura strecurată prin tifon pentru a îndepărta eventualele impurităţi (La 1 litru de apă folosit se adaugă o lingură jumătate de sare grunjoasă). Este important ca sarea să fie dizolvată în prealabil foarte bine. Borcanul se închide ermetic cu capac sau cu folie şi se lasă într-un loc întunecat la murat aproximativ o lună”.

Cât îl priveşte pe Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, de la Antena 1 el are câteva sfaturi privind alegerea legumelor pentru murături: ”Alegeţi din piaţă gogonele lucioase, fără pete şi lovituri, castraveţii trebuie să înţepe un pic la mână, asta înseamnă că sunt culeşi recent. Hreanul care se pune în borcane nu trebuie răzuit, ci doar spălat foarte bine, gogoşarii nu trebuie spălaţi decât pe exterior, nu şi în interior, pentru a-şi păstra aroma, trebuie însă curăţaţi foarte bine de seminţe. Să folosiţi usturoiul românesc, care e mai aromat, iar pepenii cei mai buni sunt cei mai mici. Apă fiartă se pune doar în borcanele cu castraveţi, nu şi în cele cu gogonele şi cu varză, unde se foloseşte doar saramura. După patru zile în care borcanele se ţin doar cu o farfurile deasupra, căci trebuie luată spuma de deasupra, acestea se vor acoperi cu celofan şi se vor depozita la întuneric, în cămară”. Chiar dacă e ocupată, Gabriela Cristea (45 ani) a pus murături asortate: “La un litru de apă, pun o lingură de sare pentru murături şi las să fiarbă apa 10 minute după ce a dat în clocot. Secretul este cât mai mult hrean. Am adăugat şi busuioc uscat după o reţeta din Moldova. În rest, pun castraveţi, gogonele, varză albă (cea roşie schimbă culoarea murăturilor şi nu îmi place), conopidă, morcov, ţelină, gutuie, dovlecei micuţi etc. nu uitaţi de usturoi, boabele de muştar şi piper, iar la final beţele de mărar pentru savoare. Aştept cu drag ziua de Sfântul Nicolae când deschid primul borcan cu murături”, povestea vedeta Kanal D. 

Benone Sinulescu își umple cămara cu zacuscă

Şi Benone Sinulescu (82 ani) are în fiecare an cămara e plină cu bunătăţi. Cot la cot cu soţia munceşte în fiecare toamnă pentru cămara bogată. Au pus de toate, dar zacusca e la loc de cinste. ”Zacusca este gata când uleiul se ridică deasupra. Borcanele de zacuscă se fierb la bain-marin circa 20 de minute, după ce începe apa să clocotească. Pe baza vasului în care se aşază borcanele la fiert, se pune un prosop. Apa din vas trebuie încălzită în prealabil şi trebuie să acopere 3/4 din înălţimea borcanelor. Aşezaţi borcanele între paturi şi le lăsaţi 48 de ore să se răcească treptat”, spune artistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tavi clonda si gabriela cristea e1676360535995 jpg
image jpeg
banner Carmen Grebenișan
banner Mihai Traistariu
Banner revelion
kim kardashian gettyimages jpg
Marilyn Monroe jpg
vladimir gaitan captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net