Cancerul a răpus-o pe Anca Parghel la doar 51 de ani, în 2008. A crezut că va învinge maladia

Ultima actualizare:

    Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat pe 5 decembrie 2008. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarianFOTO: adevarul.ro
Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat pe 5 decembrie 2008. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarianFOTO: adevarul.ro

Anca Parghel a murit acum 11 ani, pe 5 decembrie 2008. Credea cu tărie că va învinge cancerul cu care se lupta de ceva vreme. Din păcate odioasa maladie i-a curmat viaţa, la doar 51 de ani.

România a rămas fără o voce excepţională. Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat într-o zi de vineri, pe 5 decembrie 2008, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarian, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. În urmă cu câţiva ani, artista a mai fost diagnosticată cu cancer la sân şi după tratamente, boala a intrat în regresie.

Anca Prghel fusese internată în clinica de terapie naturistă şi medicină alternativă Nova Vita din Belgrad. La începutul lunii noiembrie 2008, Anca Parghel a fost internată la Spitalului Universitar de Urgenţă "Elias" în urma complicaţiilor apărute ca urmare a cancerului de care suferea de mai multe luni. În ciuda tuturor tratamentelor aplicate, boala şi-a continuat evoluţia ”cu prognostic sever”, după cum s-au exprimat medicii de la Elias.

Anca Parghel, biografia

Născută pe 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a urmat liceul de muzică din Iaşi. Tot acolo şi-a continuat studiile, la Conservatorul de Muzică. Până în 1989 a predat canto, piano, şi improvizaţie la Conservatoarele din Bucureşti, Leipzig și Bruxelles, dar şi la seminarii din Germania, Austria, Belgia, sau Anglia.

Anca Parghel s-a făcut remarcată în marile festivaluri de jazz începând din 1984. Urmează o listă lungă de concerte susţinute în România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elveţia. Artista şi-a lăsat numele pe 18 albume, lansate de case de muzică din Europa şi chiar din Coreea de Sud. Vocea ei a fost comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. A urcat pe scenă alături de nume celebre din jazz-ul mondial, precum Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, sau Johnny Răducanu. 

Anca Parghel, familia

Dragostea pentru muzică a insuflat-o şi celor doi fii ai săi, Ciprian Pargel şi Tudor Parghel, alături de care a cântat deseori.

Cei doi sunt băieții Ancăi Parghel și ai lui Virgiliu Parghel, un cunoscut pictor. Cu părinți artiști, Tudor și Ciprian nu ar fi putut să își aleagă o altă meserie. Ei au moștenit talentul muzical al mamei lor. Tudor a urmat Conservatorul în Belgia, apoi a predat improvizație timp de câțiva ani. În 2013, el a lansat prima piesă alături de trupa lui. Ciprian, băiatul mai mare al regretatei artiste, lucrează tot în domeniul muzical. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

30 de ani fără Mihaela Runceanu. Criminalul ei este liber din 2006

8 ani fără Johnny Răducanu. A murit cu o pensie de 429 de lei

image
image
image
image
image
image
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
halle berry instagram jpg
alina serban foto cornel brad  jpg
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net