Cancerul a răpus-o pe Anca Parghel la doar 51 de ani, în 2008. A crezut că va învinge maladia

Ultima actualizare:

    Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat pe 5 decembrie 2008. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarianFOTO: adevarul.ro
Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat pe 5 decembrie 2008. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarianFOTO: adevarul.ro

Anca Parghel a murit acum 11 ani, pe 5 decembrie 2008. Credea cu tărie că va învinge cancerul cu care se lupta de ceva vreme. Din păcate odioasa maladie i-a curmat viaţa, la doar 51 de ani.

România a rămas fără o voce excepţională. Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat într-o zi de vineri, pe 5 decembrie 2008, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarian, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. În urmă cu câţiva ani, artista a mai fost diagnosticată cu cancer la sân şi după tratamente, boala a intrat în regresie.

Anca Prghel fusese internată în clinica de terapie naturistă şi medicină alternativă Nova Vita din Belgrad. La începutul lunii noiembrie 2008, Anca Parghel a fost internată la Spitalului Universitar de Urgenţă "Elias" în urma complicaţiilor apărute ca urmare a cancerului de care suferea de mai multe luni. În ciuda tuturor tratamentelor aplicate, boala şi-a continuat evoluţia ”cu prognostic sever”, după cum s-au exprimat medicii de la Elias.

Anca Parghel, biografia

Născută pe 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a urmat liceul de muzică din Iaşi. Tot acolo şi-a continuat studiile, la Conservatorul de Muzică. Până în 1989 a predat canto, piano, şi improvizaţie la Conservatoarele din Bucureşti, Leipzig și Bruxelles, dar şi la seminarii din Germania, Austria, Belgia, sau Anglia.

Anca Parghel s-a făcut remarcată în marile festivaluri de jazz începând din 1984. Urmează o listă lungă de concerte susţinute în România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elveţia. Artista şi-a lăsat numele pe 18 albume, lansate de case de muzică din Europa şi chiar din Coreea de Sud. Vocea ei a fost comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. A urcat pe scenă alături de nume celebre din jazz-ul mondial, precum Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, sau Johnny Răducanu. 

Anca Parghel, familia

Dragostea pentru muzică a insuflat-o şi celor doi fii ai săi, Ciprian Pargel şi Tudor Parghel, alături de care a cântat deseori.

Cei doi sunt băieții Ancăi Parghel și ai lui Virgiliu Parghel, un cunoscut pictor. Cu părinți artiști, Tudor și Ciprian nu ar fi putut să își aleagă o altă meserie. Ei au moștenit talentul muzical al mamei lor. Tudor a urmat Conservatorul în Belgia, apoi a predat improvizație timp de câțiva ani. În 2013, el a lansat prima piesă alături de trupa lui. Ciprian, băiatul mai mare al regretatei artiste, lucrează tot în domeniul muzical. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

30 de ani fără Mihaela Runceanu. Criminalul ei este liber din 2006

8 ani fără Johnny Răducanu. A murit cu o pensie de 429 de lei

image
image
image
image
image
image
Imagine WhatsApp 2023 03 24 la 21 32 30 jpg
https   tacataca prosport ro wp content uploads 2022 12 theo bun jpg
Tom Cruise jpeg
andreea marin in vacanta cu iubitul si cu fiica 3 1024x1024 jpeg
Zoli Toth FOTO Facebook
Gisele Bundchen Getty jpg