Casa lui Benone Sinulescu va deveni muzeu memorial. Ce obiecte persoanele ale cântăreţului vor fi expuse

#Benone Sinulescu
Ultima actualizare:

    Rapsodul avea mereu zâmbetul pe buzeFotografii: Iulian Bunilă/Mediafax
Rapsodul avea mereu zâmbetul pe buzeFotografii: Iulian Bunilă/Mediafax

Iniţiativă lăudabilă! Aflată în comuna buzoiană Siriu, casa părintească a lui Benone Sinulescu va fi transformată într-un muzeu memorial. Toţi cei care vor să cunoască povestea cântăreţului, împărtăşită chiar de rudele sale, sunt invitaţi la Siriu. Nea Beni s-a prăpădit pe 18 noiembrie, la Bârzava (Arad), unde locuia alături de Elena, soţia sa.

Benone Sinulescu, figură emblematică pentru muzica populară românească, şi-a iubit mult comuna natală. De altfel, rapsodul venea ori de câte ori avea ocazia la Siriu, pentru a vedea gospodăria în care a copilărit. Casa părintească rămăsese în grija unor veri ai artistului, puţinele rude care îl mai întâmpinau când venea în vizită. 

”Stăteam la discuţii şi depănam amintiri despre părinţi. Se ducea de fiecare dată la cimitir şi aprindea lumânări la mormintele părinţilor. Când pleca din Siriu, avea ochii în lacrimi”, povesteşte, pentru adevarul.ro, Gheorghe Piruşcă, vărul interpretului.


    Casa din Siriu a marelui artist Benone Sinulescu (1937-2021)
Casa din Siriu a marelui artist Benone Sinulescu (1937-2021)

Casa lui Nea Beni stă de mulţi ani nelocuită, însă nu se observă acest lucru. Pentru rudele cântăreţului, menţinerea curăţeniei, îngrijirea gospodăriei şi  conservarea mobilierului au fost o sarcină nobilă.  Casa are trei camere, cu obiectele de decor rămase aşa cum le-a aşezat, pe vremuri, marele artist. Câteva piese de mobilier şi mai multe tablouri fuseseră luate de Benone Sinulescu la Bârzava (Arad), unde se stabilise în ultimii ani ai vieţii.


    Un pick-up vechi și câteva discuri de vinil
Un pick-up vechi și câteva discuri de vinil

Printre lucrurile care-ţi atrag privirea se află un vechi pick-up, alături de care sunt ordonate numeroase discuri de vinil cu vocile de aur ale României. Zeci de fotografii care îl surprind pe rapsod, alături de părinţii şi de prietenii săi, tapetează întreg interiorul casei. 


    Gheorghe Piruşcă, vărul interpretului
Gheorghe Piruşcă, vărul interpretului

În cele mai multe dintre imagini, Benone apare împreună cu mama sa, în diferite momente din anii tinereţii. La loc de cinste este poza gimnastei Nadia Comăneci, cu autograf: ”Lui Benone, de la Nadia Comăneci, 9.IX.1977”.Rudele şi autorităţile din Siriu au de gând să transforme gospodăria lui Benone Sinulescu în obiectiv turistic.


    Televizorul pe lămpi, amintire din Epoca de Aur
Televizorul pe lămpi, amintire din Epoca de Aur

Benone Sinulescu ne-a lăsat peste 100 de cântece

Benone Sinulescu (24 mai 1937-18 noiembrie 2021) a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti de muzică populară. La 12 ani, ştia pe de rost piese cântate de Maria Tănase şi de Ioana Radu. Nea Beni a avut o colaborare de succes cu Irina Loghin, iar după 1989 a abordat şi stilul etno-dnace, alături de trupa Ro-Mania. Cântăreţul a lăsat în urma sa 100 de cântece, printre care faimoasele “Zărzărică, zărzărea”, “La căsuţa cu pridvor”, “Crâşmăriţa din Buzău” ori “Roata vieţii”.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
banner alex dobrescu png
banner oana moșneagu vlad gherman png
Maria Lătărețu a fost  supranumită de  arabi ”regină” și au  adulat o pentru vocea ei  jpeg
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
gestul facut de catalin dobrescu oana radu webp
cardi b sexy instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net