Casa lui Buhnici, cea mai «deşteaptă» din Europa de Est

Ultima actualizare:
Inginerul Marius Şoflete, în timp ce locuinţa se afla în şantier
Inginerul Marius Şoflete, în timp ce locuinţa se afla în şantier

Dintre cele nouă case “superdeştepte” care există în lume, una îi aparţine jurnalistului George Buhnici, de la Pro TV. Visul familiei s-a împlinit anul trecut, iar locuinţa a primit, în februarie 2018, certificatul de „Casă pasivă premium“, prima din România şi din estul Europei. Construcţia se află în satul Tămaşi (Corbeanca), la 20 de kilometri de Bucureşti. 

Locuinţă de vis! George Buhnici, prezentatorul emisiunii „I like IT“, şi-a dorit o casă smart (controlabilă de la distanţă şi cu inovaţii de ultimă oră), eficientă energetic (fără facturi lunare), sigură (structură din lemn), confortabilă (temperatură, umiditate, nivel de oxigen, iluminat natural - optime) şi automatizată. “Proiectul #casabuhnici produce energie, se încălzeşte de la soare şi din pământ, recuperează apa de ploaie şi e un cămin prietenos, în care se trăieşte frumos”, povesteşte jurnalistul. “Ariana (n.r.- fetiţa lui George Buhnici), la cinci ani, ştie deja butoanele din casă şi se bucură că poate alerga prin grădină. E tot ce ne-am dorit”, zâmbeşte vedeta de la Pro TV.

Electricitatea e obţinută cu panouri fotovoltaice
Electricitatea e obţinută cu panouri fotovoltaice

George Buhnici şi-a dat seama că o astfel de casă poţi să ai numai dacă ţi-o construieşti singur. Şi a demarat proiectul, alături de arhitecţi, ingineri şi constructori, care au contribuit la ambiţioasa idee. Pentru a desluşi „secretele“ Casei Buhnici, “Weekend Adevărul” a stat de vorbă cu inginerul Marius Şoflete, care a proiectat structura. Satisfacţia cea mai mare a clujeanului a fost primirea certificatului „Casă Pasivă Premium“ de la profesorul Wolfgang Feist, iniţiatorul conceptului de casă pasivă, la Munchen.  În acest moment sunt 4.289 de asemenea clădiri în lume, dintre care doar nouă au standardul „casă pasivă premium“. Energia locuinţei e produsă de 70 de panouri fotovoltaice puse pe acoperiş, care produc 18 kilowaţi. A fost instalată o pompă de căldură sol-apă cu trei puţuri la 90 de metri adâncime, la care e conectat un sistem de încălzire în pardoseală. Nu există aer condiţionat în Casa Buhnici. Răcirea se face cu ajutorul unor panouri montate pe pereţi, traversate de ţevi prin care circulă apă rece. 

„Toată casa e automatizată şi poate fi controlată de pe telefon: lumini, aparate electrocasnice, ventilaţie, instalaţii electrice. Cinci senzori meteo monitorizează temperatura, umiditatea şi dioxidul de carbon“, explică Şoflete. “Casa e înţesată cu instalaţii high-tech: oglinzile de la baie se conectează cu muzica de la telefon. Rulourile se coboară şi se ridică în funcţie de poziţia soarelui, iar la intrare e un cititor de amprente. Mobila din bucătărie e dotată cu senzori, astfel încât, dacă o atingi, aceasta se iluminează”, adaugă inginerul. 

Factură de numai 100 de lei pe lună


    Electricitatea e obţinută cu panouri fotovoltaiceFoto: George Buhnici
Electricitatea e obţinută cu panouri fotovoltaiceFoto: George Buhnici

George Buhnici e foarte mândru de casa din satul Tămaşi. “Doar 60 de lei costă toată electricitatea consumată pentru încălzire, apă caldă, ventilaţie, iluminat şi tot ce mai avem prin casă, adică destule gadgeturi conectate la curent şi internet”, detaliază simpaticul prezentator. “Încă 40 de lei am dat pentru apă şi canalizare. Apa din reţeaua publică este foarte bună. Şi cam atât”, încheie vedeta.   

Click! spune

simeon stalpnicul png

La nivel de amenajare interioară, George Buhnici a ales un stil minimalist. Casa are 170 de metri pătraţi utili: un living, bucătărie, două dormitoare, un birou, trei băi şi un dresing. Totul a fost dimensionat pentru trei persoane. Tot proiectul a costat aproape 300.000 de euro, fără a pune la socoteală preţul terenului.

image
image
image
image
image
image
FotoJet (12) jpg
FotoJet (9) jpg
3 mioara velicu 40 de intrebari cu denise rifai kanal d jpg jpeg
FotoJet (6) jpg
Fuego concert Sala Palatului  jpg
image png
image png
image png