Câştigătoarea „Vocea României”, mărturii şocante: „Copiii mei au sindromul Down”

Ultima actualizare:

    Cristina Bălan şi soţul ei, Gabriel, au vorbit despre diagnosticul crunt cu care se luptă copiii lorcaptură: PRO TV
Cristina Bălan şi soţul ei, Gabriel, au vorbit despre diagnosticul crunt cu care se luptă copiii lorcaptură: PRO TV

Câştigătoarea celui de-al cincilea sezon „Vocea României” (PRO TV), Cristina Bălan (34 de ani), trăieşte o adevărată dramă pe care a dezvăluit-o abia acum, la aproape trei ani de când a devenit mămică. Copiii solistei, gemenii Toma David şi Matei Nikolas (2 ani și 7 luni), suferă de o anomalie genetică.

Fosta solistă a trupei Impact, Cristina Bălan, şi soţul ei, Gabriel, au luat o decizie radicală, care îi vizează în primul rând pe gemenii lor. Aceştia au vorbit pentru prima oară despre boala neștiută a micuţilor Toma şi Matei, la aproape trei ani de la venirea lor pe lume. Cristina Bălan a recunoscut că gemenii ei au sindromul Down. La scurt timp după ce au împlinit un an, copiii au primit acest crunt diagnostic.

Cristina Bălan și soțul ei, Gabriel, înainte să afle de boala gemenilor

Cristina Bălan a luptat enorm pentru micuţii ei
Cristina Bălan a luptat enorm pentru micuţii ei

Fac toate eforturile pentru a duce o viață normală

În primele luni de viață, gemenii Toma David și Matei Nikolas păreau perfect sănătoși
În primele luni de viață, gemenii Toma David și Matei Nikolas păreau perfect sănătoși

„Îmi caut cuvintele de mai bine de o lună pentru acestă zi. Acele cuvinte care să descrie măcar în parte ce este în sufletul nostru, ce este în sufletul unui părinte care se confruntă cu o situaţie similară celei a noastre. Am ajuns la concluzia că este imposibil. De oricâtă empatie ar da dovadă un om, nu poate înţelege întocmai ce este în sufletul unui părinte care are un pui (sau mai mulţi) special. În cadrul competiţiei «Vocea României», am spus în repetate rânduri că există un motiv pentru care Cristina a ales să participe. Ei, MINUNILE noastre, copiii noştri - Toma şi Matei, dar şi cei aproximativ 50.000 de copii din ţară diagnosticaţi cu SD (Sindromul Down, n.r.), ei sunt MOTIVUL! Pentru ei am riscat totul şi tot pentru ei, azi, de Ziua Mondială a Sindromului Down (21 martie, n.r.), ieşim să vorbim despre ce înseamnă Sindromul Down şi, totodată, ce putem face (NOI TOŢI) pentru aceşti copii speciali. Pentru că, nu-i aşa, dacă ne dorim cu adevărat, chiar putem să ‪#‎schimbamviataimpreuna‬! Dacă va puteţi rupe o oră din viaţă, am să va rog să urmăriţi emisiunea de azi. Avem nevoie de energia şi gândurile voastre pozitive. Azi e despre Ei. Doar despre Ei”', a scris Cristina Bălan, pe pagina personală de Facebook.

Cristina Bălan a aflat în cea de-a 24 săptămână de sarcină că unul dintre micuţi ar putea avea Sindromul Down și a fost sfătuită șă întrerupă sarcina: „Medicul tăcea, genul ăla de tăcere din care îţi dai seama că ceva se întâmplă. Mi-a spus că Toma are nişte markeri de Sindrom Down. Nu am avut nici o reacţie, medicul părea mai afectat decât mine. Mi-au spus că pot să fac avort. M-a durut cel mai mult asta, că era o sarcină defectă şi mi se părea o situaţie care ţinea de alegere. Am auzit păreri care ard pe suflet. Arunci copilul, dacă se îmbolnăveşte între timp?”, a mărturisit, şocată, Cristina.

Toma şi Matei s-au născut prematur: „M-au întrebat de ce îi ating atât? Mi s-a spus că gemenii mei nu au nevoie de dragoste, au nevoie de medicamente. Nu îmi venea să cred”, a mai povestit solista, pentru PRO TV.

Au avut mari probleme cu banii

Timp de doi ani, Cristina şi soţul ei s-au descurcat foarte greu din punct de vedere financiar: „Ne-am abţinut de la multe lucruri, pentru a le asigura lor minimum necesar, ne-au mai ajutat şi părinţii”, a precizat Cristina, luni (21 martie), pentru emisiunea „La Măruţă”.

Cristina Bălan a susţinut că gemenii ei sunt priviţi diferit atunci când merge cu ei la medic sau iese în public: „Când băieţii aveau un an şi am fost cu ei la un control medical, medicul ne-a dat afară, pentru că i-am spus că sindromul Down nu este o boală. Medicul nu mi-a recomandat să fac anumite teste în timpul sarcinii. E un fel de scârbă cum se uită medicii la ei. E ca şi cum aceşti copii sunt nişte rebuturi. E o condiţie genetică definitivă. S-ar putea să greşesc, dar deseori am impresia că medicii se uită uneori ciudat la băieţii mei, parcă spun că sunt defecţi. Sunt copii speciali, iubitori. Ne dorim să înfiinţăm un ONG pentru copii diagnosticaţi cu Down”, a mai adăugat aceasta.

„Copiii noştri sunt încadraţi la sindromul Down grav. Ajutorul social de la stat e în jur de 800 de lei pe lună. Oricum, e insuficient”, a spus şi soţul Cristinei, Gabriel.

A câștigat „Vocea României” 2015 și 100.000 de euro

În decembrie 2015, Cristina Bălan s-a bucurat că a primit trofeul concursului „Vocea României” și pentru că acesta i-a adus, pe lângă faimă, un important și foarte necesar ajutor financiar. Premiul de 100.000 de euro este mai mult decât binevenit, pentru că tratamentele pe care le urmează gemenii sunt foarte costisitoare. Imediat după ce a fost numită noua „Voce a României”, viața Cristinei a devenit din ce în ce mai transparentă. Click! v-a prezentat imagini în exclusivitate cu solista, așa cum nu multă lume o cunoaște. 

Ziua Mondială a Sindromului Down, sărbătorită în 60 de țări

Ziua mondială a sindromului Down se marchează anual la 21 martie, potrivit agenției Agerpres. Este o zi de conștientizare, la nivel global, a problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune congenitală cauzată de existența unui cromozom suplimentar, - 21.

Anul acesta, Ziua mondială a Sindromului Down se află la cea de-a XI-a ediție și are ca temă „Prietenii mei, comunitatea mea”, potrivit site-ului dedicat zilei worlddownsyndromeday.org. Activitățile și evenimentele sunt axate pe prezentarea abilităților și a realizărilor persoanelor cu sindrom Down. Aceste evenimente se concentrează, de asemenea, pe încurajarea independenței, a autoreprezentării și pe libertatea de a alege pentru persoanele cu acest sindrom.

Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down insistă asupra importanței mediului familial și a rolului pozitiv pe care acesta îl are în dezvoltarea și susținerea acestor persoane. Oamenii cu sindromul Down trebuie, la fel ca toți ceilalți oameni, să beneficieze de drepturi egale, atât în perioada copilăriei, cât și în cea a maturității, să li se ofere aceleași oportunități și să aibă dreptul la propriile alegeri.

În România, Ziua mondială a Sindromului Down a fost marcată pentru prima dată în 2012, când au avut loc evenimente în 18 orașe. La nivel mondial, cu ocazia acestei zile, în fiecare an, în peste 60 de țări sunt organizate o serie de manifestări specifice, care au devenit, cu fiecare ediție, tot mai numeroase și mai ample. Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down încurajează toate țările din lume să organizeze activități și evenimente proprii, dar având toate scopul de a contribui la ridicarea gradului de conștientizare a ceea ce reprezintă sindromul Down, atât pentru cei diagnosticați cu el, cât și pentru cei apropiați acestora.

În 2006, Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down (Down Syndrome International — DSI) a decis marcarea oficială a zilei dedicate Sindromului Langdon — Down (World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21) la data de 21 martie. Marcarea acestei zile a fost oficial recunoscută de Organizația Națiunilor Unite în 2012 (Rezoluția 66/149), ocazie cu care a avut loc conferința cu tema „Construindu-ne viitorul”, la sediul ONU din New York, SUA. Această zi a fost recomandată pentru a fi marcată în toate țările membre ONU.

Potrivit ONU, incidența sindromului Down este de 1 la 800 de nou-născuți vii la nivel mondial. Acesta provoacă dizabilitate intelectuală și fizică, precum și problemele medicale asociate. „Sindrom” reprezintă o suită de semne și caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar (21) să fie descoperit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Roxana Ostroveanu jpeg
Banner Dan Negru
anca turcasiu colaj instagram jpg
BeFunky collage (31) jpg
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
banner irinel columbeanu png
toma cuzin jpeg
Banner 70+
image
actualitate.net
image
actualitate.net