Cât de săraci am rămas! 18 actori uriași din "Nea Mărin miliardar", cel mai vizionat film românesc, s-au reunit în Ceruri


    Amza Pellea, Draga Olteanu Matei și Sebastian Papaiani, adică nea Mărin, Veta și Gogufoto: cinemagia.ro
Amza Pellea, Draga Olteanu Matei și Sebastian Papaiani, adică nea Mărin, Veta și Gogufoto: cinemagia.ro

Distribuția de aur din "nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, cu 14.643.840 de bilete vândute, s-a reunit dincolo de această lume. Ultima care a tras cortina a fost Draga Olteanu Matei, probabil singura actriță care ar fi putut să o joace pe apriga Veta. 18 nume mari, printre care și cel al regizorului Sergiu Nicolaescu, sunt scrise cu litere de doliu în memoria cinematografiei românești.

La 41 de ani de la realizarea filmului ”Nea Mărin Miliardar” s-a stins din viață și ultima stea din distribuția principală a peliculei. Draga Olteanu Matei a murit pe 18 noiembrie, la vârsta de 87 de ani, împliniți pe 24 octombrie. Ceilalți colegi ai ei au urcat rând pe rând la ceruri, lăsând în urmă tot mai goală scena teatrului și a filmului românesc.

Linia de aur din "Nea Mărin miliardar"

Amza Pellea (1931-1983)

Primul care a părăsit scena, la 12 decembrie 1983, a fost Amza Pellea, cel care a avut dublu rol în celebra peliculă: olteanul Mărin Juvete din Băileşti și galantul miliardar american Mister Marlon Juvette. Oana Pellea, fiica lui Amza Pellea, a lăsat un mesaj emoționant pe Facebook, la moartea Dragăi Olteanu Matei. „Draga de Draga. Tare drag i-a fost lui tata de ea. Tare dragă mi-a fost. Bunul Dumnezeu să o primească în Împărăţia Sa”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

Hamdi Cherchez (1941-1994)

Hamdi Cherchez, în rolul lui Moe din film, a fost cetățean român de naționalitate turcă. S-a născut la Hârșova și a murit pe 6 martie 1994 la Istanbul, la 52 ani. A fost un actor de comedie român de origine turcă. Este înmormântat la cimitirul musulman din Constanța. Hamdi Cerchez reprezintă o personalitate care face parte dintr-o generație de excepție, actorul s-a evidențiat prin talent, modestie, abnegație, roluri complexe.

Ștefan Bănică (1933 - 1995)

Ștefan Bănică Senior sau Poe, personajul din Nea Mărin, a murit la 61 de ani, pe 26 mai 1995, după ce a suferit un infarct. A fost un apreciat actor de teatru și film, dar s-a remarcat și ca un bun cântăreț. Probabil de la el a moștenit talentul artistic fiul său, Ștefan Bănică Jr. De Ziua Mondială a Teatrului, în 2016, Ștefan Bănică a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.

Ștefan Mihăilescu-Brăila (1925 - 1996)

Ștefan Mihăilescu-Brăila, în rolul unui șef de bandă pe nume Doe, a murit în septembrie 1996, la vârsta de 71 de ani. A făcut în cariera lui roluri de senzație. După ”Nea Mărin Miliardar” a jucat în ”Elixirul tinereții", în 1978. "Bachus", din filmul ”Secretul Lui Bachus” (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol lui Ștefan Mihăilescu Brăila. Marele actor a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune. Actorul a fost incinerat, la dorința expresă a acestuia.

Puiu Călinescu (1920-1997)

Puiu Călinescu, în rolul detectivului din film (locotenentul Columbo), s-a stins din viață în anul 1997, cu doar o lună de zile înainte să împlinească 77 de ani. Viaţa artistului de comedie a fost plină de drame. "A fost crescut de mătuşi, tocmai de aceea şi-a respectat şi iubit familia", a spus Carmen, fata actorului, la Antena 1. Cealaltă fiică, Silvia, a murit în 1995, cu doi ani înaintea tatălui lor: "A suferit enorm", a povestit Carmen. Puiu Călinescu simţea că nu mai are mult de trăit: "Dorinţa lui era să mai fim o dată împreună. Mi-a zis atunci: «Am visat că mor». După 16 zile a decedat". Însă a părăsit această lume în acelaşi mod în care a trăit: "Glumea cu asistentele. A murit spunând bancuri", a dezvăluit fiica sa.

Vasilica Tastaman (1933-2003)

Vasilica Tastaman, vânzătoarea de la shop în "Nea Mărin miliardar", a debutat în 1949 pe scena din orașul său natal, Brăila. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra. În anul 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei și cu actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei și o fată, Janne Jenei. Actrița a murit la 69 de ani în martie 2003.

Colea Răutu (1912-2008)

Colea Răutu, interpretul directorului de hotel din aceeaşi poveste, ne-a părăsit la 12 mai 2008. Actorul avea o suferinţă hepatică mai veche, iar starea i se agravase. Avea 95 de ani şi soţia sa nu l-a lăsat nicio clipă singur pe toată perioada în care a fost internat în spital.

Jean Constantin (1927 - 2010)

Următorul actor din ”Nea Mărin” care ne-a părăsit a fost simpaticul actor Jean Constantin, care a jucat rolul unui șef de bandă pe nume Teach. Deși s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi țigan de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri și a făcut haz de ele: "Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia și nu numai, că sunt de-al lor". Totuși, datorită tenului său, a fost ales să joace roluri de țigan în mai multe filme. Actorul a murit pe 26 mai 2010 la vârsta de 82 ani. În ultima perioadă a stat mai mult prin spital din cauza problemelor cardiace.

Mircea Albulescu (1934-2016)

Mircea Albulescu, banditul care a răpit fata în peliculă, a murit în aprilie 2016, la vârsta de 81 de ani. În 2013 și-a anunțat retragerea din viața artistică.

Sebastian Papaiani (1936-2016)

Sebastian Papaiani sau Gogu a lui Pupăză după rolul jucat în ”Nea Mărin Miliardar” a părăsit această lume la 27 septembrie 2016, la vârsta de 80 de ani, după ce a suferit un infarct. Papaiani a a avut un băiat, Alkys (46 de ani), din a doua căsnicie, și pe Sebastian Jr. (57 de ani), din prima căsătorie, cea cu actrița Eugenia Giurgiu. Actorul a murit fără să se împace cu fiul său mai mare din Sibiu, căruia i-a reproșat mereu că a ales să rămână cu mama lui, deși la divorț instanța îi acordase custodia lui Papaiani.

Stela Popescu (1935 - 2017)

Stela Popescu, diva din ”Nea Mărin”, a plecat subit din lumea asta în 23 noiembrie 2017, cu doar o lună înainte să împlinească 82 de ani. O prezență energică și dezinvoltă, a lăsat în urmă o carieră impresionantă. A evoluat în peste 40 de filme şi seriale, în mii de spectacole la Teatrul Comstantin Tămase şi în sute de scenete alături de parteneri celebri precum Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel.

Cornel Gârbea (1928-2018)

Actorul Cornel Gârbea a murit la 13 iulie 2018, la vârsta de 90 de ani. Cornel Gârbea s-a făcut remarcat de-a lungul carierei sale în nenumărate filme regizate de Sergiu Nicolaescu, dar și pentru activitatea sa de la Teatrul Mic. Actorul Cornel Gârbea l-a interpretat pe Peach în Nea Mărin Miliardar.

Au apărut puțin în film, dar nici ei nu mai sunt ptintre noi

Gil Dobrică, cântărețul din film de la barul hotelului, a murit la 61 de ani, în anul 2007. George Paul Avram, reporterul italian din ”Nea Mărin”, a revenit în România în 2005 și a fost repus în toate drepturile care i se cuvin ca cetățean român. Actorul a fugit în Germania în 1987 din cauza represaliilor la care a fost supus de un important director din Ministerul Culturii. A avut la activ peste 50 de roluri în cele mai importante piese montate la Teatrul Național din București precum și apariții-cheie în producții cinematografice. A murit la 16 iulie 2020, la 80 de ani. Dan Tufaru, pe numele real Dan-Dumitru Tufar, turistul italian din același film, a murit în 2002, la 58 de ani. A fost căsătorit cu Vasilica Tastaman și cu Anda Călugăreanu. Vladimir Găitan, comandantul aeronavei din celebrul film, ne-a părăsit pe 10 noiembrie 2020, la 73 de ani. Actorul a suferit de cancer al sângelui, boală cu care s-a luptat mai bine de 3 decenii.

Și regizorul Sergiu Nicolaescu a murit

Sergiu Nicolaescu, regizorul filmului ”Nea Mărin Miliardar”, a murit în 2013, la vârsta de 82 de ani. Este singura comedie din întreaga carieră a maestrului. „Mi-a fost foarte frică de o comedie. Am studiat comediile americani cu mari actori, am copiat unele sunete şi le-am introdus şi eu în film. Nea Mărin, de fapt, porneşte de la ideea lui Amza Pellea, care începuse personajul Nea Mărin în televiziune. Şi p-ormă ne-am gândit să facem un film. Este făcut în acelaşi an cu «Mihail, câine de circ», după Jack London. Cu «Nea Mărin» am intrat destul de în toamnă cu filmările. Am venit la Mamaia în septembrie, acolo mai erau turişti, mai mult străini, pentru că românii stăteau până la 23 august", mărturisea Sergiu Nicolaescu într-un interviu luat de ziarul Adevărul în mai 2008.

Top cele mai vizionate filme românești

Într-un top al celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, pe locul întâi figurează singura comedie semnată de Sergiu Nicolaescu - „Nea Mărin Miliardar“. Comedia cu Amza Pellea în rolul principal a avut premiera la 5 februarie 1979 și, potrivit datelor furnizate de Asociația Film România, pelicula a bifat un record neegalat: 14.643.840 de bilete vândute. Pe site-ul IMDB.com, comedia românească „Nea Mărin Miliardar“ are scorul de 8,5 din 10 posibil. O pleiadă de actori apar în film: Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez etc. Nici unul dintre cei enumerați nu se mai află azi printre noi.

5. Neamul Soimăreștilor – 13.046.101 spectatori

4. Dacii – 13.104.510 spectatori

3. Mihai Viteazul – 13.321.377 spectatori

2. Păcală – 14.633.013 spectatori

1. Nea Mărin Miliardar – 14.643.840 spectatori

cub camelia șucu (1) png
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
cub lia bugnar theo rose png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
ispite masculine insula iubirii sezonul 6 jpg
Kirstie Alley jpg
cub emma corrin png
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
profimedia 0742415693 jpg
FotoJet jpg
Kanye West
Kirstie Alley jpg