Cătălin Botezatu a renunțat la telefoane mobile și la prima sa tabletă. ”E periculos să le ții în casă dacă nu le mai folosești”

Ultima actualizare:

    Cătălin Botezatu a renunțat, printre altele, la un Iphone XR și la prima sa tabletă
Cătălin Botezatu a renunțat, printre altele, la un Iphone XR și la prima sa tabletă

Două telefoane mobile, boxe, cabluri, dar și prima sa tabletă au plecat spre centrul de reciclare. Deși s-a atașat de ele, pentru că fiecare obiect cumpărat are povestea lui, Cătălin Botezatu a renunțat să mai țină în casă aparatură pe care nu o mai folosește. Știe că e periculoasă și se poate îmbolnăvi de la substanțele toxice care sunt eliberate în aer. Astfel că ieri a umplut o cutie cu obiecte ce valorau cândva în jur de 2.000 de euro.

Cătălin Botezatu (54 de ani) a pus în balanță nostalgia trecutului cu implicarea în protecția mediului înconjurător și a decis să ofere spre reciclare mai multe produse electronice pe care nu le mai folosea și le ținea în casă.

Printre ele un telefon mobil vechi de 11 ani și unul ieșit pe piață acum cinci ani. Este vorba despre un Iphone XR, pe care a dat în jur de 600 de euro. 

Dar cum are ecranul spart și nu-l mai poate folosi, a decis să renunțe la el. Și-a luat adio și de la prima sa tabletă, cu care călătorea în țările în care a filmat producții precum “Next Top Model”, “Burlacul” sau “Burlăcița”.

“Sunt o persoană nostalgică, de fel, țin la amintiri, și ani de zile nu m-am putut despărți de anumite obiecte de care m-am atașat emoțional. Mă refer chiar și la telefoanele mobile pe care le utilizam în anumite etape ale vieții mele sau la prima tabletă cu care călătoream în toată lumea. Cred că mulți oameni procedează la fel: le păstrează încă în fel și fel de sertare, chiar dacă nu le mai folosesc ori nu mai funcționează. Puțini știu însă că aceste produse conțin elemente care pot dăuna sănătății atât timp cât le ținem în casele noastre. Apoi, sunt mulți oameni care le aruncă la gunoi sau în natură, neștiind cât de mult poluează acestea mediul înconjurător. Nu este bine să procedăm în acest mod! Odată ce avem electronice sau electrocanice, pe care nu le mai folosim, chiar și simple cabluri sau orice alte electrice, este recomandat să le reciclăm”, ne-a spus Cătălin Botezatu.

Cum comanzi gratuit cutia Respo în care reciclezi aparatura

Toate obiectele de suflet au fost puse într-o cutie specială, pe care a comandat-o gratuit de pe www.respo.ro (poate fi luată și din Librariile Humanitas din București).

După care a sunat la numărul de telefon trecut pe cutie, iar un curier a venit și a preluat-o, fără a plăti nici o taxă.


    Cătălin Botezatu a pus toată aparatura veche în cutia Respo, pe care a comandat-o gratuit
Cătălin Botezatu a pus toată aparatura veche în cutia Respo, pe care a comandat-o gratuit

Aparatura lui Cătălin va fi reciclată responsabil și va ajunge materie primă pentru alte obiecte.

În multe alte situații, aceasta ajunge să fie aruncată în natură. De câte ori nu am văzut pe câmpuri sau prin păduri maldăre de cabluri, televizoare și radiouri vechi, frigidere, telefoane etc? Iar asta nu face decât să polueze mediul înconjurător.

Ori sunt ținute în casă. 75% dintre români fac asta, fără să știe că se pot îmbolnăvi de la substanțele toxice care sunt eliberate în aer.

Planeta este sufocată de deșeuri electrice și electronice

Iar statisticile sunt îngrijorătoare! În 2019, au fost generate 53,6 milioane de tone de de electrice și electronice în întreaga lume. Conform estimărilor, cantitatea va ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030.

Dintre acestea, doar 20% sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea noastră.

Cele mai recente studii, realizate în 2017, arată că rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, ceea ce o clasează pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Citește și: 

Cât de periculoase sunt electricele și electrocasnicele vechi ținute în casă. Atacă organe vitale

A apărut aplicația care îți permite să faci bani din deșeurile reciclabile

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net