Cătălin Scărlătescu: «Când gătesc, mă gândesc doar la gust»
Nu e nutriţionist, nu e medic, nu vrea să dea sfaturi despre cum e corect să slăbeşti. Chef Cătălin Scărlătescu e bucătar şi, pentru el, primează gustul. Nu a renunţat şi nu va renunţa niciodată la bunătăţi culinare. Cu toate acestea, a reuşit să dea jos 47 de kilograme. Care a fost secretul, ce l-a determinat să se pună pe slăbit şi ce va face de acum încolo ne spune chiar el.
Scărlătescu a luat decizia de a se pune pe slăbit în primul rând din motive medicale. Primul pas a fost cel mai greu, însă odată făcut, a avut ambiţia de a continua. Iar această ambiţie creştea pe măsură ce se vedeau rezultatele.
„Am realizat cât de bine mă simt în pielea mea şi vreau să rămân aşa. Acum pot să spun că m-am reîndrăgostit de mine, am acelaşi tonus ca la 17 ani, mai mult chef de viaţă şi destulă energie să alerg... concurenţii şi prietenii de juriu prin bucătăria de la „Chefi la Cuţite” (Antena 1)”, spune, râzând, juratul.Cum a reuşit să “topească” atâtea kilograme? În primul rând a renunţat la pâine, carne, dulciuri şi alcool. Mănâncă sănătos, ceea ce înseamnă că are o dietă bazată mai mult pe legume, fructe şi peşte. Salatele proaspete, spanacul, legumele de sezon, nucile şi migdalele nesărate şi neprăjite fac parte din alimentaţia lui. Dar în continuare găteşte tot felul de bunătăţi. Chiar zilele trecute a făcut o tocană delicioasă, însă a luat doar două guri din ea.
„Dacă înainte era vorba despre calitate şi cantitate, acum mă rezum doar la calitate. Gătesc şi mănânc, dar mănânc mult mai puţin. Acesta e singurul secret”, a mărturisit el pentru Click!. Într-un interviu Adevărul Live, a declarat răspicat că nu ţine dietă: „Dieta mea este următoarea: mănânc orice, dar foarte puţin. E vorba de cantitate. Cartofi prăjiţi am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc, dar aşa, jumătate de porţie, câţiva acolo. Eu vă zic doar atât: puneţi o cantitate de mâncare în farfurie şi mâncaţi doar 10% din ea, hai 20%. Atunci o să slăbiţi”, a spus maestrul bucătar.
Nu s-a hotărât dacă se va opri aici. Ştie doar că există un prag de care nu vrea să mai treacă. Şi-a schimbat garderoba, iar hainele vechi şi largi încă le păstrează, ca să-i aducă aminte unde a fost şi unde nu se va mai întoarce niciodată.
Ştie o mulţime de reţete cu scoici
Mâncărurile cu scoici sunt preferatele lui Scărlătescu şi ştie să le prepare într-o mulţime de variante. Spre exemplu, scoici cu ardei iute, roşii şi sos de vin. A avut nevoie de: 400 g scoici din Marea Neagră, 100 g roşii proaspete, 50 g usturoi, 10 g piper verde, pătrunjel, busuioc, 50 g unt, 1 baghetă albă. Usturoiul se trage la tigaie în unt, se adaugă roșiile și scoicile. Se “stinge” cu 50 ml de vin rosé. Se presară piper verde și pătrunjelul proaspăt. La final, pentru un plus de savoare, se adaugă 20 g de busuioc.