Ce alimente consuma Ion Iliescu pentru longevitate. Datorită lor a trăit până la 95 de ani
Longevitatea lui Ion Iliescu a fost pentru mulți oameni considerată un „secret”, însă fostul președinte al României mărturisea în urmă cu câțiva ani, în exclusivitate pentru Click!, ce alimente erau de bază în alimentația sa. De asemenea, dezvăluia și câteva reguli pe care le urma pentru a-și menține aceeași calitate a vieții.

Ion Iliescu s-a stins din viață, iar această veste a venit ca un șoc. A murit la vârsta de 95 de ani, vârstă pe care a atins-o datorită unui stil de viață calitativ, ce includea o alimentație sănătoasă.
Ion Iliescu a murit .pe 5 august 2025 la vârsta de 95 de ani. Acesta avea cancer la plămâni, iar starea sa de sănătate s-a degradat în ultima perioadă. Guvernul a anunțat încetarea din viață a fostului șef de stat. Vezi aici toate detaliile legate de funeralii.
Ion Iliescu: „Fiecare își trăiește viața cum înțelege mai bine”
Cu ocazia aniversării a 93 de ani, Ion Iliescu povestea pentru Click! faptul că două elemente importante l-au ajutat să își prelungească durata vieții și calitatea acesteia: evitarea exceselor și depășirea problemelor cu zâmbetul pe buze.
„Fiecare își trăiește viața cum înțelege mai bine, dar este indicat să eviți excesele de orice fel și să ai puterea să treci peste greutăți cu zâmbetul pe buze. Aceste două elemente cred că m-au ajutat pe mine să ajung astăzi să aniversez cea de-a 93 zi de naștere”, mărturisea pentru Click! Ion Iliescu.
Ce regim urma Ion Iliescu
Nutriționistul Ioan Pop Blaga vorbea acum ceva timp despre regimul zilnic pe care Ion Iliescu îl urma cu sfințenie. Fostul lider de la Cotroceni avea o dietă bazată pe alimentația asistată biochimic; mai concret, era vorba despre un regim alimentar disociat aprofundat de nutriționistul Ion Pop Blaga.
De asemenea, acest regim ajută pacienții să renunțe la consumul de medicamente:
„Nu văd o altă alimentație decât cea asistată biochimic, prin care proteinele, glucidele și lipidele se consumă separat, nu împreună, care să pună pe picioare un om cu afecțiuni cardiace majore, într-un timp atât de scurt”, a declarat nutriționistul Blaga.
Mâncarea preferată a lui Ion Iliescu
De asemenea, cu doar câteva zile înainte de spitalizare, Ion Iliescu a fost invitat în podcastul Avangarda, acolo unde au fost discutate, printre altele, și preferințele culinare acestuia. Mărturisea că una dintre mâncărurile sale preferate era crapul la carton, pe care regreta că nu a încercat să îl prepare în propria bucătărie, în puținele dăți în care a încercat să gătească.
Ionuț Vulpescu: „Pentru că ne-am apropiat de această zonă biografică mai intimă… Domnule Președinte, mai mâncați crap la carton?”
Ion Iliescu: „Sunt născut în zodia Pești, nu aveam cum să nu fiu un devorator de carne albă. Crapul la cuptor are gustul de acasă. Mănânc crap în continuare, dar nu la carton, nu mai am de unde să îl iau. Era ceva domestic, specific zonei de la portul Giurgiu. Îmi amintesc că era un restaurant local, la intrarea căruia scria, cu litere de o șchioapă, „CRAP LA CARTON”.
Mirosea demențial. Dar gustul era extraordinar, pentru că pregăteau crapul într-o tavă de simigerie, în care așezau un carton foarte gros, stropit cu ulei, mirodenii și bulion, peste care venea crapul, iar apoi finalizau această construcție cu un nou rând de carton îmbibat de ulei. Deci cartonul înconjura crapul ca un sandwich, ceea ce îi asigura o temperatură optimă de coacere.
Mi se pare foarte ingenioasă această metodă și am găsit-o fără egal în lume. Am călătorit mult, am înțeles savorile bucătăriei franțuzești, italienești, japoneze, turce, dar vă spun, crapul la carton are locul lui în așa-zisa gastronomie românească, pe care unii o contestă. Când gurile rele zic că românii au împrumutat bucătăria altor popoare, îmi vine în minte savoarea crapului la carton.
Uite, unul dintre lucrurile pe care le regret în ultimii ani. Și nu, nu am încercat să îl fac acasă, deși m-am riscat de câteva ori de-a lungul vieții mele să fac pe bucătarul: nu aș fi avut de unde să fac rost de o tabă de simigerie.”
Ionuț Vulpescu: „Pizza sau paste?”
Ion Iliescu: „Din tot ce au inventat italienii, pizza e preferata mea. Comandăm des pizza și varianta clasică, Marguerita, e preferata mea. Puțin busuioc și un blat excelent pot să îți facă lumea rotundă, serios!”
Ionuț Vulpescu: „Carne sau pește?”
Ion Iliescu: „Sunt un Pește care mănâncă pești. M-am născut pe 3 martie, într-o zi norocoasă, în care apele nu erau limpezi și a trebuit să învăț să înot împotriva curentului. Nu sunt un carnivor de niciun fel, și dacă nu mai am crap la carton, găsesc un pește bun oricând. Mi se pare un meniu ușor, la orice vârstă și în orice anotimp.”
Ion Iliescu a suferit de probleme cardiace
Ion Iliescu a avut probleme cardiace, suferind mai multe intervenții pe cord. În 2014, a fost supus unei operații pe cord deschis la Viena, fiind ulterior diagnosticat cu stenoza aortică și insuficiență cardiacă. În 2019, a fost internat din nou la Spitalul Universitar din Viena, unde i s-a montat un stimulator cardiac. În 2021, a fost din nou spitalizat, de data aceasta la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C.Iliescu din București, pentru o pneumonie, care ulterior a fost tratată cu succes.



































