Ce este hernia de disc, boala care l-a descalificat pe Paul Ipate de la Asia Express

image
Dr. Tarek Nazer, medic specialist ortoped

Concurenţii cad pe capete la Asia Express (Antena 1). Picioare rupte, dureri acute de spate, dar şi probleme de sănătate mai vechi care reapar din cauza suprasolicitării, toate i-au transformat pe unii dintre ei în pacienţi tocmai în îndepărtata India. Ultimul care a cedat, din cauza herniei de disc, este Paul Ipate. Actorul a părăsit competiţia după ce medicii l-au avertizat că riscă o intervenţie chirurgicală chiar în concurs, departe de România. Medicul specialist a explicat pentru Click! ce este hernia de disc și cum se poate trata.

Paul Ipate şi Jojo, una dintre cele mai îndrăgite echipe de la Asia Express, au părăsăit competiţia. Actorul a fost cel care nu a mai putut continua din cauza herniei de disc, afecţiune din cauza căreia s-a operat în urmă cu 5-6 ani şi de care credea că a scăpat.

Cum s-a pus paul Ipate în pericol din cauza herniei de disc

Din păcate, rucsacul greu pe care l-a cărat în spate, mergând mult pe jos, i-a pus capac, ajungând să sufere de dureri groznice.

"Eu am o operație la spate de mai mult timp. Am ținut-o sub control o bună bucată de timp, dar chiar nu mai puteam. Vă dați seama, dacă nu aveam încredere în mine, nu aș fi venit aici, dar chiar nu mai pot continua. Îmi este imposibil”, a dezvăluit Paul.

image
Paul Ipate a slăbit mult în timpul filmărilor emisiunii „Asia Express”

Iubita lui, Jojo, s-a simţit vinovată de tot ce s-a întâmplat pentru că din dorinţa de a o proteja, Paul a cărat ambele rucsacuri.

Ce este şi cum se manifestă hernia de disc

Hernia de disc reprezintă o problemă foarte comună care apare la aproximativ 5-10 persoane din 1000, coloana lombară fiind predispusă la astfel de traume.

image
Cabral este prezentatorul "Cântă acum cu mine"

"Hernia de disc este o afecțiune care apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează. Mai exact, discurile intervertebrale sunt niște cartilaje localizate între vertebre. Aceste discuri au rolul de a asigura stabilitatea coloanei vertebrale, de a permite mișcarea vertebrelor şi de a funcționa ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură. Un disc intervertebral are două componente. Este vorba despre inelul fibros și nucleul pulpos. Hernia apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea fisură. În cele mai multe cazuri, nucleul ajunge să preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce provoacă durerile specifice herniei", ne-a declarat dr. Tarek Nazer, medic ortoped, specialist în Ortopedie-Traumatologie. 

Specialistul a explicat că un pacient cu acest diagnostic are anumite restricţii, care se pot păstra pentru tot restul vieţii. "Asia Expres prespune un efort fizic mare și o suprasolicitare maximă care implică alergarea, mișcările rapide, căratul unei greutăți mari în spate și condiții inconfortabile de dormit, motive care cu siguranță i-au acutizat durerile", a punctat medicul.

Metode de tratament pentru hernia de disc

Hernia de disc este o problemă de sănătate, care odată ce s-a instalat pacientul îşi revine mai greu la normal. "Tratamentul depinde de gradul afecțiunii. Poate să fie vorba de fiziokinetoterapie specială pentru coloana vertebrală, care inculde tracțiunii și întărirea musculaturii paravertebrale, sau în cazurile în care avem o deplasare mai mare asociată cu semne neurologice atunci discutăm deja de tratamente chirurgicale. Pacienţii operaţi trebuie să urmeze o lungă perioadă de recuperare, ei având restricţii la activităţile sportive pentru timp îndelungat", a adăugat dr. Tarek Nazer.

Ce vedete au suferit din cauza herniei de disc

Paul Ipate nu este singura vedetă care s-a plâns în ultima vreme de dureri acute de spate cauzate de hernia de disc. Liviu Dragnea a ajuns şi el de două ori la spital din acelaşi motiv. Medicii i-au făcut o serie de injecţii pentru a-i ameliora disconfortul lombar, iar pentru moment liderul PSD a amânat operaţia. El va face fiziokinetoterapie şi înot şi are recomnadare de la medici să se odihnească. Simona Halep a avut şi ea aceeaşi problemă de sănătate toamna trecută şi a avut nevoie de o perioadă de recuperare. 

image
Cabral este prezentatorul

Cabral a cunoscut pe pielea lui durerile provocate de hernia de disc pe care le-a suportat la începutul acestui an chiar la filmările emisiunii "Cântă acum cu mine", care au avut loc la Varşovia (Polonia). În pauze, el stătea întins, lua calmante şi avea un scăunel care îl ajuta să se mai relaxeze. 

Citeşte şi:

Cabral nu se mai poate ridica din pat! Cu ce probleme se confruntă prezentatorul TV

Ce problemă de sănătate are Liviu Dragnea. Medicii i-ar putea recomanda operaţia

regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
meghan markle harry regina jpeg
gabriela cristea
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
iulia albu
simona gherghe
pensionar violator jpg
Nord Stream FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
Adda
cub nicoleta luciu animat gif
simona gherghe
Adelina Pestrițu
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
cub bianca dragusanu sofia animat gif