Ce pensii ridicole au artiștii noștri! Maria Dragomiroiu: «Cum să trăiesc cu banii ăștia»?

Ultima actualizare:
Dorel Vişan (82 de ani)
Dorel Vişan (82 de ani)

Statul le plăteşte pensii incredibil de mici, iar majoritatea vedetelor îşi continuă cariera pentru a nu muri de foame. Maria Dragomiroiu, dar şi alţi artişti, primesc pensii umilitoare. Interpreta de muzică populară a dezvăluit ce pensie are după 40 de ani de muncă: 1.200 de lei.

După ani de succes pe primele scene ale ţării, numeroşi artişti primesc pensii infime. E cazul Mariei Dragomiroiu, al compozitorului Horia Moculescu, dar şi al altor artişti renumiţi. Maria Dragomiroiu (63 de ani) a şocat publicul când a dezvăluit că primeşte o sumă derizorie. „Am ieşit la pensie de o lună şi după 40 de ani de muncă am 1.200 de lei. Cam cum aş putea să trăiesc?! Eu, care am dăruit atâta bucurie oamenilor care îmi ascultă cântecele?! Cum să trăiesc cu 1.200 de lei?!”, a spus Maria Dragomiroiu la Antena Stars.

Cu toate că a ieşit la pensie, Maria Dragomiroiu a mai spus că deocamdată nu se desparte de scenă, dar nu că face bani frumoşi, ci pentru că iubeşte muzica prea mult. Nici Horia Moculescu (82 de ani) nu stă mai bine. A lansat zeci de şlagăre, dar primeşte o pensie de doar 1.400 de lei lunar după 60 de ani de activitate. Însă îşi rotunjeşte venitul din diverse colaborări la festivalurile din ţară, unde este invitat în juriu. 

Maria Ciobanu (81 de ani), care e şi cetăţean american, stă mai bine, deoarece pe lângă o pensie de mizerie din România, mai obţine una de 1.000 de dolari de la statul american. Şi Dorel Vişan (82 de ani) e nemulţumit de suma pe care o ia de la stat după atâţia ani de muncă. Cu ani în urmă, îi plăcea să facă haz de necaz şi spunea că pensia lui îi ajunge să cumpere un bilet de avion Cluj-Bucureşti, adică circa 280 € (1.400 de lei) la vremea respectivă. Poate biletul de avion pe ruta aceasta a mai scăzut, însă pensia actorului n-a crescut foarte mult de atunci. În plus, mai are o indemnizaţie de merit pentru cariera lui şi „trăieşte din ciupeli”, cum îi place să spună.

Anca Pandrea (73 de ani)
Anca Pandrea (73 de ani)

În muzica uşoară lucrurile stau şi mai rău, întrucât majoritatea interpreţilor de la noi nu au fost angajaţi la vreo instituţie de stat şi chiar dacă au plătit impozite la stat, nu beneficiază de vreo pensie. În 2006, după ce s-a zbătut ani de zile pentru ea şi pentru colegii ei, Mihaela Mihai (72 de ani) a obţinut, printr-o lege, o indemnizaţie specială pentru toţi artiştii. Suma, de nici 400 de lei, e mică, dar vitală pentru cei în situaţii deplorabile. Victor Rebengiuc (86 de ani) primea până acum câţiva ani 1.500 de lei, dar are noroc cu indemnizaţia şi cu faptul că deşi e la pensie demult, mai colaborează la teatru. 

Mitică Popescu ia 1.200 de lei, dar se mai cârpeşte cu colaborarea de la TVR, unde ia pentru emisiunea lui încă 600 de lei. Anca Pandrea nu are nici 1.000 de lei pensie, dar mai este ajutată de prieteni.


    Anca Pandrea (73 de ani)
Anca Pandrea (73 de ani)

Citeşte şi:

Războiul pletelor, câştigat de Maria Dragomiroiu

Ce pensii au actorii din «Epoca de Aur»: Cei mai bogați pensionari VIP

image
image
image
image
image
image
andreea mantea jpg
Oana  Zăvoranu  cu soțul  ei, Alex jpeg
Oana Roman jpg
image png
antonia instagram jpg
image png
cluj florin salam
gabriela cristea