Ce s-a întâmplat cu un deţinut, în timpul execuţiei: "A fost o eroare"


    Deţinutul s-a chinuit o oră şi 40 de minute, deşi execuţia lui trebuia să se încheie în mai puţin de 10 minute
Deţinutul s-a chinuit o oră şi 40 de minute, deşi execuţia lui trebuia să se încheie în mai puţin de 10 minute

Condamnatul la moarte Joseph Wood, executat la 23 iulie în Arizona în urma unei proceduri neobişnuit de lungi, de aproape două ore, a primit de 15 ori dozele mortale prescrise pentru două dintre produse, au declarat avocaţii săi, citaţi de AFP.

"Protocolul de execuţie din Arizona stipulează că deţinutul trebuie executat primind 50 de miligrame de hidromorfon şi midazolam. Dar raportul execuţiei dat publicităţii vineri seara de Departamentul penitenciarelor din Arizona (ADC) arată că protocolul experimental nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit", a subliniat într-un comunicat Dale Baich, un avocat al condamnatului.

"În loc să primească o doză aşa cum cere protocolul, ADC a injectat 15 doze separate din această combinaţie de medicamente, ceea ce a prelungit execuţia şi a făcut-o cea mai lungă din istoria recentă", a explicat Baich.

Acesta a făcut apel la o anchetă independentă, condusă de o autoritate neguvernamentală. Executarea lui Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a durat 117 minute, în loc de circa zece minute în mod obişnuit. Condamnatul "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a anunţat Dale Baich la încheierea execuţiei.

Directorul ADC Charles Ryan, care a supravegheat el însuşi această execuţie controversată, s-a declarat în favoarea unei astfel de anchete, potrivit New York Times. Potrivit lui, acumularea unor doze de anestezic a avut ca scop să se asigure că "deţinutul rămâne profund sedat în timpul procesului şi nu suferă".

Joel Zivot, un medic anestezist contactat de cotidian, a explicat perplex că odată ce corpul a primit o doză suficientă de anestezic, "nu contează dacă îi daţi persoanei respective 500 de doze suplimentare sau cinci milioane de doze suplimentare, acestea nu vor avea efect", a subliniat el.

Agonia fără precedent a lui Joseph Wood a relansat polemica aprinsă din Statele Unite privind injecţia letală ca metodă de execuţie.

La sfârşitul lui aprilie, în Oklahoma un deţinut a decedat după aparente suferinţe de 43 de minute, în urma injectării unui cocteil de trei produse.

cub camelia șucu (1) png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
Kirstie Alley jpg
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
foto1 fratiiB jpg
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
profimedia 0742415693 jpg
FotoJet jpg
Kanye West
Kirstie Alley jpg