Ce Sărbători triste a avut Sofia Vicoveanca. «În copilărie, împodobeam o crenguţă de brad cu hârtie creponată»

image
Gabriel Dumitru şi Claudia Ghiţulescu sunt şi buni prieteni

Sofia Vicoveanca (78 de ani) străluceşte în lumina reflectoarelor, este una dintre cele mai iubite artiste, însă amintirile triste, din copilărie, îi revin, an de an, cu aceeaşi intensitate, înainte de Sărbători. ”Regina muzicii populare” are o poveste tristă, din perioada în care era doar o copiliţă.

Sărbătorile nu sunt un prilej de bucurie pentru toţi artiştii. Îndrăgita solistă de muzică populară Sofia Vicoveanca (78 de ani) ne-a vorbit despre anii trăiţi lângă Cernăuţi, în localitatea Toporuica.

”Nu vreau să-mi mai amintesc, pentru că am fost refugiată şi am avut Crăciun trist, fără tatăl meu, care a fost închis. Îmi făceam singură un brad care, de fapt, era o crenguţă de brad pe care o împodobeam cu hârtie creponată.  Nu primeam mare lucru. Mai mergeam la colindat, dar fără muncă nu faci nimic în viaţă. Nu se poate, trebuie să munceşti ca să ai de toate”, ne-a povestit îndrăgita solistă care va fi aniversată la TVR într-o emisiune care va fi difuzată pe 1 ianuarie 2020.

Tristeţea artistei era cu atât mai mare cu cât ea provine totuşi dintr-o familie care, mai ales la început, aveau de toate.

image
Ornela Pasăre şi-a împodobit casa de sărbătoare

„Părinţii au avut o situaţie materială foarte bună până au venit evenimentele. Atunci, mama a îngropat toată averea şi ne-am refugiat la o mătuşă, la Vicopol, în speranţa că ne vom întoarce. La 7 ani munceam pe bani. Mama mea a fost o luptătoare. Orice ar fi durut-o fizic nu spunea «vai». Iar dacă spunea un «of», atunci era foarte grav. După ce a venit tata din prizonierat am început să ne înjghebăm un culcuş al nostru, o căsuţă. Tata era muncitor la Fabrica de cherestea din Vicov, de unde a primit un lot pentru casă şi am început construcţia. Apăruse pe lume fratele Ionică, apoi şi Costică, şi mama trebuia să rămână acasă cu ei. La tencuială era nevoie de multă apă. Era clar că eu eram aceea care asigura... «izvorul». Aveam două găleţi imense cu care căram apa de la fântâna fabricii şi cu care urcam un deluşor destul de abrupt. Aveam 10-11 ani, iar dacă din întâmplare mai vărsam din ele, tata mă făcea cu ou şi cu oţet, că-s adormită. Nu mai spun de bătăturile din palmă”, a mai povestit cântăreaţa cu voce de cinci stele, într-un interviu emoţionant pentru Revista “Taifasuri”.

Sofia este o fire romantică, ea fiind nu doar o solistă de top, ci şi o talentată scriitoare.Sofia Vicoveanca şi-a impresionat fanii cu versurile emoţionante postate pe contul de Facebook, înainte de Sărbători: ”Era târziu mai către seară după o zi caniculară/, Când am intrat găsind în casă/, Pe cine credeţi, stând la masă?/ Singurătea”. Artista se mândreşte cu cele trei cărţi de poezii.

Ei îngheţau de frig la colindat şi furau bomboane

Solista Claudia Ghiţulescu (42 de ani) avea încă de mică o voce superbă, aşa că era prima care dădea startul la colindat.

„ La un moment dat am îngheţat de frig foarte tare la colindat, dar pentru că-mi doream să fiu cu prietenii mei, am răbdat şi mă mai încălzeam de la o casă la alta. Mereu mi-au plăcut tradiţiile de iarnă şi obiceiurile din această perioadă, însă nu suport frigul”, ne-a povestit interpreta.

image
Sofia, în anii tinereţii

Dar şi Ornela Pasăre (35 de ani) s-a întors în timp: „Înlocuiam bomboanele din staniol cu pietricele, eram şmecheră. Mergeam şi la ţară, la bunici, unde, la un moment dat, am dărâmat bradul, făceam numai prostioare”.

image
Ornela Pasăre şi-a împodobit casa de sărbătoare

Şi Gabriel Dumitru (29 de ani) şi-a amintit cu drag; „Mă duceam la colindat, la bunici, în satul Profa, comuna Spineni, şi îngheţam de frig, îmi îngheţau mâinile. Dar era o bucurie când ne strângeam sub brad şi desfăceam cadourile de Crăciun. Mereu speram să-l prind pe Moş Crăciun, dar nu se întâmpla”.

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
andreea mantea 2 JPG
FotoJet (1) jpg
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
image png
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Economia României este din nou ameninţată de recesiune FOTO SHUTTERSTOCK
Stephanie Keith/Getty Images
image
image
image
image
Coolio SURSA FOTO Facebook jpg
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub micutzu animat gif
andreea esca si alexia eram
cub larisa iordache png