Ce spune BOR despre preotul care a oficializat slujba la incinerarea lui Andrei Gheorghe: «E un impostor»

simeon stalpnicul png
Andrei Gheorghe a dorit să fie incinerat după moarte Foto: Click!

Pe 24 martie, Andrei Gheorghe a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, aşa cum dorise. Decizia jurnalistului de a fi incendiat a creat ample dezbateri şi a fost contestată de cei care sunt de păere că contravine cu desăvârşire practicilor ortodoxe.

După trei zile în care a fost ținut în frigiderul IML ”Mina Minovici”, trupul lui Andrei Gheorghe a fost depus, vineri, 23 martie, la Crematoriul Uman ”Vitan Bârzești” şi a fost incinerat sâmbătă, pe 24 martie. Slujba a fost oficiată de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe din Rusia, ţara de baştină a lui Andrei. Părintele Visarion Alexia a reacţionat dur şi a explicat de ce incinerarea nu este o practică acceptată de Biserica Ortodoxă Română. "Biserica a spus foarte ferm: Noi nu participăm la ceremonialul de înmormântare! Dacă un om solicită slujba de incinerare biserica n-o poate oficia pentru că nu coincide cu învăţăturile ei de bază", a declarat acesta, într-un interviu acordat pentru Observator.

"În toată lumea creştină este prezent ritualul de înmormântare pentru că Iisus a fost înmormântat, nu incinerat, nu ars. A fost înmormântate pentru că şi lumea iudaică, dar şi cea creştină se revendică din aceeasşi Biblie. Au la bază acelaşi concept. Trupul şi sufletul au aceeaşi valoare. Noi nu considerăm că trupul este o închisoare a sufletului, care trebuie distrus sau că sufletul trebuie eliberat din închisoarea aceasta a sufletului. Noi credem că trupul este templul Duhului Sfânt şi că trebuie să avem grijă de el pentru ca la Învierea de Apoi îl vom primi înapoi, aşa cum Iisus Hristos a înviat din morţi. Aşa că, pentru noi, creştinii, trupul şi sufletul au aceeaşi valoare. Nu ne purtăm cu el ca şi cum ar fi un duşman al nostru. Din pământ ai fost făcut, în pământ te vei întoarce", explică preotul Visarion.

În plus, el menţionează faptul că incinerarea este o invenţie nesănătoasă a lumii moderne. "Din varii motive, incinerarea a apărut în lume budistă, care consideră că sufletul trebuie eliberat prin ardere. Lumea creştină nu împărtăşeşte acest lucru. Dacă un om solicită o slujbă pentru incinerare, Biserica n-o poate oficia pentru că nu converge cu învăţăturile ei de bază. Biserica a spus foarte ferm: Noi nu participăm la ceremonialul de incinerare! Iar persoanei căreia i se face această incinerare nu i se vor face pomenirile de după moarte. Dacă preotul ştie că a fost incinerat. Pentru că rudele pot ascunde, iar preotul nu este poliţist care să să urmărească dacă cineva a fost incinerat", precizează părintele.

În cele din urmă, preotul recunoaşte că există foşti slujitori ai lui Dumnezeu care nu aparţin de Biserica Ortodoxă Română şi care sunt de acord să ţină o slujbă pentru cei care au ales să fie incineraţi. "Sunt preoţi care au fost excluşi din Biserica Ortodoxă, dar care, pentru foloase materiale, pot interveni în ceremonialul de incinerare. Acesta este un abuz, iar BOR nu recunoaşte preotul respectiv care va săvârşi acolo. De fapt, nici nu este preot, dat fiind faptul că nu este în BOR. Este un impostor pentru că nu are niciun mandat pentru a săvârşi o astfel de slujbă", a mai spus preotul Visarion Alexa.

Shakira şi Pique FOTO EPA-EFE
cub andreea antonescu png
image jpeg
Alessia Raiciu 3 webp
brenciu si nevasta jpg
f685edbae30049829e7ec4883e855814 md jpg
Lia Bugnar
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image jpeg
Flick Domnul Rima familie jpg
brenciu si nevasta jpg
foto 1   Melinna jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Shakira şi Pique FOTO EPA-EFE