Cinci ani de când ne-a părăsit Geo Saizescu, ”părintele” lui Păcală


    Regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu s-a stins acum cinci ani, la 23 septembrie 2013, din cauza unei boli de plămâniFOTO: adevarul.ro
Regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu s-a stins acum cinci ani, la 23 septembrie 2013, din cauza unei boli de plămâniFOTO: adevarul.ro

Regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu s-a stins acum cinci ani, la 23 septembrie 2013, din cauza unei boli de plămâni. “Astă seară dansăm în familie”, “Păcală” şi “Secretul lui Bachus” sunt filme care vor rămâne în istoria cinematografiei românești.

Regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu s-a stins la 23 septembrie 2013, din cauza unei boli de plămâni. Avea 80 de ani și o carieră uriașă.

Geo Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului românesc de comedie, printre care “Astă seară dansăm în familie”, “Păcală” şi “Secretul lui Bachus”. La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

Geo Saizescu a jucat în numeroase filme, între care “S-a furat o bombă”, “Astă seară dansăm în familie”, “Păcală”, “Eu, tu şi Ovidiu”, “Saltimbancii”, “Grăbeşte-te încet”, “Şantaj”, “Buletin de Bucureşti”, “Pe malul stâng al Dunării albastre”, “Fram”, “Sosesc păsările călătoare”, “Secretul lui Bachus”, “Secretul lui Nemesis”, “Căsătorie cu repetiţie”, “Harababura”, “A doua cădere a Constantinopolului”, “Milionari de weekend” şi “O secundă de viaţă”. A debutat în anul 1958, după care a urmat o carieră de peste 52 de ani. După cum singur declara, şi-a iubit toate filmele şi singurul său regret a fost acela că nu a făcut mai multe pelicule. Geo Saizescu a fost un pedagog renumit şi şi-a dorit mereu să împărtăşească arta cinematografică mai tinerilor săi colegi.

Cine a fost Geo Saizescu

Regizorul Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, în localitatea Prisăceaua din judeţul Mehedinţi, şi a fost unul dintre cei mai prolifici regizori din perioada comunistă. Producţiile sale, în special „Păcală„, „Secretul lui Bachus„ şi „Astă seară dansăm în familie„ au avut un succes uriaş de public.

Filmul ”Păcală” se află pe locul doi în topul filmelor româneşti cu cei mai mulţi spectatori plătitori din istorie. Nu mai puţin de 14.632.114 cetăţeni ai României comuniste au mers la cinematograf să vadă filmul lansat de Geo Saizescu în 1974.

Geo Saizescu, mai puține filme după 1990

La fel ca majoritatea oamenilor de film din epoca ceauşistă, Geo Saizescu n-a putut ţine pasul cu schimbările de după 1990 şi a mai făcut doar trei filme („Harababura“ în 1990, „Păcală se întoarce“ în 2006 şi „Iubiri elene“ în 2010), fără priză la public.

„Iubiri elene“ a fost considerat de presă drept unul dintre cele mai ineficiente finanţări ale Centrului Naţional al Cinematografiei. Pe scurt, Geo Saizescu a primit de la CNC 1,5 milioane de lei pentru „Iubiri elene“, iar filmul a adunat doar 1.000 de spectatori şi încasări de 1.389 de lei, scrie adevarul.ro.

”Geo Saizescu, la fel ca toţi cei din generaţia lui, nu era pregătit să facă faţă libertăţii de expresie. În afară de Pintilie, nici un regizor de vârsta a treia nu a reuşit după ’89. Ei erau croiţi pe aluzie, nu ştiau să facă filme libere“, a explicat pentru „Adevărul“ criticul Tudor Caranfil, prieten de-o viaţă cu Geo Saizescu.

Actorul Sebastian Papaiani, cel căruia Geo Saizescu i-a oferit rolul principal în filmul „Păcală“, spune că a vorbit cu regizorul în urmă cu câteva luni înainte de a ne părăsi şi că acesta avea multe planuri de viitor.

Fiul lui Geo Saizescu este tot regizor

Fiul regizorului, Cătălin Saizescu, care acum este actor, regizor şi producător, a debutat la numai cinci ani, în filmul „Grăbeşte-te încet“ (1981), regizat chiar de tatăl său. La opt ani juca în „Sosesc păsările călătoare“, iar la 11 ani în „Secretul lui Nemesis“. În 2004, Cătălin Saizescu apare ca regizor al filmului „Milionari de week-end“, în care are şi un rol secundar, iar în 2006 reia colaborarea de familie, ca producător al peliculei „Păcală se întoarce“.

Sursa: adevarul.ro

FotoJet jpg
Faimosi Survivor camp jpg
Eliminare Vica Survivor Romania Foto Pro TV jpg
cub vica blochina png
7 vedete la sag awards jpg jpeg
Michael Klein, Facebook jpg
ceai somn jpg
calendar ortodox 2021 2 februarie intampinarea domnului png
image
image
image
image
image
image
Doc Foto Pro TV jpg
Vica Blochina 3 jpg
Gina pistol Smiley fiica jpg
cub Lorelai Moșneguțu png
pamela anderson jpeg
cub isabela onoriu png