Coadă la moaştele Sfintei Parascheva. Dan Negru a îndurat un frig năpraznic
Mii de credincioşi au îndurat frigul şi au stat la coadă la moaştele Sfintei Parascheva pentru a se ruga la Catedrala Mitropolitană. Printre ei se numără şi Dan Negru. Prezentatorul tv a mers în pelerinaj la Iaşi.
Ca în fiecare an s-a format coadă la moaştele Sfintei Parascheva, însă puhoiul de credincioşi strânşi nu l-a speriat pe dan Negru. Omul de televiziune a publicat pe reţeaua de socializare o fotografie făcută în toiul nopţii la Iaşi.
Coadă la moaştele Sfintei Parascheva. Prezentatorul tv a fost şi anul trecut la Iaşi
La porţile Catedralei Mitropolitane Cuvioasa Parascheva s-au strâns mii de credincioşii care au îndurat temperaturile scăzute pentru a se ruga pentru sănătate. Dan Negru nu a ajuns întâmplător la Catedrala Mitropolitană. Omul de televiziune a fost la iaşi şi anul trecut. Atunci a fost recunoscut de o credincioasă din mulţime.
"Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor! (Matei 18:20)", este descrierea făcută de Dan Negru la fotografia.
Crestinii ortodocsi o praznuiesc miercuri pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
În această dimineaţă, mii de credinciosi au asistat la slujba Liturghiei oficiată pe o scenă ridicată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. La Liturghie vor participa şi înalţi prelaţi din ţările ortodoxe vecine. Anul acesta, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor putea cinsti moaştele Sfintei Maria Magdalena (puse într-o raclă ce conţine şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci) şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Coadă la moaştele Sfintei Parascheva. 120.000 de oameni s-au închinat la catedrala din Iaşi
Numărul celor care au trecut pe la moaşte zilele acestea ar fi urcat la 120.000, spun organizatorii. Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Marii Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).
Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserica cuvintele Mântuitorului: "Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina să-şi dăruiască hainele sale săracilor. A murit foarte tânăra, în jurul vârstei de 27 de ani, fără că nimeni să ştie de sfinţenia ei. S-a întâmplat, însă după ani mulţi, ca aproape de ea să fie îngropat un marinar, iar în felul acesta, să-i fie descoperite sfintele moaşte neputrezite.
De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva au făcut un veritabil pelerinaj prin toţi Balcanii, oprindu-se, în cele din urmă, în Moldova, în anul 1641, când domnitorul Vasile Lupu le-a adus la Iaşi. De atunci, Cuvioasa Parascheva se află în România şi a dat naştere uneia dintre cele mai importante pelerinaje din întreagă Europa.