Cristina Țopescu ar fi suferit de depresie. Iată cum se manifestă această afecțiune și cum o recunoști!

Ultima actualizare:

    Cristina Ţopescu a murit singură, în casa ei din OtopeniFoto: arhivă personală
Cristina Ţopescu a murit singură, în casa ei din OtopeniFoto: arhivă personală

Cristina Țopescu suferea de depresie, a dezvăluit medicul oftalmolog Monica Pop, una dintre prietenele apropiate ale jurnalistei. Se pare că fosta prezentatoare TV a fost foarte afectată de moartea tatălul ei, cu care avea o relație specială, iar șocul decesului său a dărâmat-o. Pentru a se trata de această afecțiune, jurnalista urma un tratament și mergea la psiholog.

Cristina Țopescu suferea de depresie și urma un tratament medicamentos pentru a ține boala sub control, a declarat medicul oftalmolog Monica Pop, una dintre prietenele jurnalistei. „Aș fi vrut să nu am ocazia niciodată să vorbesc despre așa ceva. Când a plecat domnul Cristian, Cristina a suferit o depresie. În aceeași perioada a mai pierdut și doi câini. Cristina era o singuratică, așa a fost dintotdeauna. Are doi frați, care nu stau în București, mama care stă în Germania. A fost prima dată când nu mi-a răspuns, i-am scris de Sf. Cristian, de Crăciun. A apelat la psiholog pentru depresie, după moartea tatălui său. Am mers cu ea la spital de câteva ori, când era internat domnul Țopescu, el se bucura foarte mult când o vedea”, a declarat medicul Monica Pop, la un post de televiziune.

Deși avea foarte mulți prieteni, Cristina Țopescu era o persoană singură, retrasă, discretă și solitară. Iar un astfel de temperament este, uneori, predispus către anxietate, neliniște, angoase și chiar depresie. Iată ce este această afecțiune și cum se manifestă.

Ce este depresia

Depresia nu este un moft. Depresia nu este o fiță. Depresia este o afecțiune foarte gravă, care, nedescoperită la timp și netratată, poate duce până la sinucidere. Potrivit specialiștilor în psihiatrie, depresia este o stare mentală de tristețe persistentă, care afectează gândurile, emoțiile, comportamentul și, în general, starea de bine a unei persoane. Bolnavul care suferă de depresie este încercat de emoții negative profunde, de tristețe, anxietate, lipsă de speranță, lipsă de motivație, sentimente de îngrijorare și teamă. Toate acestea, aparent fără vreun motiv.

Persoana depresivă se simte inutilă, își asumă vinovății fără a avea motive întemeiate și cu privire la evenimente care au avut loc în trecut, nu mai are nici un chef să mai iasă din casă, să aibă o viață socială, iar activitățile care înainte îi făceau plăcere, acum nu-i mai trezesc nici un interes. Bolnavul nu mai iese la film, la cumpărături, la plimbare în parc, la shopping, nu mai citește, nu se mai joacă cu copiii, nu mai face sport, renunță la hobby-urile sale și la tot ce-i făcea plăcere înainte. El se retrage din societate, din grupul de prieteni, devine neglijent, unii renunță să se mai spele sau să se îngrijească.

Depresia duce la pierderea poftei de mâncare sau la creșterea poftei de mâncare, la insomnii sau, dimpotrivă, la stări de somnolență. Persoana respectivă este tot timpul obosită, nu se poate concentra și îi este foarte greu să ia decizii. Nedescoperită la timp și netratată, depresia, care nu trece de la sine, poate duce bolnavul în pragul sinuciderii. Gândurile acestuia sunt atât de negre încât, de foarte multe ori, el alege să-și pună capăt vieții.   

Depresie simptome

Pe lângă gândurile negative, trsitețea profundă și anxietatea, depresia mai are și alte simptome care, de cele mai multe ori, sunt trecute cu vederea. Pritere acestea se numără dureri de cap, dureri de stomac și articulare, atacuri de panică, dezvoltarea anumitor fobii, dificultăți în relațiile intime, libido scăzut, abuz de alcool sau alte substanțe. Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că dacă ai trăit pe propria piele unele dintre aceste simptome, asta nu înseamnă că suferi neapărat de depresie. Cu toții trecem, la un moment dat, prin stări mai proaste, suntem stresați, uneori ne simțim neînțeleși, nerespectați, neapreciați, suntem triști, îngândurați, coplești de probleme. Dar nu suntem depresivi. Depresia este o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice și comportamentale, iar aceste simptome nu sunt trecătoare, temporare. Dimpotrivă. Persistă în timp, se agravează, te lupți cu ele zi de zi, încerci cu greu să le faci față, îți deteriorează viața socială, viața de cuplu și de familie și, cel mai important, sunt vizibile și observate de cei din jur care nu știu cum să tea jute și, de multe ori, te etichetează greșit. Un motiv în plus ca depresia ta să se adâncească și mai mult.

Depresie tratament

Vestea bună este că depresia se tratează și se ține sub control. Tratamentul este însă unul complex și constă în administrarea de medicamente antidepresive, dar se merge foarte mult și pe abordarea psihoterapeutică. Cele două modalități de intervenție se completează reciproc.

Potrivit medicului Agustin Cupșa, medic specialist în neurologie, psihoterapia accelerează procesul de vindecare și acționează acolo unde și când medicamentele clasice – antidepresivele – nu reușesc. Pentru a-și face efectul și a acționa la apacitate maximă, majoritatea medicamentelor antidepresive trebuie administrate cel puțin două - patru săptămâni. Iată un motiv pentru care ședințele de psihotarapie sunt extrem de importante, mai ales la debutul tratamentului, când simptomele încă sunt foarte persistente.

La fel de importantă este și susținerea familiei, este de părere medicul, persoana bolnavă având mare nevoie de susținerea părinților, a rudelor, prietenilor apropiați, soțului sau soției. Persoanele apropiate bolnavului trebuie să știe că depresia este o boală, nu o toană, nu o slăbiciune de caracter. Bolnavul are nevoie de iubire și afecțiune, nu de milă sau compătimire. El trebuie încurajat să întreprindă activități fizice sau de recreere, deoarece îl ajută foarte mult psihic. Micile schimbări pozitive trebuie recunoscute și comunicate bolnavului de către membrii familiei sale, deoarece acest lucru îl motivează, în încurajează, îi dă speranță,  îl face să urmeze în continuare tratamentul (multe persoane renunță la tratament după ce observă că simptomele au dispărut).

Depresia de Sărbători poate duce la sinucidere 

În perioada Sărbătorilor de iarnă sau Pascale persoanele depresive resimt o accentuare a simptomelor. Este dovedit științific faptul că mai ales persoanele singure recidivează. Sărbătorile se petrec în familie, alături de cei dragi, de copii, de părinți, soț, soție, rude și prieteni. Când nu ai pe nimeni, se poate instala depresia de sărbători. Motiv pentru care, de Crăciun cel puțin, se înregistrează un număr crescut de sinucideri în rândul bolnavilor de depresie. Nu se cunosc, deocamdată, împrejurările în care a murit fista prezentatoare TV. Cu certitudine se știe însă că jurnalista Cristina Țopescu suferea de depresie, o boală care, deși uneori pare că a trecut, recidivează, iar urmările pot fi dintre cele mai tragice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner Cristina Cioran png
cub catalin botezatu png
andreea banica instagram jpg
Banner Constantin Cotimanis
andreea balan  crop 1665063599 jpg
image png
banner raluca moianu png
banner dana budeanu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net