Cum a reacționat președintele Iohannis la sesizarea Avocatului Poporului

simeon stalpnicul png
Klaus Iohannis cere retragerea ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penalefoto: arhiva personală

Președintele Klaus Iohannis nu a rămas indiferent la inițiativa Avocatului Poporului de a contesta la Curtea Constituțională legea care le interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern. Iohannis transmis prim purtătorul său de cuvânt că este ”indignat” de acțiunea lui Victor Ciorbea.

Purtătorul de cuvânt al Președinței, Mădălina Dobrovolschi, a precizat joi, 5 ianuarie, că șeful statului ”trage un semnal de alarmă” în urma deciziei Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legea care nu permite intrarea în Guvern a persoanelor condamnate penla.

”Toți românii trebuie să înțeleagă cât de periculos este un astfel de demers, prin care se poate deschide poarta condamnaților penal să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat”, a declarat Mădălina Dobrovolschi în cadrul unei conferințe de presă.

Mesajul președintelui Iohannis vine în contextul în care Victor Ciorbea, în calitate de Avocat al Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea 90/2001, care prevede că pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Conform purtătorului de cuvânt al Președinției, "nimeni, niciodată nu a considerat că e o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România, iar timp de 16 ani Avocatul Poporului nu a considerat că textul legii reprezintă o problemă pentru drepturile și libertățile cetățenești".

simeon stalpnicul png
Victor Ciorbea consideră neconstituțională legea care interzice persoanelor condamnate să facă parte din GuvernFoto: Click!

Președintele Iohannis a invocat această lege înaintea alegerilor din decembrie 2016, precizând că nu-l va nominaliza pe Liviu Dragnea pentru funcția de premier în eventualitatea în care PSD va câștiga.

După validarea rezultatului alegerilor, șeful PSD a declarat în numeroase rânduri că se simte nedreptățit de această lege, care îl privează de dreptul de a fi premier.

De ce a fost condamnat Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub larisa iordache png
cub andreea banica animat gif
horoscop ( FOTO pixabay )
andreea esca si alexia eram
7 front elvetianca pensiune jpg
BeFunky collage (22) jpg
 Khaby Lame Captură video
fata violata pixabay
image
image
image
image
andreea esca si alexia eram
cub larisa iordache png
BeFunky collage (22) jpg
cub laura cosoi png
3 paula seling png png
cub ioana ginghină alexandru arsinel png