Cum acționau hackerii care au păgubit vedetele. Adrian Nartea povestește cum a rămas fără identitate și fără bani
Mai multe vedete autohtone au ajuns victimele unei grupări infracţionale bănuite că le-a accesat fără drept conturile bancare şi cele de pe reţelele sociale și a luat credite bancare în numele vedetelor.
Actorul Adrian Nartea, din serialul „Vlad”, dar și cântăreți precum Jean de la Craiova și Gabriel Dorobanțu fac parte din rândul celor înșelați, după ce s-au trezit cu identitatea furată și fără bani în conturi.
Gruparea infracțională a reușit să le ia acestora numerele lor de telefon, conturile bancare, dar și cele de socializare, de pe care cereau anumite favoruri. În total, 50 de persoane s-au aflat în această situație, iar prejudiciul depășește 100.000 de lei. Suspecții au fost prinși de procurorii DIICOT, iar patru dintre ei au fost reținuți miercuri seară.
Mai multe vedete, păgubite de o grupare infracțională
Adi Nartea, actorul care interpretează personajul principal în serialul „Vlad”, povestește că într-o zi a rămas fără semnal la telefon. Neștiind ce se întâmplă, a luat mobilul soției și a sunat la compania de telefonie cu care are contract.
„Mi-au cerut să citesc practic acel ID number de pe cardul SIM. Ce aveam eu pe card, nu aveau ei în centrală. În sensul că seria number nu corespundea. Cineva a sunat în centrală și s-a dat drept persoana mea și a cerut validarea unui alt SIM blank, într-un alt telefon, în altă parte”, a spus Nartea, potrivit stirileprotv.ro.
„În momentul în care reperează o altă cartelă cu altă cartela se pierde semnal, cartela veche pierde semnal. Fereastra de oportunitate e cât îi ia victimei să ajungă la un operator să schimbe cartela”, a spus și Liviu Arsene, specialist în amenințări informatice.
Infractorii au aflat datele personale ale victimelor - nume, data de naștere, cod numeric personal - și au cerut companiilor la care păgubiții au abonamente de telefonie mobilă să le schimbe cartelele SIM.
Adrian Nartea, rămas fără acces în conturile sale
Odată ce au făcut rost de numărul de telefon, infractorii și-au creat acces spre date confidențiale. Prin autentificarea în doi pași au reușit să schimbe parola la e-mail, primind un cod generat pe telefon. După ce și-a atribuit identitatea persoanelor au solicitat băncilor resetarea parolelor conturilor de internet banking.
„Am rămas fără acces la contul meu bancar, fără acces la e-mail și fără acces la conturile sociale, mai mult decât atât s-au inițiat tranzacții pe cardul meu în valoare de vreo 2.000 de euro.
Nu cumpărau obiecte, cumpărau vouchere pe care le puteau folosi ulterior. Prin conturile sociale au efectuat niște postări de ajutorare pentru cazuri sociale și lumea s-a simțit datoarea să doneze și sunt oameni care chiar au donat.
Impostorul practic a sunat prieteni din listă și le-a dat mesaj în privat să le dea bani. Stomatologului meu, unui prieten bun din Cluj, cerând bani să-i vireze lire pe Revolut, vreo 200 de lire, 300 de lire”, a mai spus Nartea. Anchetatorii au identificat 14 suspecți, însă doar 4 au fost momentan reținuți.