Cum s-a apucat Majda Aboulumosha de făcut dulciuri: «La mine în bucătărie miroase zilnic a sărbătoare»
Bucătăria Majdei Aboulumosha, prezentatoarea emisiunii ”Agenţia VIP” de la Antena Stars, este un adevărat Rai al iubitorilor de dulciuri. Miroase demenţial a cozonaci, mere coapte şi portocală, iar dacă deschizi frigiderul descoperi prăjituri cu ciocolată şi torturi din cele mai variate. Frumoasa mulatră le face pe toate singură, din pasiune.
Click!: Cum şi când a apărut pasiunea ta pentru gătit?
Majda: Am descoperit că-mi place să gătesc de la 7 ani, când petreceam foarte mult timp în bucătărie alături de bunica mea, care făcea cozonaci şi tot felul de dulciuri. De la ea am învăţat multe. Prima prăjitură am făcut-o la 12 ani, îmi aduc aminte că erau fursecuri dintr-un ou. De atunci m-am specializat, am făcut şcoala horeca, am fost la cursuri predate de chefi atât în ţară, cât şi în străinătate, ştiu zeci de reţete şi fac tot felul de combinaţii.
De ce dulciuri?
Să ştii că îmi place foarte mult să gătesc de toate, inclusiv bucătărie turcească, arăbească, românească, dar am ales să mă specializez pe dulciuri pentru că mi-am dorit să-i dau copilului meu să mănânce un dulce natural şi sănătos. Apoi, îndemnată de iubitul meu, Mihai, încurajată de fetiţa şi de prietenii care îmi lăudau prăjiturile, am decis anul trecut să duc mai departe pasiunea aceasta şi s-o transform într-o afacere. Fac torturi, cozonaci, cornuleţe, checuri şi orice prăjitură, la comandă.
Cât timp îţi ia să le prepari?
Un tort îl fac în aproximativ 3 ore sau mult mai mult, în funcţie de cum îl decorez. Zilnic intru în bucătărie şi stau cu orele. A devenit o obişnuinţă şi totodată o plăcere, că nici nu ştiu când trece timpul. Dar îmi place la nebunie, mă relaxează, mă împlineşte. Sunt foarte organizată şi totul este calculat astfel încât să am timp şi de familie, şi de emisiunea pe care o prezint seară de seară, şi de evenimente, şi de laborator.
Ai vreun ritual anume în bucătărie?
Îmi place să ascult muzică bună, să fie toate lucrurile aranjate. Regula numărul unu este să strâng întotdeauna în urma mea. De multe ori mă ajută fetiţa mea şi Mihai. Jaqueline (6 ani) îmi spune că la mine în bucătărie miroase tot timpul a sărbătoare.
Pe cât de mult iubeşti să prepari dulciuri, tot atât de mult îţi place să le şi mănânci? Cum îţi menţii silueta?
Nu prea mănânc, nu sunt o mare consumatoare de dulciuri. Îmi place mai mult să le gătesc. Nimeni nu înţelege cum reuşeşsc să fac atâtea prăjituri apetisante, torturi, plăcite şi cozonaci, iar eu să nu mănânc. Dar, sincer, mă satur cu mirosul. Eu am ţinut diete stricte foarte mult timp, până când am înţeles că am nevoie de o alimentaţie echilibrată, de sport şi de un ritm de viaţă sănătos ca să slăbesc. În felul acesta am ajuns de la 80 la 59 kg. Consum multe fructe şi legume, dacă nu mănânc un măr pe zi, simt că leşin.
Reţeta ei de chec
Ingrediente: 8 ouă, 2 căni zahăr, 2 căni făină, 12 linguri apă, 12 linguri ulei, 1 praf de copt, un vârf de cuţit de sare, esenţă de portocală, de vanilie, coaja de la o lămâie şi, opţional, nuci, cacao şi merişoare uscate, fulgi de migdale pentru decor.
Mod de preparare: Zahărul şi apa se pun pe foc până se dizolvă zahărul. Albuşul se bate spumă cu uleiul, sarea, praful de copt şi esenţele, apoi se adaugă gălbenuşul, zahărul topit şi făina. Se încorporează cu o paletă merişoarele sau cacao, apoi se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară fulgii de migdale deasupra şi se dă checul la cuptor (170 de grade) pentru 40 de minute.