Cum se face dulceaţa din mentă. O buzoiancă a dat lovitura cu preparatul ei

Ultima actualizare:
Gemul din petale  de trandafir şi de mac
Gemul din petale de trandafir şi de mac

La început de septembrie, gospodinele se întrec în pregătirea dulceţurilor. Gemurile de prune, caise sau pere sunt nelipsite din cămară. Pe rafturi îşi pot face loc însă şi produse mai neobişnuite. Dacă ajungeţi în satul buzoian Greceanca, la poalele dealului Istriţa, aveţi ocazia să gustaţi dulceaţă de kaki, din petale de trandafir şi de mac sau chiar din mentă.

Ioana Drăgaică este o buzoiancă pasionată de bucătăria tradiţională şi, deopotrivă, de experimentele culinare. De altfel, ea e renumită pentru produsele sale, pe care le vinde ca pâinea caldă în târgurile tradiţionale. Gospodina e foarte mândră de fructele şi plantele din grădina sa, pe care o îngrijeşte cu drag în satul Greceanca. Pomii plantaţi de ea şi de bătrânii din familie îi oferă toate gusturile de care are nevoie în prepararea de gemuri şi de dulceţuri. 

”Am un soi vechi de pere, pus de bunica mea, când era copil, şi am reuşit să-l păstrez. Para are un gust deosebit şi o pulpă cremoasă. Avem însă şi noutăţi. Aceste fructe de kaki care au început să prindă culoare vor fi foarte dulci. Aroma este asemănătoare cu cea de caisă, iar pulpa portocalie îşi păstrează culoarea la fiert. Iese un gem nemaipomenit, cu aromă de caise”, povesteşte Ioana pentru adevarul.ro. 

Din bucătăria Ioanei nu lipsesc fructele proaspăt culese
Din bucătăria Ioanei nu lipsesc fructele proaspăt culese

Curtea gospodinei arată ca o grădină botanică, în care citricele şi plantele aromatice sunt la loc de cinste. Aici creşte şi menta din care va prepara o dulceaţă specială. ”Am diverse soiuri de lămâi, de portocali, chiar limetă, soiul de lămâie de la care se poate consuma şi frunza, foarte bună în ceaiuri. Am şi o mentă argentiniană, una dintre cele mai aromate, precum guma de mestecat”, se laudă femeia. 

Cămara gospodinei este aproape plină 

Din menta pe care o cultivă în ghivece, Ioana pregăteşte o dulceaţă aparte. Ea combină mentă clasică, lămâie şi ghimbir, iar la final iese produsul perfect pentru îndulcit şi aromat ceaiuri. 

”Pentru dulceaţă avem nevoie de mentă, spălată şi curăţată, o lămâie tăiată, zeama de la o altă lămâie, o bucată de ghimbir, un kilogram de zahăr şi o jumătate de litru de apă”, dezvăluie săteanca reţeta. “Apa şi zahărul se pun la fiert, apoi se amestecă permanent şi se lasă la foc mic, aproximativ 15 minute, până când se leagă un sirop. Între timp, se macină frunzele de mentă într-un blender.


    Din bucătăria Ioanei nu lipsesc fructele proaspăt culese
Din bucătăria Ioanei nu lipsesc fructele proaspăt culese

Compoziţia se toarnă în siropul de pe foc, peste care se mai adaugă feliile şi sucul de lămâie, inclusiv ghimbirul mărunţit. Se ia de pe foc după ce prinde consistenţa dorită. Culoarea nu este verde, aşa cum v-aţi aştepta. Dulceaţa îşi păstrează gustul mentolat, iar un aport deosebit îl au ghimbirul şi lămâia acrişoară”, adaugă ea. 

Cămara femeii este aproape plină, chiar dacă toamna sea flă a început. Gemurile şi dulceţurile Ioanei Drăgaică pot fi gustate de turiştii care aleg Drumul Vinului, un traseu de poveste, ce porneşte din Năeni, trece prin Pietroasele şi ajunge la Vulcanii Noroioşi. Gospodăria familiei se află lângă intersecţia dintre Drumul Vinului şi şoseaua către satul Bădeni. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
sofia vergara profimedia jpg
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive!
cub oana roman marius elisei png
banner dan negru jpg
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
liviu guta jpeg
Banner Ana Ularu
image
actualitate.net
image
actualitate.net