Cutremur în TVR din cauza salariului lui Mircea Radu. Marina Almășan: «Din decență nu povestesc totul»

Ultima actualizare:

    Mircea Radu și Marina Almășan sunt colegi în TVR de peste 25 de ani
Mircea Radu și Marina Almășan sunt colegi în TVR de peste 25 de ani

112.574 de lei. Atât a primit anul trecut Mircea Radu pentru cele 8 emisiuni „Down The Road-Aventura” prezentate la TVR. În declarația de avere, însă, a trecut doar jumătate de sumă. Sindicatul s-a sesizat și l-a somat să-și repare „greșeala”. Însăși colega lui, Marina Almășan, l-a mustrat public, ceea ce nu a fost pe placul conducerii, care a ripostat cu amenințări.

Mircea Radu, acuzat că și-a falsificat declarația de avere

Scandalul în TVR a pornit după ce Mircea Radu, actualul director de comunicare al instituției, e acuzat că și-a falsificat declarația de avere. El a trecut doar 64.670 de lei din cei 112.574 de lei câștigați anul trecut pentru prezentarea emisiunii „Down The Road-Aventura”. La un calcul simplu, reiese că Mircea Radu primea peste 14.000 de lei pentru o singură emisiune. Colegii din TVR susțin că suma este fabuloasă, în condițiile în care cu acești bani alți producători sunt nevoiți să facă emisiuni un an întreg. „Asta în condițiile în care audiențele obținute de emisiune au fost jenante, de aceea proiectul a și fost sistat. E umilitor, mai ales când vezi că TVR aruncă banii (bani public, atenție!) pe emisiuni perdante, în direcții precum Mircea Radu”, au povestit surse din TVR.

Mircea Radu trecuse doar jumătate din sumă în declarația de avere
Mircea Radu trecuse doar jumătate din sumă în declarația de avere

TVR: „A fost o eroare neintenționată”

Mircea Radu, șef al comunicării în TVR și consilier al Doinei Gradea (PDG al SRTV), și-a rectificat declarația de avere după ce MediaSind (Sindicatul Român al Jurnaliștilor) a solicitat ANI și DNA să cerceteze neconcordanțele flagrante din declarația de avere a prezentatorului. În urma dezvăluirilor MediaSind TVR, prezentatorul tv și-a modificat declarația de avere, confirmând suma de 112.574 de lei. Conducerea TVR îl apără și spune că „a fost o eroare omenească neintenționată și reparată în termen legal. Atât și nimic mai mult”. Dar colegii nu îl iartă: „MediaSind TVR cere conducerii TVR demiterea de urgență a lui Mircea Radu din toate funcțiile deținute în TVR, iar Comisiilor de specialitate ale Parlamentului demararea unei anchete privind condițiile în care s-a încheiat un asemenea contract plătit cu sume discreționare din bani publici", se arată într-un comunicat remis de Mediasind în data de 15 septembrie.

A fost taxat de Marina Almășan

Marina Almășan prezintă emisiunea „Femei de 10, bărbați de 10” la TVR 2
Marina Almășan prezintă emisiunea „Femei de 10, bărbați de 10” la TVR 2

Colega de trust a lui Mircea Radu, Marina Almășan, spune că acesta probabil a beneficiat doar de o parte din banii încasați în acte. „Oricum, eu și colegii mei am fost șocați și de banii halucinanți primiți de Mircea la TVR, dar mai ales de gafa impardonabilă pe care a făcut-o, tăinuindu-și veniturile în declarația de avere”, a declarat ea pentru gandul.ro.

Comentariul ei nu a rămas fără urmări. Se pare că prezentatoarea emisiunii „Femei de 10, bărbați de 10” a fost luată la ochi de conducerea TVR și amenințată că va fi sancționată disciplinar. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind îi ia apărarea și a notificat luni, 21 septembrie, conducerea TVR să înceteze de îndată orice acțiune de hărțuire asupra Marinei Almășan. „Declarațiile făcute de jurnalista TVR publicației gandul.ro, referitoare la prejudiciul de imagine provocat de intenția lui Mircea Radu de a ascunde suma reală pentru prestațiile sale la emisiunea Down the Road, a provocat o criză de nervi din partea șefei instituției, Doina Gradea și a consilierului său de management și șef al comunicării din TVR. Aceasta a dat ordin așa-zisului consilier de etică, Andraș Istvan Demeter, să facă o anchetă administrativă pentru ca Marina Almășan să fie sancționată disciplinar pentru curajul de a apela la dreptul la opinie”, se arată într-un comunicat al MediaSind.

„Sunt uluită cum o simplă părere, spusă despre o situație punctuală din instituția pe care o cunosc, de 30 de ani, mai bine decât propria casă, poate genera astfel de furtuni. În ce țară trăim?!? Adică... nu li se întâmplă nimic celor care fac fals în declarații și li se întâmplă celor care își spun o simplă părere?! Îi înțeleg până și pe colegii mei, care preferă să stea în umbră, dar mă felicită, în privat, pentru atitudine: dacă eu, cu poziția și notorietatea mea, am parte de un astfel de tratament (și , credeți-mă, din decență încă nu povestesc totul!), ei...la ce să se aștepte? Să li se ia emisiunile, să li se bage bețe-n roate sau chiar să fie puși pe liber?! Nu toți au inconștiența mea, de a se arunca în luptă (sper nu cu morile de vânt). Dar prezența alături de mine a unor avocați străluciți si a puternicului sindicat MediaSind îmi dă certitudinea că lupta va fi corectă și că, în final, va câștiga...TVR!”, a mai adăugat pentru Click! Marina Almășan.

Poziția TVR: „Hărțuirea nu are legătură cu realitatea”

TVR a venit azi cu un comunicat prin care își exprimă poziția vizavi de acuzele MediaSind: „Angajata Marina Almășan, membră a sindicatului nereprezentativ MediaSind, încearcă tabloidizarea unei presupuse hărțuieli care nu are legătură cu realitatea. Angajata trebuie să respecte, înainte de orice discuție, procedurile interne, statutul jurnalistului din TVR și deontologia profesională. Prin declarațiile făcute, a nesocotit prevederile regulamentului intern privind comunicarea publica a angajaților, ceea ce arată o preocupare excesivă pentru sine în detrimentul organizației care a mijlocit crearea acelui Sine”.

Mircea Radu și Marina Almășan sunt colegi în TVR de peste 25 de ani

Mircea Radu a prezentat alături de Marina emisiunea din 2016 până la finalul anului 2017
Mircea Radu a prezentat alături de Marina emisiunea din 2016 până la finalul anului 2017

Mircea Radu a debutat în TVR ca prezentator de știri, între anii 1994 și 2000. Apoi, timp de 10 ani, a făcut carieră în Antena 1, unde și-a căpătat renumele de Cupidon de la „Din dragoste”. În toamna lui 2010, Mircea a revenit „acasă”, la TVR, și multă vreme a prezentat știri. În perioada 2016-2017 a făcut echipă cu Marina Almășan la emisiunea ei, „Femei de 10, bărbați de 10”. „Mircea se plângea că e marginalizat la Știri și am vrut să-i întind o mână de ajutor. L-am luat coleg de prezentare. A fost singura dată în 30 de ani în care mi-am asumat prezentarea alături de cineva. La început am colaborat foarte bine. Apoi... relația s-a deteriorat și mă întrebam de ce. Foarte târziu am aflat că Mircea discuta deja plecarea din TVR. A fost un șoc pentru întreaga echipă”, a spus Marina. De altfel, cei doi s-au intersectat în repetate rânduri pe holurile instituției. Sunt colegi de peste 25 de ani. Marina a fost angajată în TVR încă din 1990, fiind desemnată cea mai longevivă vedetă de tv din România. Primul ei job a fost acela de redactor la emisiunea „Veniți cu noi pe programul 2”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner adrian cristea png
Au trecut 12 ani de când a murit Gil Dobrică  I s a spus Ray Charles al României jpeg
lora
banner dinu maxer png
Sorin Gontea  Daiana  Anghel jpg
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
toma caragiu jpg
tamara buciuceanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net