Dana Gonț: «Să fii o gazdă bună – acesta e secretul unei cine reuşite»

simeon stalpnicul png
Dana Gonţ, prezentatoarea Digi 24, ne spune ce e de «bonton» la masă

Oricât de bine ai găti, oricât de apetisant ar arăta mâncărurile, oricât de riguros şi de pompos ai aranja masa, nu e suficient pentru a-ţi impresiona oaspeţii. Secretul unei cine reuşite cu prietenii stă, de fapt, în atmosfera pe care reuşeşti să o creezi tu, ca gazdă. Dana Gonţ, prezentatoarea emisiunii „Bonton” de la Digi 24, ne dă câteva ponturi din propria bucătărie.

  • Eşti adepta bunului gust în toate şi, având experienţa atâtor emisiuni în domeniul acesta, poţi fi considerată expertă. Ce înseamnă pentru tine de „bonton” la masă?

Dana: Indiferent unde te afli, e important să fii un om bun, cald, cu sufletul deschis. Dacă eşti gazda, sau musafirul cuiva, sau iei masa cu cineva şi arăţi că îţi pasă de cel de lângă tine, nu vei putea gafa prea mult. Eu ţin ca totul să fie curat şi la propriu, şi la figurat.

  • Tu la ce lucruri eşti atentă când ai musafiri?

De obicei, ţinem să fim foarte riguroşi unde aşezăm furculiţa, dar uităm de timpul de calitate petrecut împreună. Sunt foarte atentă ca atunci când am musafiri, să le acord atenţia şi timpul meu. Să aflu ce le place, să îi fac să se simtă bine primiţi. Stau cât mai mult cu eu, nu  mă duc în bucătărie să spăl vasele. Cred cu adevărat că oamenii trebuie să se poarte frumos unii cu alţii, dar lucrul acesta trebuie să vină din suflet. Un simplu set de reguli învăţate mecanic nu e suficient.

  • La gătit te pricepi, îţi place?

Nu sunt o mare bucătăreasă. Cred că ceea ce stă între mine şi succesul în bucătărie e doar lipsa timpului. În perioadele mai liniştite găteam şi nu mi s-a întâmplat să fac ceva de mâncare şi să nu iasă. Într-un fel, chiar şi televiziunea m-a ajutat la asta, am fost producătorul unei cunoscute emisiuni de gătit şi am mai prins câte ceva şi de acolo.

simeon stalpnicul png
  • Care e secretul siluetei tale? Ai fost dintotdeauna subţirică.

Ei, silueta mea a avut puţin de suferit în ultimii ani. În parte din cauza unor probleme medicale, în parte din cauza unui program încărcat şi stresant, dar şi pentru că nu am fost obişnuită să fiu atentă la ce mănânc. Am fost un copil foarte slab şi toată viaţa mea cei din jur nu ştiau ce să-mi dea mai bun de mâncare să mă îmbie la masă. Nu ştiam ce sunt acelea diete, abţinere de la mâncare, nu aveam nicio noţiune legată de ce alimente îngraşă, pentru că atunci, pentru mine, a te îngrăşa nu era ceva rău. Când lucrurile au început să se schimbe, mi-a fost destul de greu. La un moment dat am apelat la dieta Dukan, care a fost o mare greşeală în ceea ce mă priveşte. Am luat de trei ori mai multe kilograme decât am pierdut şi de atunci am renunţat la ideea de dietă. Am învăţat ce înseamnă mâncare sănătoasă, dar mai am până să pot fi un exemplu în acest sens.

  • Cum e acum stilul tău alimentar?

Până la 30 de ani am mâncat absolut orice, la orice oră, în orice cantitate. Eram nefiresc de slabă în adolescenţă şi îmi doream să mă îngraş. Dar, ştii cum se spune – ai grijă ce-ţi doreşti că s-ar putea să se întâmple. Azi nu mai mănânc orice, nu neapărat din motive de dietă, ci mai mult pentru sănătate. Cea mai importantă masă a zilei pentru mine e micul dejun, care e destul de consistent. Conţine brânzeturi, legume, ouă. Restul meselor le iau când apuc, îmi place să variez cât mai mult, iar de ceva vreme mănânc mai puţină carne.

  • Ai un program strict de masă?

Când lucrez în redacţie reuşesc să mănânc cât de cât la aceleaşi ore. Când suntem pe teren, în deplasări, sau în perioade aglomerate, programul de masă devine haotic. Nu am o problemă pentru că sunt obişnuită, am învăţat să-mi controlez foamea sau să o amăgesc cu un covrig, o banană.

  • Ce alimente preferi acum, vara?

Simt nevoia să mănânc mai multe fructe şi legume. Sunt fana pepenilor, a strugurilor, aştept să se coacă fiecare la vremea lui, evit să le cumpăr înainte să ştiu că le e sezonul. Iar la capitolul răsfăţ apare îngheţata, e plăcerea mea vinovată. De altfel, îmi plac mult dulciurile, mă abţin cu greu de la desert.

Reţeta ei preferată: brânza feta rumenită cu susan

simeon stalpnicul png

Mâncarea grecească e preferata ei, mai ales în această perioadă. Brânza feta rumenită în susan e uşor de făcut şi extrem de gustoasă. Brânza se taie în formă dreptunghiulară, fiecare bucată se dă prin ou, făină şi susan. Apoi se prăjeşte în ulei încins până când crusta de susan se rumeneşte. Se scot pe un şerveţel absorbant şi se consumă alături de o salată cu roşii cherry, un mix de frunze (iceberg, spanac), ulei de măsline, oţet balsamic. „Sunt convinsă că vă veţi linge pe degete... ceea ce nu e chiar de bonton”, glumeşte Dana Gonţ.

Radu Mirică s-a sinucis
Când vine vorba de Marilena, Arșinel uită de toate problemele lui de sănătate jpeg
rafael nadal si sotia sa
anxietate
mihai bendeac stela popescu si arsinel
juriul Te cunosc de undeva! jpg
mormant arsinel sursa captura youtube jpg
Alexandru Arsinel FOTO Mediafax
madalina craiu din clanul foto pro tv jpg
gazoduct 3
image
image
image
image
Laura Cosoi jpg
alexandru arsinel
mihai bendeac stela popescu si arsinel
Alexandru Arsinel Arhiva Adevarul (6) JPG
image png
Alexandru Arsinel