Dana Războiu, alături de liceenii pasionați de robotică

Ultima actualizare:

    Dana Războiu crede în potențialul liceenilor români
Dana Războiu crede în potențialul liceenilor români

Dana Războiu se află zilele acestea pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru etapele demonstrative ale concursului pentru liceeni implementat la nivel național de Asociația ”Nație pentru Educație”, fondată de fosta prezentatoare a știrilor de la TVR.

Creativitate, ingeniozitate, fairplay și o altă perspectivă asupra viitorului pentru tinerii din România. Acestea sunt premisele celei mai importante competiții de robotică din România, competiție implementată la nivel național de Asociația „Nație prin Educație”, fondată de Dana Războiu. Programul care aduce echipelor din țara noastră rezultate remarcabile și pe plan internațional a ajuns acum la cea de-a doua ediție și a creat deja o adevărată comunitate pentru tinerii pasionați de tehnologie, reunind peste 1200 de elevi de liceu, 300 de mentori (profesori și parteneri ai programului) și 200 de voluntari.

Zilele acestea, tinerii care formează nu mai puțin de 90 de echipe din toată țara se pregătesc, cu multe emoții, pentru primele etape demonstrative care vor începe pe 17 februarie la Cluj, urmate de orașele Iași, Timișoara și București. Ce fac participanții la acest concurs și ce înseamnă aceste prime etape?

Gândit ca un proiect unic, care mizează pe munca în echipă, pe susținerea noii generații, pe valorificarea într-un stil original a cunoștințelor de matematică, IT, fizică și tehnică, acest proiect educațional încurajează tinerii să construiască un robot de la zero, din piesele primite, cărora li se adaugă  și cele proiectate și obținute la imprimate 3D. Robotul trebuie să execute cu acuratețe diverse comenzi, iar proiectanții lucrează în echipă pentru ca rezultatul să fie cât mai bun. În aceste prime etape, care simulează atmosfera de concurs, ei au ocazia să își testeze roboții în spațiul special amenaj, în timpul de competiție, respectând toate rigorile unei competiții. Aceste etape vor fin urmate de faza finală care va avea loc pe 23-25 martie, în București, la Sala Polivalentă, iar patru echipe premiate vor participa la campionatul mondial din America.

„Copiii sunt în stadiul în care au terminat de proiectat robotul, au construit mare parte din el, iar acum îl perfecționează. Robotul este ca un organism viu, cum îmi place mie să spun. Mie mi se pare că are viață, pentru că atunci când intri cu el în competiție îți dai seama ce nu funcționează la el și îi mai schimbi o inimă, un plămân, un picior, o roată, ceva din interior. Abia pe teren, în această etapă a concursului, îți dai seama ce nu merge bine și poți îmbunătăți la el, ca să fie perfect pentru faza finală din București”, spune Dana Războiu, președinta Asociației „Nație prin Educație”, care vorbește, de asemenea, și despre miza concursului din State. Echipa câștigătoare va concura la Campionatul Mondial de Robotică din SUA unde, spune Dana, sunt prezenți reprezentanți ai universităților de top și ai unor companii de renume ca NASA sau Boeing pentru a recruta viitori specialiști. În prezent, România este a treia țară ca număr de echipe FIRST Tech Challenge, după SUA și China. Evenimentul din America este cu atât mai important cu cât tema de anul acesta, după cum spun și copiii, este foarte grea, mai dificilă decât cea de anul trecut.


    Dana Războiu stă zilnic alături de copii și îi încurajează
Dana Războiu stă zilnic alături de copii și îi încurajează

Mamă a doi copii, Dana crede cu tărie că România are copii foarte talentați, plini de imaginație și creativitate, care trebuie susținuți să devină campioni nu numai în țară, ci și în lume. „Eu cred că prin acest concurs facem ceea ce statul nu poate să facă deocamdată pentru învățământul românesc, și anume să îi adunăm pe copiii pasionați de tehnică, de științe în general, le creăm un cadru și un concurs prin care ei pot să își dezvolte pasiunea. În plus, robotica este o cale spre educație mai modernă, este un domeniu multidisciplinar în care trebuie să aplice și cunoștințe acumulate separat din matematică, fizică, informatică”, încheie Dana, care în această perioadă stă zilnic alături de copii și îi încurajează, împărtășind cu ei inclusiv emoțiile pregătirilor pentru viitorul campionat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
margherita jpeg
cub gabriela prisacariu png
5 alessandra ambrosio jpg
Andreea Banica jpg
hopkins jpeg
banner lupu rednic png
andreea balan jpg
Banner Mihai Trăistariu
image
actualitate.net
image
actualitate.net