Daniel Buzdugan: «Creta este a doua mea casă»

Ultima actualizare:

    Daniel Buzdugan este îndrăgostit iremediabil de insula grecească în care merge de 6 ani
Daniel Buzdugan este îndrăgostit iremediabil de insula grecească în care merge de 6 ani

Dintre cele 6.000 de insule greceşti, Creta, cea mai mare, este preferata lui Daniel Buzdugan. Matinalul de la Radio Zu merge acolo an de an, ajungând să se simtă ca acasă printre localnici.

„Merg în Creta de 6 ani, câteva săptămâni în fiecare vară, dar chiar şi iarna, când acolo sunt 20-23 de grade Celsius, portocalii sunt plini de fructe, cerul e senin, lumina e magică... o poezie! Sunt îndrăgostit de Creta, o parte din inima mea e acolo, uitată prin pământul acela roşu, pe dealurile alea cu livezi de măslini”, mărturiseşte Daniel Buzdugan. De ce Creta? Ce are aşa deosebit această insulă faţă de celelalte? Omul de radio ne explică, foarte simplu, că nu degeaba Creta este cea mai mare insulă a Greciei – ea însumează toate frumuseţile celorlalte insule greceşti, de la plaje superbe, mâncare bună, sate pitoreşti, munţi înalţi, leandri şi miros de pin, ruine, istorie şi tradiţii, până la hoteluri de cinci stele, drumuri asfaltate şi oraşe cochete. „Mă duc acolo pentru istorie, pentru oameni, pentru experienţe. Localnicii au un stil extraordinar de a te lega sufleteşte de ei. Sunt relaxaţi, ospitalieri, nu ştiu ce să-ţi mai ofere din partea casei atunci când te servesc la masă şi ştiu să se bucure de viaţă. De altfel, cretanii sunt printre cei mai longevivi oameni, iar asta se trage nu neapărat de la alimentaţia sănătoasă. Mă simt de-al lor”, adaugă Buzdu. 

A dansat şi el pe plaja pe care s-a filmat „Zorba Grecul”
A dansat şi el pe plaja pe care s-a filmat „Zorba Grecul”

Şi anul acesta, ca de obicei, şi-a luat soţia şi pe cei doi copii (Luca şi Maria) şi au plecat pentru trei săptămâni pe „insula lui Zeus”. Au închiriat o maşină de la aeroport şi o viluţă în oraşul Chania, fiind uimit să constate că patronul, care are şi alte afaceri în domeniul turismului, a venit personal să-i întâmpine şi le-a aprovizionat frigiderul cu de toate. Cele trei săptămâni au trecut de parcă ar fi fost trei zile. Acolo nu te poţi plictisi, oricât ai sta. Mereu descoperi locuri noi, sate de munte neştiute de turişti, plaje cu ape care-şi schimbă culoarea de la o zi la alta. I se umplea sufletul de pace când stătea la o tavernă umbroasă, cot la cot cu localnicii sau când revedea locuri şi oameni din anii trecuţi. 

„Creta este printre puţinele locuri din lume în care ai senzaţia că trăieşti ca acum 100 de ani. Pe toată insula, de 8.336 kilometri pătraţi, există un singur Mc Donald’s. Mie îmi place să mă duc în piaţă să cumpăr roşii, brânză, miere şi iaurt grecesc, pentru micul dejun”, ne mai povesteşte prezentatorul radio. În fiecare dimineaţă se trezea la ora 6 să vadă răsăritul, făcea o baie în mare, apoi se întorcea în cameră şi pregătea micul dejun pentru familie. După care plecau cu toţii la plajă, după-amiaza se ascundeau de căldură la vreo tavernă unde, spune el, niciodată nu a fost dezamăgit. Mâncarea e delicioasă peste tot. Ba chiar a descoperit cel mai bun gyros, de la un fast-food deţinut de un... român. „Un ieşean a înfiinţat acea afacere în urmă cu 20 de ani. Este cel mai bun gyros de pe insulă, foarte apreciat atât de turişti, cât şi de localnici”. A străbătut, şi de data aceasta, insula în lung şi-n lat, constatând surprins că mereu mai descoperă ceva absolut incredibil. „E un sentiment de nedescris să mă reîntorc an de an acolo, să mă plimb cu bicicleta prin sătuce de la malul mării sau prin munţi cu vârfuri de peste 2000 de metri. Am văzut multe locuri superbe – Sicilia, Toscana, Republica Dominicană, Hong Kong – dar Creta rămâne «acasă». Când eram în şcoală nu-mi prea plăcea creta, dar uite că acum o ador şi nu-mi vine s-o mai scap printre degete!”, mărturiseşte Daniel Buzdugan, promiţând că va reveni acolo şi anul viitor.

Creta e plină de istorie, de ruine, castele şi mănăstiri frumoase
Creta e plină de istorie, de ruine, castele şi mănăstiri frumoase

Curiozităţi în cifre

  • Din cele 6.000 de insule greceşti, Creta este cea mai mare.
  • Are 8.336 km2 şi 1.060 km de coastă.
  • Aici sunt 36 de milioane de măslini, măslinul fiind considerat „aurul verde al Cretei”.
  • Cel mai înalt vârf muntos are 2.456 m.
  • Sunt 450 de plaje, mai mari sau mai mici, cu toate felurile de nisip. Cea mai lungă are 11 km.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cornel dinu
image
image
image
image
image
image
banner doina teodoru png
iulia albu fiica colaj instagram jpg
Iuliana Tudor și mama sa foto arhiva personală png
banner irinel si irina columbeanu png
george burcea colaj instagram jpg
oana pellea instagram jpg
mariana moculescu colaj instagram png
delia colaj instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net