De ce a luat calea bisericii actorul Silviu Biriș: «Pot deveni preot doar dacă mă călugăresc»
Joacă pe prima scenă a ţării, însă acum învaţă ca să slujească în faţa altarului. Silviu Biriş este angajat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală şi totodată student în anul al treilea la Universitatea Teologică din Bucureşti, la Secţia Pastorală. Click! a aflat de ce nepotul solistei de muzică populară Veta Biriş a ales acest drum.
Pe 1 august 2019, sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Florina Cercel a fost depus în foaierul TNB. Acolo, Silviu Biriş (45 de ani) i-a citit psalmi dintr-o carte de rugăciuni alături de un sobor de preoţi, în frunte cu Ovidiu Cuncea (52 de ani), actorul devenit diacon. Aşa am aflat că actorul care în copilărie visa să devină poliţist este student în anul al treilea la Universitatea Teologică, la Secţia Pastorală. Cunoscut pentru chipul luminos şi pentru atitudinea îndrăzneaţă, acum Silviu Biriş poartă barbă şi este foarte pios.
L-am întrebat pe actor de ce s-a îndreptat spre Biserică, aşa cum au făcut deja Ovidiu Cuncea şi Mihai Coadă (67 de ani). „Vreau să devin credincios practicant. Sunt anul al treilea la Universitatea Teologică «Justinian Patriarhul», Secţia Pastorală, şi am vrut să ştiu, să-mi răspund la nişte întrebări. De exemplu, am vrut să ştiu de ce mă închin, de ce sunt icoane în biserici şi care este istoria Creştinismului. Noi suntem botezaţi, dar nu suntem practicanţi. Încă nu ştiu dacă voi practica preoţia pentru că trebuie să trec prin practicarea canoanelor bisericeşti. În cazul meu, nu pot deveni preot decât dacă mă fac călugăr”, ne-a spus Silviu Biriş.
Apropierea actorului de credinţă a avut loc din copilărie. „Tata mi-a insuflat dragostea pentru cariera de preot şi o urmez. Bunicul din partea mamei mă ducea la biserică şi cântam la denii, de Paşte. Acum, când am timp, merg duminica la Sfânta Liturghie ca practicant şi mai cânt în strană. Cânt cu drag pentru Domnul şi noi îl slujim pe Dumnezeu. Am o relaţie apropiată cu fostul actor Dragoş Pâslaru (68 de ani) la care încerc să merg mereu la Vătăşeşti, în judeţul Vâlcea. L-am întrebat dacă vrea cu adevărat să fie preot şi a răspuns, cu părere de rău, că «aceasta este cea mai grea misiune pentru că oamenii judecă şi că voi vedea că preoţii sunt cei mai expuşi, după doctori, dacă suferă un malpraxis»”, ne-a mai spus actorul.
Silviu Biriş apare în această toamnă în mai multe piese la TNB, la Teatrul Avangardia şi la Teatrul Elisabeta. Actorul este nepotul solistei de muzică populară Veta Biriş (70 de ani) şi spune că familia îl sprijină în noua carieră şi se bucură pentru el. Până în anul 2016, Silviu Biriş a fost căsătorit cu Irina Cornişteanu (fiica regizorului Mircea Cornişteanu - n.r.), manager artistic şi director al Institutului Cultural Român din Viena şi au împreună doi copii, David Teodor (17 ani) şi Eva Maria (13 ani).
„Irina şi Silviu s-au întâlnit prima dată într-un cadru idilic, în anul 2002, de Ziua Unirii, iar după numai o săptămână de întâlniri romantice prin oraş, au hotărât să se mute împreună. Părea o decizie pripită şi cam prea pătimaşă, dar timpul le-a dat dreptate, flerul lor a fost mai presus de scepticismul celor care le spuneau că se grăbesc”, scria revista „Tango, marea dragoste” în 2012.
Alţi trei actori au luat calea bisericii
Eşecul sentimental sau alte drame i-au împins pe alţi actori spre credinţă. Dragoş Pâslaru avea 39 de ani când a fost agresat de mineri în Piaţa Universităţii în evenimentele din 13-15 iunie 1990. În acelaşi an s-a retras din teatru, s-a călugărit şi apoi a devenit preot la Mănăstirea Pătrunsa, din judeţul Vâlcea.
Mihai Coadă a devenit cunoscut ca Nelu Curcă din serialul „La Bloc” (PRO TV), însă s-a retras din actorie în urmă cu mai mulţi ani, iar în 2017 s-a călugărit şi slujeşte la Mănăstirea Turnu din judeţul Prahova.
Ovidiu Cuncea a făcut Teologia Ortodoxă în adolescenţă, însă în 2014, la 47 de ani, a luat drumul Bisericii după ce a fost hirotonit ca diacon în Grecia. Soţia lui nu a suportat schimbarea şi a divorţat, chiar dacă au doi copii, Sara (20 de ani) şi Petru (21 de ani). Cuncea slujeşte la mai multe biserici, dar vrea să devină preot într-un sat uitat de lume. Superiorii l-au sfătuit să continue în paralel teatrul, căci şi acolo are o misiune importantă.