“De ce eu?” Mihai Constantin, prezent la Berlin
Echipa filmului "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, va lua parte miercuri, 11 februarie, la premiera oficială a peliculei, la Festivalul de la Berlin.
La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, se vor afla actorii Mihai Constantin, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea, precum și alți membri ai echipei. “De ce eu?”, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenția presei internaționale încă de la prima proiecție cu public de la Berlin.
“De ce eu?”, în presa internaţională
„Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că “De ce eu?” va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată, și va contribui la schimbarea direcției în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a țării în tranziție.
Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România”. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, notează și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. „De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei țări corupte, fără să-și piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment”, notează East European Film Bulletin.
“De ce eu?” va fi lansat în data de 27 februarie
"De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat în data de 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.
Bazat pe fapte reale, "De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, declară Tudor Giurgiu.
Distribuţia peliculei "De ce eu?"
Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după Legături bolnăvicioase (2006) și Despre oameni și melci (2012). Acesta semnează și scenariul, alături de Loredana Novak.
„De ce eu?” - Cazul Panait
Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București. Cu un an în urmă, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție. Printre dosarele pe care le avea în lucru se afla și cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, care a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait avea misiunea de a-l ancheta pe procurorul Lele pentru presupuse fapte de corupție şi sustragere de documente. Potrivit relatărilor presei, acesta a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar la nici o lună de la primirea cazului s-a sinucis. În august 2002, cazul a fost clasat, după ce o „expertiză psihiatrică post-mortem” ar fi dovedit că magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilități psihice. Nu s-a cercetat varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii.