De profundis: Anca Parghel

Ultima actualizare:

    Anca Parghel
Anca Parghel

Prea multă durere. Prea multe pierderi, comemorări, decese, finaluri s-au înghesuit zilele acestea. De pildă, pe 16 septembrie, ziua plecării lui Vali Sterian, nu puteam să public două articole într-o zi. Căci era ziua de naștere a unui geniu românesc al jazz-ului. Anca Parghel. Să nu mai adaug că ziua de 16 septembrie mi-e una foarte dragă, fiindcă acum 30 de ani mi s-a născut primul copil. Ei bine, la data aceasta s-a născut, în 1957, și geniala solistă. Care ar fi făcut acum 58 de ani, dacă nu ne-ar fi părăsit neașteptat și nemeritat în decembrie 2006. La numai 51 de ani.

Originară din Câmpulung Moldovenesc, absolventă a Conservatorului ieșean cu o licență spectaculoasă, atractivă și definitorie: ”Charlie Parker, un geniu al improvizației”, Anca a explodat parcă după 1990. Deși cunoscută în țară și până atunci. Mă bucur că am acest prilej și pretext să o prezint cât de cât, pentru amatorii de jazz mai tineri de la noi. Căci, ghinionul ei a fost chiar genul abordat: jazz. Cu puțini amatori la noi, deși publicul specific a fost mai mult decât răsfățat în ultimii 40-50 de ani. De la Lionel Hampton 1971 (vezi alături de Marius Pop) la mai recentul Chick Corea.

Personal am cunoscut-o prin 1993, la o aniversare a marelui jazzmen și dirijor iașean regretatul, și el, Titel Popovici. Elegantă. Ravisantă. O apariție ca de mare prințesă. O știam doar de la TV. Îi știam vocea, talentul. Dar peste toate a venit omul. Solista genială. Cu vocea ei, cu spiritul improvizației suit pe culmi cvasi-interzise muritorilor. Voce ca vocea, dar emisia, energia de transmisie erau colosale. Trăia intens. Se dăruia total. Și asta o deosebea de slăbiciunea mea veche, Aura Urziceanu. Care are o tehnică jazz-istică perfectă. Plus ambitusul ei de Cartea Recordurilor. Ce mă doare la Anca e faptul că a lăsat în urmă extrem de puțin material muzical. Dar cine e de vină că Dumnezeu a vrut-o mai repede și numai pentru El în Ceruri ? 

Tinerilor amatori de jazz care o descoperă acum le implor un singur lucru. Iubiți-o, ascultați-o, adulați-o pe Anca Parghel! Merită. Oricum, ea nu mai are nimic de câștigat. Voi, da. Vă veți îmbogăți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cardi b sexy instagram jpg
puiu calinescu jpg
banner maria constantin png
IULIA VANTUR SI SALMAN webp
liviu varciu si carmina 2 1 e1667375388174 webp
banner raluca moianu png
banner Sanziana Buruiana  png
banner cristina cioran png
image
actualitate.net
image
actualitate.net