Povești fabuloase de la petrecerile lui Ion Dolănescu: «De ziua lui tăiam trei porci»

Doamna Doina Belu, unul dintre oamenii de suflet ai lui Ion Dolănescu, îşi aminteşte de vremurile „de glorie” din casa regretatului artist. Pe vremea aceea, Ion Dolănescu punea la murat 2 tone de varză şi tăia câte doi-trei porci când avea musafiri, de ziua lui. Doina Belu i-a fost prietenă şi de multe ori ajuta şi la gătit. Pe 25 ianuarie, Ion Dolănescu ar fi împlinit 78 de ani. 

Doina Belu era  nelipsită din casa  lui Ion Dolănescu
Doina Belu era nelipsită din casa lui Ion Dolănescu

Doamna Doina Belu, omul de suflet din casa lui Ion Dolănescu, care a murit în martie 2009, în urma unui infarct, îşi aminteşte de vremurile în care se petrecea la zilele acestuia de naştere sau cele onomastice. ”Au apus vremurile, au trecut... Atunci, petrecerile aveau alt farmec. Se cânta şi se petrecea. Ion Dolănescu avea o vorbă, «fără varză, viaţa nu are rost». Toamna îi aducea Nicolae varză de la Lunguleţu. 

Erau la murat 2.000 kg de varză. O puneam la murat eu cu soţul meu, Belu şi cu Piţigoi (un om din casa lui Ion Dolănescu – n.r.), timp de 3 zile. Vă daţi seama ce înseamnă 2 tone de varză la murat, în butoaie de lemn? Munceam de ne venea rău! Sarmalele erau la ordinea zilei la el acasă! Şi eu le făceam de multe ori. Îi plăcea foarte mult carnea de pui. Creştea pui, îi făceam într-un ceaunaş, îi tăiam bucăţi cu sare, piper la capac şi se mânca cu mămăligă…”, ne-a mărturisit Doamna Belu. Aceasta spune că Ion Dolănescu îşi servea invitaţii la mesele festive numai cu preparate tradiţionale. 

Doina Belu, alături  de soțul ei și de  Ion Dolănescu
Doina Belu, alături de soțul ei și de Ion Dolănescu

”Avea fini la Constanţa şi primea, pe vremea aceea, icre negre, de le consuma cu lingura. De ziua asta a lui de naştere, 25 ianuarie, eram acolo cu Mincu, cu Jean… Pregăteam sarmalele… Avea tobă, lebăr, totul tradiţional. Nu ştiu vreodată să fi pus pe masă salam sau şuncă. Ci jumări şi tobă, slănină… Se făceau câte 4 sau 5 tobe. Făceam piftie într-un tuci din ăla mare să ajungă pentru toţi musafirii, căci veneau cel puţin câte 100 de persoane la masă.

Cumpăra câte 2 sau 3 porci şi îi tranşam. Iar bradul nu îl desfăcea până la ziua lui de naştere. Făceam aşa: platou cu gustări, sarmale, friptura la cuptor şi murături. Puneam sute de kilograme de murături. Nu lipseau pepenaşii şi gogonelele. Iar fasolea bătută cu ceapă, ce îi mai plăcea!”, povesteşte doamna Doina Belu. 

Regretatul artist  i-a botezat un nepoțel
Regretatul artist i-a botezat un nepoțel

«La el în casă intra cine voia şi era poftit la masă»

Aceasta îşi aminteşte cu drag de petrecerile sale, la care veneau foarte mulţi artişti de la noi. „Am 60 de casete din anii ’80 cu filmări de la petrecerile lui Ion Dolănescu, unde venea şi Ioana Radu şi mulţi alţi mari artişti de-ai noştri. Şi-a trăit viaţa! În 13 ani l-am visat de 100 de ori, dar numai şi numai că eram la mese întinse, că el coordona, şi era lume multă. Numai aşa mi-a apărut în vis! A lăsat tot aici, nu a luat nimic cu el… Ion Dolănescu merita mult mai mult. A murit cu inima prigonită şi sufletul prigonit. El a trăit frumos. N-a înşelat pe nimeni!”, îşi aminteşte Doina Belu. 

În casă la Ion Dolănescu toată lumea era tratată regeşte. „La el în casă intra cine voia şi îl aşeza la masă. Veneau familii de curioşi iar el îi aşeza la masă, nu-i întreba cine i-a chemat. O cântăreaţă din Moldova a venit gătită, parfumată.. Ţin minte că fiind iarnă, era zăpadă.

Ion Dolănescu  le cânta invitaților
Ion Dolănescu le cânta invitaților

Era prin anii ’80 şi şi-a scos din picioare cizmele şi şi-a pus sandalele. Când a dat să plece mai ia cizmele care au dispărut. Zarvă mare! Ne-am uitat pe casetă, le-a luat un bărbat, era cu spatele, iar domnul Ion nu l-a recunoscut cine este şi a plecat pe uşă cu cizme cu tot. Toată lumea s-a distrat şi a mâncat în casa lui!

Se petrecea şi de Ziua sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan din 30 ianuarie! Nu e zi de la Dumnezeu să nu îl pomenesc. Îi fac pomeni şi lui, şi Ilenei Ciuculete!”, mai spune doamna Belu.  

Apropiații  l-au comemorat  la mormânt
Apropiații l-au comemorat la mormânt

Ion Dolănescu a fost Comemorat la Bellu 

Fiul cel mare al lui Ion Dolănescu, Ionuţ Dolănescu, şi duhovnicul tatălui său, părintele Emil Cărămizaru, l-au comemorat la mormântul de la Bellu pe regretatul artist, care ar fi împlinit 78 de ani pe data de 25 ianuarie. Părintele a făcut o slujbă de pomenire şi s-au împărţit pachete cu mâncare. Au fost prezenţi fani şi un grup de apropiaţi.  

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
banner Săndel Bălan
Pepe și Yasmine se potrivesc de minune iar artistul este mereu cu zâmbetul pe buze în preajma tinerei soții
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
Banner Kamara
Megan  Barton Hanson profimedia jpg
banner Radu Leca
Banner fiica Maxer
image
actualitate.net
image
actualitate.net