Doliu în cinematografie. Mari actori care au murit anul acesta

Ultima actualizare:

    Mircea Albulescu a murit în data de 8 aprilie, la vârsta de 81 de ani, la Spitalul Floreasca, fiind răpus de probleme cardiace
Mircea Albulescu a murit în data de 8 aprilie, la vârsta de 81 de ani, la Spitalul Floreasca, fiind răpus de probleme cardiace

Este doliu în cinematografie şi pe scena teatrului românesc. Doar anul acesta, nu mai puţin de şapte actori au murit. În două zile, am rămas fără Ioan Gyuri Pascu şi Sebastian Papaiani.

Sebastian Papaiani a murit la 27 septembrie 2016

Sebastian Papaiani, unul dintre marii actori ai României, a murit marţi, 27 septembrie, la vârsta de 80 de ani. În luna mai, actorul a suferit un atac cerebral, iar de atunci s-a luptat să-și revină.

Sebastian Papaiani
Sebastian Papaiani

După accidentul vascular cerebral, starea lui de sănătatea era precară. Maestrul a paralizat și nu mai putea vorbi. Soția actorului, Marcela, l-a vegheat non-stop, la spital, dar și acasă. Prietenii apropiați l-au vizitat săptămânal, iar actorul își dorea să revină pe scenă în luna septembrie. Din păcate, îndrăgitul actor a încetat din viață.

Ioan Gyuri Pascu ne-a părăsit la doar 55 de ani

Ioan Gyuri Pascu a murit în urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 55 de ani. Medicii au încercat să îl salveze, însă nu au mai putut face nimic pentru îndrăgitul artist.

Ioan Gyuri Pascu
Ioan Gyuri Pascu

Serviciul de urgențe SMURD a fost apelat luni dimineață (26 septembrie), în jurul orei 5.00, a declarat un reprezentant al serviciului medical, la Digi 24. Ioan Gyuri Pascu a murit după ce medicii au operat manevre de resuscitare timp de aproape o oră. Decesul a fost declarat în jurul orei 6.00.

Ioan Gyuri Pascu a fost muzician, actor de teatru, film și televiziune, și membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977, abordând o varietate de stiluri muzicale, printre care pop, rock blues și reggae. Cel mai recent concert al său a avut loc la 17 septembrie, la Berăria H din București.

Scenarisul George Șovu a murit la 29 august 2016

George Șovu a murit la 29 august 2016, la vârsta de 85 de ani. George Nicolae Șovu, cunoscut romancier, autor de proză scurtă, scenarist, autor de manuale de limba și literatura română, s-a născut la 30 ianuarie 1931, comuna Țițești, județul Argeș. A urmat cursurile Școlii Normale ''Carol I'' din Câmpulung-Muscel (1944-1951) și apoi pe cele ale Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iași (1951-1955), absolvind ca șef de promoție.

George Şovu
George Şovu

În perioada 1955-1961 a fost redactor și secretar de redacție la Agenția Româna de Presă din București. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul nr. 39 din București, unde mai târziu a îndeplinit și funcția de director. A deținut o lungă perioadă (1974-1991) funcția de inspector de limba și literatura română la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, predând în același timp la Colegiul Național ''Gheorghe Lazăr'' din București.  A scris romane de dragoste mai ales inspirate din lumea adolescenților

Succesul seriei de filme ''Liceenii'' se datorează în mare parte implicării lui George Șovu ca scenarist. Primul scenariu de film a fost pentru ''Declarație de dragoste'' (1985), în regia lui Nicolae Corjos. Au urmat ''Liceenii'' (1987), ''Extemporal la dirigenție'' (tot 1987), ''Liceenii Rock'N'Roll'' (1992), ''Liceenii în alertă'' (1993) — regia Mircea Plângau, conceput ca film polițist.

Marin Moraru a fost răpus de o boală gravă

Marin Moraru a murit la 21 august, la vârsta de 79 de ani, la Spitalul Elias. Actorul era internat din 10 august și se lupta cu o boală necruțătoare. Decesul a avut loc în urma unui stop cardio-respirator.

Marin Moraru s-a născut în 31 ianuarie 1937 la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.

Marin Moraru
Marin Moraru

Ca actor de film a jucat în pelicule célèbre, precum „Haiducii” (1966), „Operațiunea monstrul” (1976), „Toamna bobocilor” (1975), „Actorul și sălbaticii” (1975), „Filip cel bun” (1975), „Faleze de nisip” (1983), „Ringul” (1984), „Cuibul de viespi” (1987). În total, a fost prezent în 50 de filme artistice, majoritatea turnate înainte de 1989. La 2 martie 2009, actorul a fost distins cu premiul pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Gopo.

Din 2007 şi până în 2013, Marin Moraru a jucat în telenovelele şi serialele de la Acasă TV şi PRO TV. A început cu "Inimă de ţigan", telenovela în care juca rolul lui Cristofor, cel mai bun prieten şi consilier al regretatului Gheorghe Dinica (în film, bulibaşa Aurică Fieraru). Povestea a continuat în "Regina", apoi s-a intors în timp, pentru o interpretare superbă a birjarului Costică, din "Aniela".

Radu Beligan a murit la 97 de ani

Radu Beligan a murit la 97 de ani. Actorul cu o bogată activitate atât în teatru, film, televiziune și radio s-a stins la Spitalul Elias din Capitală, în 20 iulie. El era internat din15 iulie, la secția de Terapie Intensivă de la Elias și a decedat din cauza unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan
Radu Beligan

S-a născut la 14 decembrie 1918 în județul Bacău. A fost grec la origine, pe linie maternă, iar pe linie paternă a fost urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame din București. La 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat în peste șapte decenii de activitate roluri celebre, caractere ale scriitorilor români și universali, precum Ion Luca Caragiale, Camil Petrescu, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol sau Anton Cehov.  Între 1961 și 1969 a fost director al Teatrului de Comedie din București, iar între 1969 și 1990 a fost director al Teatrului Național București.

Mircea Albulescu avea mari probleme cardiace

Mircea Albulescu a murit în data de 8 aprilie, la vârsta de 81 de ani, la Spitalul Floreasca, fiind răpus de probleme cardiace.

Mircea Albulescu suferea de mai mulți ani de afecțiuni cardiace, iar în noiembrie 2014 a fost operat pe cord deschis, cu riscul asumat de medici ca pacientul să nu se mai trezească din anestezie. Era la Timișoara cu teatrul și a simțit că i se face rău chiar după spectacol. Acuza dureri puternice în piept și a fost dus imediat la spital. Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara au decis să-l opereze de urgență și i-au montat pe cord trei bypass-uri. În timpul operației, inima i-a fost oprită 45 de minute.

Mircea Albulescu
Mircea Albulescu

Nu era prima oară, însă, când actorul ajungea de urgență pe patul de spital. În 2013, lui Albulescu i s-a făcut rău pe stradă în București și, cu ultimele puteri, a luat un taxi spre spitalul Floreasca. Medicii au stabilit atunci că era vorba numai despre o variație bruscă de tensiune.

Marele actor și-ar fi dorit să moară pe scenă, făcând ceea ce îi plăcea cel mai mult. ”Asta iubesc să fac. Eu când am să mor, vreau sa se întample pe scenă, pentru că aici am trăit o viață întreagă… I-am zis lui Dumnezeu, ia-mă pe nepusă masă", declara Albulescu în urmă cu un an și jumătate.

George Alexandru a murit pe masa de operaţie

Îndrăgitul actor George Alexandru (58 de ani) a încetat din viață, în timpul unei operații, în prima zi din 2016, la Spitalul Fundeni.

George Alexandru
George Alexandru

George Alexandru s-a născut în București. A absolvit Institutul de Artă Teatreală și Cinematografică I.L Caragiale, specializarea actorie. În primul an, i-a avut profesori pe Dn Micu și Amza Pellea, iar în următorii ani a lucrat sub îndrumarea lui Ion Cojar și a lui Gelu Colgeac. A urcat pe scena teatrului Nottara în anul 1985, pe când era student. În 1982, și-a făcut debutu pe scena teatrului Foarte Mic, în piesa „Nu pot să dorm”, scrisă de Ion Brad. A apărut în numeroase producții, printre care: „Opera de trei parale”, „D'ale carnavalului”, „Miorița”, „Peer Gynt”, „Rosenkrantz și Guidenstern”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Banner Loredana Groza
Banner Andrei Aradits
image
actualitate.net
image
actualitate.net