Dorian Boguță, despre pandemia de Covid-19: «Cel mai grav e că a apărut frica în oameni»
Un film fără nume, un scenariu deloc clasic, cum nu sunt nici vremurile și nici etapa pe care o parcurge cinematografia în prezent, un regizor consacrat, doi actori celebri care devin producători. Plus un workshop de o lună, la finalul căruia participanții vor juca în această producție.
Din 24 mai, regizorul Cristi Puiu lansează în București un proiect provocator pentru cei care se vor înscrie pe https://actoriedefilm.ro/, susținut anterior în Franța, la Toulouse și Grenoble, ce vizează investigarea jocului actorului de film. Atelierul este realizat în colaborare cu Dragoș Bucur și Dorian Boguță, care ulterior vor deveni producătorii filmului.
- Click!: Cum a fost perioada aceasta de pandemie pentru tine? Cât de mult te-a afectat profesional, ce ți-a lipsit cel mai mult?
Dorian Boguță: A fost complicat, chiar foarte complicat, dar în același timp am avut timp să mă detașez. Să văd lucrurile dintr-un alt unghi. Brusc, rapiditatea cu care ne deplasăm, zi de zi, prin viață a pus frână. Și ne-am oprit, ori am rămas suspendați. Dar… am început să redescoperim culoarea ochilor oamenilor apropiați și să o uităm pe cea a altor oameni. S-au schimbat valorile. Poate cel mai grav e că a apărut frica în oameni. O frică nouă, puternică. De care nu știu când vom scapa, dar sper cât mai repede.
Pe plan profesional m-a afectat drept în moalele capului. Pe 3 martie 2020 aveam premiera debutului meu în regie cu filmul „Urma”, iar pe 10 se închideau cinematografele. Am suferit ca un câine, dar am zis că tot ce se face se face spre bine. În august, filmul meu intră pe Netflix și cumva revine la oameni. Apoi, cu Dragoș am deschis un platou de film „2DB STUDIO FILMS”, la finalul anului 2019 și s-a închis și el atunci, din lipsă de activitate. Dar nu vreau să mă plâng. Lucrurile revin ușor la normal.
- Reveniți în forță cu un proiect inedit, un film la care tu și Dragoș Bucur veți fi producători. Cum e pentru tine să schimbi optica, ipostaza?
E adevărat, e un proiect inedit, dar cel mai important este nucleul acestui proiect: regizorul Cristi Puiu. Vă spun doar atât. Nu cred că există în toată lumea asta cinematografică o persoană care să nu știe de filmele lui. Și când spun lume, vorbesc de tot globul pământesc. Iar să fii producător în ipostaza asta e o nebunie, cred. Știu că va fi greu, dar în același timp știu că, dacă nu e greu, nu are cum să fie bine la final.
- Vi se vor alătura și Sergiu Cumatrenco Jr. împreună cu alți doi directori de imagine premiați, din Republica Moldova, Serghei Babară și Ivan Grincenco. Ați mai colaborat cu ei până acum? Ce sperați să aducă ei filmului pe care urmează să-l produceți din experiența cinematografiei rusești?
Sergiu Cumatrenco e un producător foarte activ în Republica Moldova, pe care îl cunosc din diferite acțiuni, dar nu am lucrat niciodată la un proiect comun. A venit timpul și sunt fericit pentru că și eu vin din Basarabia și nu voi uita niciodată acest lucru. Ce ține de directorii de imagine va fi o premieră pentru mine, mă refer la colaborarea cu ei. Dar am văzut filmele făcute de ei și spun ferm că e nevoie de experiența lor aici, în România.
- Care sunt așteptările pe care le aveți de la cei care se vor înscrie la atelier?
Noi nu avem așteptări. Noi am încercat să creăm o șansă pentru cei care își doresc să facă o carieră în film. Și când spun șansă, spun Cristi Puiu. Ce ți-ai putea dori mai mult?
- Știm că cei care se vor înscrie la cursuri nu trebuie să aibă neapărat pregătire sau experiență în domeniu. Cum credeți că va fi colaborarea cu ei, dar, mai ales, de ce v-ați gândit să alegeți distribuția din rândul oamenilor obișnuiți și nu neapărat din rândul celor care au această meserie?
Din experiența personală de la cursurile școlii noastre de actorie, am observat că cei care se înscriu fără să aibă neapărat pregătire în domeniu reacționează incredibil de bine. Avem mai multe exemple cu elevi de-ai noștri care au devenit actori cu acte în regulă și cu multe filme jucate. Și nu contează vârsta, contează dorința lor de a face asta și apoi debarasarea de fricile pe care le-au purtat mulți ani cu ei. Niciodată nu e târziu să începi viața de la zero. Mai bine o iei de la capăt decât blocat și frustrat într-un punct „superior”.
- Filmul nu are nume, scenariul nu e scris, actorii nu sunt aleși. Cum s-a născut acest proiect care poate fi considerat totodată și un experiment, nu?
S-a născut din dorința noastră de a lucra cu Cristi. Dintr-o experiență anterioară a lui din Franța, cu un proiect asemănător, și unde a avut un ecou puternic. Cum am mai spus, am vrut să-l aducem pe cel mai bun și în momentul când el a decis să vină, restul a fost alegerea lui, în care noi credem cu ochii închiși. Și eu, și Dragoș am fost lansați și propulsați în lumea cinematografică de Puiu. Dragoș cu filmul „Marfa și banii”, eu cu un film produs de Cristi, „Francesca”. Iar proiectul pe care îl dezvoltăm acum poate fi numit oricum. Cel mai important e că la final se va face un film.
- Când veți începe filmările, cât vor dura și unde vor avea loc?
Cursurile încep pe 24 mai, încă se mai fac înscrieri. Filmările vor începe poate într-o săptămână, poate nu, Cristi va decide. Iar totul se va termina în jurul datei de 20 iunie. Toate detaliile le găsiți pe www.actoriedefilm.ro, iar ca locație, la platoul nostru 2DB STUDIO FILMS din Giulești.
- Filmul „Urma” a obținut cele mai multe nominalizări (12 la număr) la premiile Gopo. Ce înseamnă pentru tine acest lucru și care sunt atuu-urile lui, cele care l-au făcut atât de apreciat de critici?
Orice apreciere îți da aripi, bineînțeles. Când cu 20 de ani în urmă mă mutam din Chișinău în București cu o singură dorință, să fac film, și 3 ani la rând am făcut tot felul de munci necalificate ca să supraviețuiesc. Dacă cineva îmi spunea că la un moment dat va veni și ziua de azi, cu tot ce mi se întâmplă acum, i-aș fi spus să nu mai facă mișto de mine. Dar a venit ziua de azi, iar meritul meu este doar că am avut răbdare, nu am renunțat și am crezut în anumiți oameni. Atuul cel mai important e că nu am renunțat la visul meu, iar asta poate se vede în „Urma” mea. Și mai e ceva, fără oamenii care m-au înconjurat, nu făceam nimic.
- Ce alte proiecte mai ai în lucru sau în plan?
În momentul acesta lucrez la al doilea scenariu de lungmetraj și în paralel pregătim cu Dragoș un serial, dar toate la timpul lor.