Dragă Angela Similea,
Te cunosc, ne cunoaştem de atâta vreme, încât dacă ar fi cazul să depănăm amintiri, am putea scrie o carte. Ai fost una dintre cele mai populare soliste de muzică pop (uşoară) de la noi. Deloc iubită de conducători, mai ales - se spune - de coana Leana, "tovarăşa", "cabinetul 2".
Erai o femeie frumoasă, ca şi acum, elegantă, ca şi acum, care se respecta pe scenă, ca şi acum, schimbând adesea toaletele.
Chestie care o exaspera pe Ceauşeasca, spunând că sfidezi poporul, de parcă erai fierar-betonist, nu artist- solist. Şi, care popor?, cel adus în sărăcie de ea şi de bărbatul ei?!
Erai un model, un simbol de eleganţă şi bun-gust. Îţi permiteai, repet, să sfidezi "conducerea superioară de partid şi de stat", având în spate un grup masiv de oameni care te iubeau, adulau, trăiau cu pozele tale pe pereţi, cu melodiile tale în suflet: Angeliştii.
I-am văzut, nu o dată, umplând sălile şi aclamându-te. Ai ştiut şi să alegi repertoriul şi compozitorii; dacă ai debutat cu "Amurgul" lui Gigi Grigoriu, ai continuat o profitabilă legătură cu compozitorul Marcel Dragomir ş.a. În turnee ai cooperat fructuos cu Savoy şi Marian Nistor. Ai făcut mare vogă la revistă, în cuplu cu Florin Piersic, uimitor spectacol!
După Revoluţie, când muzica uşoară a fost pusă la zid, graţie melodiilor tributare politicii partidului, obligatorii şi slinoase, pline de balele dragosteimucilaginoase pentru partid şi Marele Cârmaci, genul s-a cam estompat, lăsând loc, mai ales, manelelor. Dar, ce e de calitate nu are cum să dispară: tu, Mirabela, Corina, Aurelian, Spătaru etc.
Ai revenit în forţă cu piesele pop născute din colaborarea cu Ovidiu Komornyic, un mare compozitor, solist şi "făcător" de cântece şi cântăreţi.
Pe tine nu era cazul să "te renască" , dar ţi-a oferit plusul de prospeţime în compoziţie şi orchestraţie, de care are nevoie orice solist "cu state", ca să scape de rutină, de patima unei experienţe îndelungate.
Mai cred că un factor cald, de echilibru în viaţa ta este şi tonicul, mereu veselul tău soţ - Victor Surdu. Ai renăscut, Angela şi asta ne bucură. Semnează, un "angelist etern". Această scrisoare a fost publicată pe 31 martie în Click!
George Stanca