Dragă Generaţie Folk,

Ultima actualizare:

    George Stanca
George Stanca

Probabil că în afara Olteniei, voi, grupul cu acest nume, nu prea sunteți cunoscuţi. Căci nu sunteți un grup oarecare. Aici, fiecare membru sau membră - fetele-s majoritare - știe să cânte bine - obligatoriu - la ghitară și are voce. Generalizând fără a forța, sunteți un „cor de folkiști”.

Condus, îndrumat, format, școlit tot de o folkistă mai mare ca voi, un excelent pedagog pe nume Mădălina Amon. V-am auzit acum câțiva ani tot de zilele Festivalului - azi internațional - „Adrian Păunescu”, la Bârca. Apoi în Bănie. Oricum nu sunteți niște oarecari. Nu e de colea să auzi 25-30 de tineri cântând simultan și pe voci, cântecele Cenaclului Flacăra. Nu întâmplătoare deci apropierea de un folkist ce tinde să se clasicizeze - Andrei Păunescu. Care a supt lapte de la Cenaclu, a  trăit în zeama lui! Aveți o lumină de început, o aură de necontestat prin păunescianismul vostru, copii! Lumină care a început de acum să fie ca un far. Devreme ce nepoata cea mică a Poetului, Alexandra, la nici doi ani, știe să facă semnul Lumină, Luptă, Libertate! 

Unde e revelația mea? La ideea firească, ușor tardivă, a Anei-Maria Păunescu de a înființa în Festival, pe lângă concursul de poezie și unul de folk. Și, cine să concureze aici? Cine o vrea... Dar și membrii GF... Deodată,  prin concurență individuală s-a ajuns la Emulație. Și, nu a fost un festival exclusivist. Unde să concureze numai membrii GF între ei, deși era deajuns. Repet: ideea fu benefică. Izbăvitoare. De-adevărat: Craiova a născut în „Festivalul internațional Adrian Păunescu”, o nouă Generație Folk. Vie. Activă. Generaţi-vă! Sânge nou. Iată o știre culturală!

Idei noi, voci - geniale, unele - dublate de creatori, compozitori... Deși, la creație mai trebuie apăsat pe  accelarație. Dar, nu tot folkistul e și compozitor... Nu am spus destule despre pedagogia, tenacitatea spiritual constructivă a arhitectului acestui edificiu - care esta Mădălina Amon. Mama, tatăl, mătușa, colega Mădălina! Șefa - că, la olteni fără asta nu se poate - educatoarea, îndrumătoarea...  

De-acum la Craiova avem prima școală înaltă - Universitatea de folk! O pepinieră - ca „Școala Vedetelor”! - care va domina prin membrii ei, va marca sau va câștiga mai toate concursurile genului. Acum pricep ideea lui Vali Șerban care la concursul de la Alba a lăsat doar 5 sau 6 concurenți... Altfel, era o contrapropagandă a folkului. Ai avut dreptate, Vali!

Din 1975 încoace, fusei în juriu la sute de festivaluri și știu momentele alea penibile, de lălăieli patriotarde, când organizatorii se scuzau „nu prea am avut concurenți...”. Da, cu Generația Folk se asigură - prin emulație - viitorul folkului. Gen existent din anii ’60-’70  de la D.L. Zaharia, M. Florian, N. Vladimir, M. Saftiuc, relansat din ’73 prin Revista/Cenaclul Flacăra. Cu Adrian Păunescu și subsemnatul entuziaști și optimiști. Te salut, „Generație Folk! La un nou Redivius! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
banner viorel lis png
banner tavi clonda png
Banner Gabriela Lucuțar
banner andreea Bălan png
megan fox gravida jpg
banner Georgica Cornu
image jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net