Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț, lângă soțul ei. Onoruri militare pentru îndrăgita actriță
Ultimele aplauze pentru îndrăgita actriță care a le-a jucat memorabil pe Veta a lui nea Mărin sau pe Coana Chirița. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Draga Olteanu Matei a fost depus joi seara la cinematograful „Dacia Mon Amour” din Piatra Neamț, unde oamenii care au iubit-o au putut să-și ia "rămas bun". Înmormântarea are loc azi, 22 noiembrie, la Cimitirul Eternitatea.
„Marea stea a teatrului și filmului românesc, Draga Olteanu Matei, a ajuns din nou pe scenă. De data aceasta însă, nu mai joacă! Lumina reflectoarelor Cinematografului Mon Amour va răspândi tristețe în jur. Steaua Dragăi va lumina din cer", a fost scris pe pagina cinematografului.
Duminică (22 noiembrie), la ora 9.30, cortegiul funerar a ajuns pe Platoul Curții Domnești din Piatra Neamț, unde a fost oficiat serviciul religios și a fost acordat onorul militar. Conform programului, la ora 14.40, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Eternitatea, cu oprire în fața Teatrului Tineretului. Marea actriță își va duce somnul de veci alături de soțul său Ionel Matei, care a decedat în 2014. La înmormântare este permisă prezența a maximum 100 de persoane. Participanții trebuie să poarte mască și să păstreze distanța de 3 metri între ei.
Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani
Actriţa Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă marți noapte (18 noiembrie), la Spitalul ”Sf. Spiridon”, din Iaşi, unde fusese internată în urmă cu câteva zile, pentru o hemoragie digestivă. Draga Olteanu Matei avea 87 de ani. Şefa UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că, în pofida eforturilor echipei medicale, starea actriţei s-a degradat, ea având multiple afecţiuni.
A rămas văduvă în 2014: "Aş fi preferat să mor şi eu odată cu el"
În aprilie 2014, Draga Olteanu Matei trecea prin momente cumplite. Soțul ei, reputatul medic Ion Matei, se stingea din viață, lăsând un gol imens în sufletul actriței noastre. Cei doi se căsătoriseră în 1968, iar mariajul a fost unul exemplar. „Eu şi soţul meu suntem o singură persoană şi trăim fiecare moment împreună, clipă de clipă”, povestea actrița într-un interviu mai vechi. Decesul celui care i-a fost alături decenii întregi a marcat-o profund pe actriță care, la scurt timp după moartea soțului, a făcut niște declarații cutremurătoare. "Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor şi eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi. Nu a existat niciun secret al longevităţii. Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic. Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el... Aşa a fost viaţa noastră", povestea îndurerată, doamna teatrului românesc, pentru ziarulring.ro.
Draga Olteanu Matei, biografie
Actriţa Draga Olteanu Matei, memorabilă în teatrul şi filmul românesc, iubită de public şi respectată de colegi, a murit la vârsta de 87 de ani. A jucat în peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune.
Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În teatru, a jucat în „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris şi scenarii de film („Coana Chiriţa” -1986 şi „Chiriţa în Iaşi” - 1987), „Gaiţele” de Kiriţescu, „Căruţa cu paie” de Mircea Ştefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D. R. Popescu şi „Autorul e în sală” de Ion Băieşu. A jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki şi în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.
Draga Olteanu Matei a debutat în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, alături de Amza Pellea şi Silvia Popovici.
A jucat în 90 de producţii cinematografice. I-a avut parteneri pe Dem Rădulescu în „Astă seară dansăm în familie” (1972), pe Marin Moraru şi Emil Hossu în „Toamna Bobocilor” (1975), pe Amza Pelea în „Nea Mărin miliardar” (1978). Inegalabilă a fost în "Patima" (1975), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), „Buletin de Bucureşti” (1982) şi „Căsătorie cu repetiţie” (1985). Pentru rolul din „Faimosul Paparazzo” (1999) a fost recompensată cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România.
S-a retras la Piatra-Neamț după pensionare
După pensionarea sa din Teatrul Naţional, s-a retras la Piatra Neamţ, unde a înfiinţat în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor, compania teatrală „Teatrul Vostru”. Draga Olteanu Matei a pus în scenă între altele, spectacolele „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu şi „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu.La Gala Premiilor Gopo 2010, actriţa a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră. Din 2007 este Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ. Din 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”, a spus actriţa la eveniment. Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer i-a fost înmânat în 2014 de principesa Margareta. A fost omagiată în 2018 de Ziua Culturii Naţionale, la Ateneul Român.
Citește și: