Dragă Sofia Vicoveanca,

image
Sofia Vicoveanca

Contextul și complexul recent creat de Cerbul folcloric m-au îndemnat să-ți scriu cu grăbire. Scopul meu e unul singur. Acela de a trage un semnal de alarmă, o rachetă luminoasă, un reflector pentru orbul găinilor TVR asupra îndepărtatei Bucovina. Astfel, ca persoanele însărcinate cu relevarea și revelarea valorilor naționale prin TVR să te vadă. Să afle că trăiești. Că ești bine, că ești aptă. Și că Bucovina, acest loc mirific producător de folclor incredibil, e a noastră. Nu prin câteva soliste amatoare, ci prin uriașa personalitate care ești. Că de talentată și cu voce te știe de o jumate de secol. Nu numai când țin eu minte că unul dintre marii muzicieni ai cântului nostru identitar - Gheorghe Zamfir - te prețuia la valoarea la care ești. Când îl interogai pe Zamfir să-ți spună trei soliste de la noi zicea, e o amintire personală, Sofia Vicoveanca, Sofia Vicoveanca, Sofia Vicoveanca!

Deși e o scrisoare aici adresată unei artiste timbru pentru Bucovina, un mit în viață... Doamnelor și domnilor din TVR, care-vă-ocupați-de-folclor, dacă nu v-au concediat în urma gafelor impardonabile cu miros de sabotaj (fie și involuntar) al imaginii folclorului nostru - vă rog să-mi permiteți să scriu ceva despre omisa, Sofia Vicoveanca.

Una dintre cele mai remarcabile soliste de la noi, reprezentând zona Bucovina. O interpretă profund originală. Cu o tușă de originalitate deloc contrafăcută. Nu, gen sinistrul cuplu omniprezent, omnibăgăcios... Rednic. Căci ea se suprapune cu spiritul însuși al Bucovinei. Căci poate era cea mai completă, sugestivă solistă de la noi: prin temperament, modul de interpretare, costumație... O a doua Vicoveanca nu văd a se mai naște. Și nu e o figură de stil. Și atunci, doamnelor și domnilor realizatori, cât timp o mai aveți validă și întreagă de ce nu o chemați? Să o exploatați, să o stoarceți de ce are ea mai bun și să o arătați poporului să o asculte, să o admire în viață cu toată splendoarea sa! Căci Sofia e o splendoare. O nestemată. Repertoriul ei e Tezaur. Național.

Al unui popor care e tot mai amenințat identitar. Și care, Doamne ferește, într-o zi va avea nevoie de argumentul folcloric. Chiar sunteți orbi? Nu se vede cum aceste argumente etno-folclorice, ce păreau intangibil ale noaste, ne sunt furate discret? Ba, de unguri, care au deschis  un mare concert la Budapesta cu ”Ciocârlia”!... Ba, de sârbi, care ne caricaturizează valorile melodice - prin acel ”balcanic” speculant, Bregovic, și a făcut sârbă din mioritica - în sens profund blagian... - ”Fecioreasca” de pe Mureș, semnalul etern al emisiunii TVR ”Tezaur folcloric! ”. Și batjocura ”Kalașnikov” din simbolul-pecete Ciocârlia...

Sofia Vicoveanca, te rog să mă ierți că am tulburat liniștea dumitale provicială, așa cum n-au făcut-o cei de la TVR cu ne-ocazia Cerbului de Aur. Dar am s-o comit și cu alți colgi de generație și destin. Poate că redacția de folclor a TVR, ajunsă o derizorie feudă, se va trezi la realitate. Cu multiple speranțe...

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
andreea mantea 2 JPG
cub larisa iordache png
FotoJet (1) jpg
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
horoscop ( FOTO pixabay )
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
svante paabo nobel medicina 2022
Copii din Africa bucurandu se ca au apa FOTO facebook Stefan Mandachi jpg
image
image
image
image
Coolio SURSA FOTO Facebook jpg
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub micutzu animat gif
andreea esca si alexia eram
cub larisa iordache png